המפלגה הקומוניסטית בסין פרסמה אתמול (רביעי) טיוטת מגבלות רגולטוריות שיוטלו על ענקיות הטכנולוגיה, עליבאבא (שמפעילה את עלי אקספרס), אנט גרופ וטנסנט (שמחזיקה את וויצ'ט, "הוואטסאפ הסיני"). בין השאר ניתן למצוא שם הנחיות למניעת מכירת שירותים במחירי הפסד, שמירה על מתחרות קטנות שמנסות להיכנס לשוק וכלים נוספים למאבק בהתנהלות האנטי תחרותית של החברות האלו. מה המערב אמור ללמוד מזה, האם זה צריך להדאיג את גוגל, פייסבוק ואמזון, ואיך זה ישפיע על הצרכנים?

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

נתחיל מהסוף – מה אכפת לנו, הצרכנים בישראל, מההחלטות של ממשלת סין? "בעצם אנחנו היום בעולם שבו יש לנו חצי כדור מערבי עם ענקיות טכנולוגיה מאוד עוצמתיות (גוגל, פייסבוק, אמזון) וחצי הכדור המזרחי עם ענקיות טכנולוגיה דומות מאוד בצד שלהם. הדאגות שיש לממשל האמריקני אל מול ענקיות הטכנולוגיה שלו מאוד דומות לאלו של הממשל הסיני, וכל מה שעשו עכשיו בסין זה כמעט אחד לאחד הדברים שחושבים לעשות במערב", הסביר פרופ׳ ניראון חשאי, ראש תוכניות התואר השני במנהל עסקים, הבינתחומי הרצליה. אם כך, מה שקורה בסין ממש לא נשאר בסין, והעולם המערבי יבחן את התוצאות של המהלכים האחרונים בסקרנות רבה.

מלבד ההשפעה על המערב, חלק מהרגולציות החדשות קובעות במפורש שעל החברות להעלות מחירים לצרכן: כך למשל ההנחיה למנוע מכירת שירותים במחירי הפסד. חברות ענק כמו עליבאבא יכולות להרשות לעצמן למכור חלק מהשירותים או המוצרים שלהן במחירים זולים כל כך שהן מפסידות מהם בטווח הקצר. הדבר מסייע להן למחוק מתחרות קטנות שלא יכולות להרשות לעצמן מחירים זולים כל כך, ובטווח הארוך, כשירצו להעלות מחירים, איש לא יהיה שם להתחרות בהן. בהסתכלות רחבה מדובר בצעדים שאמורים להיטיב עם הצרכנים, אך באופן מידי אנו עלולים לחוות התייקרות של מוצרים שהתרגלנו לקבל בזול.

ג'ק מא (צילום: Sakchai Lalit | AP)
כמה הוא יפסיד מההתערבות הממשלתית? ג'ק מא | צילום: Sakchai Lalit | AP

"בסין רוצים לתקוף בדיוק את הדברים האלה", הסביר פרופ' חשאי. "רוצים להכריח את חברות הענק לאמץ נורמות של התנהגות תחרותית, למנוע מהן שיתוף של מידע של לקוחות, למנוע צעדים והסכמים שעוזרים להן לא לאפשר למתחרים קטנים להיכנס, למנוע מהם לתת שירותים במחיר הפסד. כמעט כל הרגולציה מיועדת לשם".

המילה כמעט היא קריטית, כי סעיף אחד בטיוטה שפורסמה אתמול תפס את עין המערב ואיש לא מתכוון להעתיק אותו. "בסין לחוצים ממעורבות בינלאומית בחברות סיניות וחלק מהרגולציה שלהם קשורה לזה – למניעה של כניסת משקיעים זרים לחברות סיניות. דבר כזה לא נראה אף פעם במערב".

מיד לאחר פרסום הטיוטה נצבעה הבורסה בהונג קונג באדום, והחברות איבדו ביומיים כ-260 מיליארד דולר מערכן. האם יכול להיות שהצעדים של ממשלת סין יובילו את החברות להפסדים משמעותיים אף יותר? פרופ' חשאי לא מודאג מכך.

_OBJ

"בסין בניגוד לעולם המערבי, בעלות על ישות עסקית כמו חברה, אינה מוגדרת באופן ברור. לא ברור לנו לחלוטין מי הבעלים של עליבאבא, אבל די ברור שהממשלה שם בסוג של בעלות או שליטה על החברה. היא לא תרצה להרוג אותה, רק להגביל אותה. אני חושב שזו גם הגישה הנכונה, לא להרוג אותן רק להגביל את הכוח שלהן, ככה שאם מישהו קטן בא עם רעיון חדש תהיה לו אפשרות לפתח אותו בלי שימחקו אותו".