הבשורה על השארת דירוג האשראי של מדינת ישראל ברמתו הנוכחית הגבוהה, כפי שהודיעה סוכנות דירוג האשראי סטנדרד אנד פור'ס (S&P) בסוף השבוע, הובילה למאבקי קרדיט בין ראש הממשלה נתניהו לשר האוצר כ"ץ. אבל למען האמת, אף אחד במערכת הפוליטית לא יכול לזקוף לזכותו את ההישג.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

אם כבר, ב-S&P הסכימו להבליג הפעם על כשלי הממשלה, שמתבטאים בחוסר יציבות ומשיכת רגליים באישור תקציב מדינה מסודר. הסוכנות עשתה זאת בעיקר בזכות מגזר ההייטק הישראלי, ששורד היטב את המשבר וממשיך להזרים מטבע זר לארץ גם בתקופת הקורונה. ואולם, כפי שמשתמע ממסקנותיה, בביקורת הבאה שתערוך S&P בישראל היא כבר לא תוכל להתעלם מחוסר התכנון הפיסקלי בממשלה.

למרבה התזמון הגרוע, הביקורת הבאה, שתיערך בעוד חצי שנה, עלולה ליפול דווקא בתקופה שבין פירוק ממשלת האחדות במרץ, על סעיף חוסר הסכמות תקציביות, לבין בחירות נוספות ביוני. כדי להימנע מכך, צריכה הכנסת לאשר סופית את תקציב 2021 עד סוף חודש מרץ, אפשרות שאינה נראית סבירה כרגע. מיותר לציין שתרחיש כזה יכול לרוקן את שאריות הקרדיט שעוד נשארו למדינה בקרב סוכנויות הדירוג.

מוחקים הישגים של עשור

הסוכנויות מדרגות את היכולת של המדינה להחזיר חובות חיצוניים, שעל פיה נקבעים תנאי האשראי ויכולות גיוס ההון של הממשלה. יכולות אלה הן קריטיות במיוחד בתקופה כזאת, שבה הממשלה מממנת מהלוואות בחו"ל סכומי עתק לטיפול בהשלכות הקורונה.

מגיעה מילה טובה לאנשי אגף החשב הכללי שממשיכים להצליח ולגייס כספים בריבית אפסית, אבל בכך הם נאלצו למחוק הישגים של עשור שלם בצמצום יחס החוב-תוצר של ישראל. המדינה נכנסה למשבר עם חוב ממשלתי נמוך יחסית של 60%. לפי S&P, את שנת 2020 נסיים עם יחס חוב-תוצר של כ-73%, שיטפס עד ל-77% בשנים הבאות.

קורונה בלונדון (צילום: AP)
לונדון. אפילו בריטניה הגדולה ספגה פגיעה בדירוג האשראי | צילום: AP

כך או כך, גיוסים לבדם לא יספיקו כדי להבטיח את דירוג האשראי של ישראל. נציגי S&P ציינו שהם צופים כי הממשלה תתחיל במאמצים לצמצום הגירעון התקציבי החל מהמחצית השנייה של 2021. על פי תרחיש זה, הגירעונות הממשלתיים ירדו ל-7% מהתוצר ב-2021 ול-4% בשנים 2022-2023. לפי הערכת החברה, את 2020 תסיים ישראל עם גירעון של יותר מ-12%.

ביקורת נוספת עוד חודש

כדי להגיע ליעדים שמציינת סוכנות הדירוג תצטרך הממשלה לחשוב על קיצוצים, דבר שאינו נראה אפשרי כל עוד הקורונה נמצאת עמנו אבל יידרש לאחריה ויצריך אומץ פוליטי. בינתיים, חשוב לסוכנויות הדירוג לראות תוכניות ארוכות טווח וכוונות קונקרטיות להפחתת הגירעון. או במילים אחרות: תקציב מדינה עם תוכנית כלכלית סדורה בצדו, כמו שיש לכל מדינה מערבית אחרת.

עוד אוהבות הסוכנויות לראות השקעות ציבוריות מוטות מנועי צמיחה, כמו בתשתיות, חינוך וכו'. אלה צעדים שכמעט שלא נמצאים על הפרק כיום, אך יהיו רלוונטיים בעיקר ביום שאחרי בלימת המגפה. נוסף ל-S&P קיימות סוכנויות דירוג חשובות נוספות כמו פיץ' ומודיס, שאף הן עורכות ביקורות תדירות בישראל והבאה שבהן תיערך כבר בעוד כחודש.

סוכנויות דירוג האשראי מתחשבות במשבר הקורונה שפוגע בכלכלות רבות ברחבי העולם. הן לא ממהרות להוריד את תחזיות הדירוג, אבל החשש מכך ממשי שכן הן עשו זאת כבר עם רשימה ארוכה של מדינות. הרשימה כוללת כלכלות חזקות כמו קנדה, יפן, בריטניה ואחרות. דומה שישראל חמקה הפעם מפגיעה, אבל קיבלה אזהרות מוחשיות שעלולות להתממש בקרוב לולא יתייצב המצב הפוליטי ותקציב 2021 יאושר בזמן.