לא קונים דירות ובורחים מתל אביב: ההשפעות מרחיקות הלכת של משבר קורונה על שוק הדיור נחשפו בניתוח שביצע אגף הכלכלנית הראשית באוצר. ברבעון השני של 2020 נרכשו בשוק החופשי 16.8 אלף דירות בלבד, הנתון הנמוך ביותר מאז הרבעון הראשון של 2003, אז בצל המיתון החריף במשק שיצרה האינתיפאדה השנייה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

שיעור הירידה ברכישות בשוק החופשי הוא של 27% מהרבעון המקביל בשנה שעברה - הירידה הרבעונית החדה ביותר מאז 2014 אז חיכו הרוכשים לתוכנית מע"מ אפס. ביחס לרבעון הראשון של 2020 שהושפע רק בסופו מהמגפה נרשמה ירידה נוספת של 25%.

הרכישות בסבסוד ממשלתי היו ברמתן הנמוכה מאז ימי המחאה החברתית ב-2011 ועמדו על כ-19,500. באוצר מעריכים כי תוכנית מחיר למשתכן היא שמנעה צניחה חמורה עוד יותר.

בפילוח גאוגרפי המיתון החמור ביותר בביקוש לדירות נרשם במוקדי הביקוש שבמרכז הארץ ופחות בפריפריה. בתל אביב עצמה נרשמה צניחה של 33.6% בהיקף הרכישות, שהגיע לרמה הנמוכה ביותר המתועדת במשרד האוצר שהחל את המעקב בראשית שנות האלפיים.

באר שבע (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
באר שבע. היחידה שרשמה עלייה ברכישות דירות | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

נראה על פי הנתונים שהישראלים ממש בורחים מתל אביב ושהמשבר במשק עוצר אותם מלקנות דירות בעיר היקרה. היקף העסקאות בתל אביב היה אפילו נמוך מימי האינתיפאדה השנייה, עם ירידה של 14% לעומת הרבעון הראשון של 2003.

זה מעניין במיוחד, כי בעוד באזורים אחרים בארץ היה רצף של ירידות ברכישות מאז הרבעון הרביעי אשתקד, בתל אביב הייתה דווקא עליה בעסקאות שנמשכה עד לרבעון הראשון השנה. עובדה זו תואמת את המגמה הכלכלית במשבר הזה, שבמהלכו נפגע הביקוש יותר באזורים המוגדרים כיוקרה על פני הפריפריה.

כך, באזור המרכז הייתה הירידה החדה ביותר - 40.9% ביחס לרבעון השני אשתקד. באזור באר שבע נרשמה בכלל עלייה, בניגוד לכל יתר המדינה, של 2.7% ביחס לאותו רבעון בשנה שעברה.

רכישות הדירות בידי זוגות צעירים בשפל לפחות מאז תחילת העשור. רק 7.3 אלף דירות נרכשו ברבעון השני של השנה. נמצא בניתוח גם שפל במכירות ורכישות דירות בידי משקיעים.