"יש לי חנות צעצועים בשוק הכרמל. באתי לפתוח היום, אבל הפקח הגיע ודרש - 'תוריד את התריס'. הוא רצה לתת לי 5,000 שקל קנס. למה? מה אני שונה מאחרים? למה אנחנו לא יכולים לעבוד? כמה אפשר להישאר בבית? ממה אפשר להחזיק? זה באמת לא הכסף, אתה משתגע בבית. אני 50 שנה פה ועכשיו שמתי את החנות למכירה. אני רוצה לעזוב, אין לי כוחות. אני בן 71 כבר. נגמר, נגמר הכוח. 100 מטרים מפה יש "מקס סטוק", מאתיים איש נכנסים שם בלי בעיה. אני מרים תריס, שני לקוחות נכנסים - אומרים לי 'אסור לך, אתה מביא את הקורונה'. עד מתי? עד מתי אתם מתעללים בנו?".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

על השאלות שהשמיע היום (שלישי) שלמה מעוז, בעל חנות צעצועים בשוק הכרמל, אין תשובות. היציאה האיטית מהסגר ממשיכה להקשות על בעלי עסקים וחנויות בשווקים. המצב עלול להביא לסגירה נרחבת של בתי עסק. המצוקה של העסקים והשווקים מחריפה בגלל שתי סיבות עיקריות: קצב ההקלות איטי הרבה יותר ממה שראינו בתום הסגר הראשון. בנוסף, כדאי לזכור, מדובר בסגר שני, אחרי שבעלי החנויות כבר קיבלו מכה קשה מאוד בסגר הראשון. החשש הוא גם שאנחנו עשויים להגיע לסגר שלישי.

בשווקים בישראל התמונה שונה מאוד ממה שהתרחש היום במרכזי ביג, שזכו לפתוח את החנויות ונתקלו בתורים ארוכים של קונים. הדוכנים עדיין לא קיבלו אישור לפעול, וחלק מבתי העסק החליטו לפתוח בניגוד להנחיות.

עוזי שרעבי, בעל דוכן בשוק מחנה יהודה בירושלים, סיפר: "בסגר הראשון הייתי סגור חודש וחצי, מאז הבטחתי לעצמי שאני לא סוגר יותר. אני חיוני". מנדי, סוחר אחר בשוק שנאלץ להשאיר את הדוכן סגור, הבהיר: "אם יהיה עוד סגר, אני לא חושב שהמקום הזה יתאושש פעם נוספת".

גם בשוק הכרמל המצב קשה במיוחד. הזעם של החודשים האחרונים הצטבר והתפרץ החוצה כשהפקחים הגיעו היום לאכוף את ההנחיות. חלק מבעלי הדוכנים שגם ככה מתקשים להשאיר את הראש מעל המים, קיבלו קנסות על סך אלפי שקלים. עכשיו גם הם מאיימים לשבור את הכלים. 

"למה סוגרים את שוק הכרמל ושוק התקווה נשאר פתוח? יש פה איפה ואיפה. למה באלנבי כולם עובדים?", שאלה בכאב רינה סלמן משוק הכרמל. "למה אנחנו צריכים להיות סגורים? גם אנחנו צריכים להביא אוכל הביתה".

חוזרים לשגרה - שוק הכרמל (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
הדוכנים נותרו סגורים, ארכיון | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

לכאב ולתסכול של הסוחרים אין בינתיים תאריך תפוגה. הם ממשיכים לשאת את עיניהם לקבינט הקורונה, בתקווה שיקל גם עליהם ויאפשר להם לחזור לשגרה. במשרד הבריאות, בינתיים, כבר מודים שזו הייתה טעות קשה מאוד לאפשר לחנויות ה"סטוק" להישאר פתוחות.

הערכה: 65-85 אלף עסקים ייסגרו בשנת 2020

הסיוע הממשלתי שניתן לעסקים אמנם השתפר מאוד ביחס למה שניתן בחודשים מרץ ואפריל, אבל עדיין הוא לא מספק בתנאי הסגר הנוכחיים ובתנאי המשק כפי שהם עכשיו. הסטטיסטיקה והתחזית הקשה מצביעה על כך שבשנת 2020 ייסגרו בין 65-85 אלף בתי עסק.

הערב, החל שר האוצר כ"ץ בניסיונות להרגיע את המצב והודיע על הקלות בקריטריונים לקבלת מענקים על חודשים נובמבר ודצמבר. הוא אישרר את הרחבת הסיוע לעסקים לפיה לצורך זכאות למענק השתתפות בהוצאות קבועות לחודשים אלו תידרש ירידה במחזורים של 25% לפחות, לעסקים שמחזורם הוא עד 100 מיליון שקלים, במקום 40%. כמו כן, תינתן הקלה גם לעסקים עם מחזור גבוה יותר. כך ניתן יהיה להמשיך ולתת סיוע כלכלי לעסקים רבים.

שלט להשכרה על חנות שנסגרה בתל אביב (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
החנויות קורסות, ארכיון | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

ההחלטה על הפחתת הרף לזכאות למענק התקבלה בהמלצת כלל הגורמים המקצועיים, כך טוענים הערב בהנהלת משרד האוצר וברשות המסים. 

בהתאם להחלטה שהתקבלה, תחול הקלה בתנאי הסף למענק גם לעסקים עם מחזור שנתי של מעל 100 מיליון שקלים באופן הבא: עסקים עם מחזור שנתי של 100-200 מיליון שקלים יצטרכו להראות ירידת מחזור של 40%, לעומת 60% ברשת הביטחון המקורית. עסקים עם מחזור שנתי של 200-400 מיליון שקלים יצטרכו להראות ירידה של 60%, לעומת 80% ברשת הביטחון המקורית.

לטענת רשות המסים, ההיגיון שעומד מאחורי ההפחתה המדורגת הוא, בין היתר, ניסיון להקל את המעבר של העצמאיים והעסקים מתקופת הסגר, לקראת פתיחה רחבה יותר של המשק הישראלי.

ישראל כ"ץ (צילום: פלאש/90 )
מנסה להרגיע, שר האוצר כ"ץ | צילום: פלאש/90

בהתאם להחלטה, ההקלה בתנאי הסף לקבלת מענק השתתפות בהוצאות קבועות תוארך גם לחודשים נובמבר ודצמבר, תוך דרישה להוכחת ירידת מחזור של 25% בלבד לעסקים עם מחזור שנתי של עד 100 מיליון שקל. במשרד האוצר מבהירים כי 99% מהעסקים שהגישו בקשות למענק הוצאות קבועות בחודשים הקודמים היו עסקים שמחזורם נמוך מ-100 מיליון שקל בשנה.

שר האוצר ישראל כ"ץ מסר הערב: "זוהי בשורה גדולה שתאפשר לעוד עסקים רבים לקבל מהמענקים על פי הקריטריונים. היקף המענקים מגיע עד ל-500 אלף שקלים בחודשיים, בנוסף להחזר הוצאות הארנונה. נמשיך לסייע למשק הישראלי עד להגעת החיסונים וסיום משבר הקורונה".