שקית חטיפים שנפתחת ללא מאבק, שפורפרת משחת שיניים עם גלגלת שסוחטת את המשחה החוצה, ומעדן חלב עם לשונית לשליפה קלה של המכסה – אלה הם כמה מהפיתוחים החדשים שהציגו סטודנטים לעיצוב תעשייתי במכון הטכנולוגי HIT. המשימה שהוצבה לסטודנטים, הייתה התאמת המוצרים הקיימים בשוק לשימוש על ידי אנשים עם מוגבלות. נוסף על כך, מהרעיונות היצירתיים והיעילים הללו, שחלקם עשויים להגיע בהמשך למדפים בסופרמרקטים, תוכל ליהנות גם כלל האוכלוסייה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

היום (חמישי) מצוין היום הבין-לאומי לזכויות אנשים עם מוגבלות. משימות יום-יומיות כמו פתיחת בקבוק או אריזה, הן אתגר עבור רבים. את הפרויקט להנגשת המוצרים ערכו ב-HIT בשיתוף עם ארגון הג'וינט מצד אחד, שם תיארו אנשים בעלי מוגבלויות לסטודנטים את דרישותיהם מהאריזות, ובשיתוף עם שטראוס מצד שני, שייצגה את הצד של התעשייה.

"מה שמתאים לאנשים עם קושי, בוודאי שמתאים טוב יותר לאנשים בלי קושי", אומר פרופ' גד צ'רני, מנחה הקורס, שנקרא Fixperts. לדבריו, "אנחנו מתעסקים בעיצוב מכליל, שבעצם המטרה שלו היא להתאים את המוצר לקהל הרחב באוכלוסייה. כלומר, גם למבוגרים ולאנשים עם מוגבלויות מוטוריות או חולשה. כנראה שגם לי ולך יהיה נעים יותר לפתוח שקית תפוצ'יפס כמו שהצגנו מאשר את השקית הקיימת".

גביע יוגורט מונגש שפיתחו סטודנטים ב-HIT (צילום: HIT מכון טכנולוגי חולון)
גביע יוגורט מונגש שפיתחו סטודנטים ב-HIT | צילום: HIT מכון טכנולוגי חולון

מה הסיכוי שהאריזה החדשה, עם פתיחה קלה מלמעלה כלפי מטה, תגיע לייצור ושיווק המוני? "כרגע הכדור נמצא אצלם", מתייחס צ'רני לשיתוף הפעולה מול שטראוס. הוא מסביר כי הפיתוחים החדשים תוכננו תחת התחשבות בעלויות הייצור החשובות ליצרנים. "כל מה שעשינו מאוד ריאלי מבחינת כדאיות. צריך לזכור שגם אם האריזה החדשה יקרה מעט, היא מרחיבה את קהל היעד, ולכן יכולה להיות משתלמת למפעל".

על פרויקט התפוצ'יפס חתומה הסטודנטית נועה ברדה, בת 26 מתל אביב. "זאת הייתה חוויה יוצאת דופן, שהדגימה לנו בצורה קטנה ביותר את האתגרים שאיתם מתמודדים אנשים עם מוגבלות", היא אומרת. על השאלה כיצד חשבה על הרעיון, משיבה ברדה: "שמנו גרביים על הידיים, כדי לנסות ליצור לעצמנו מוגבלות כביכול, ואז לעשות כל מיני פעולות בסיסיות כמו לפתוח חטיף או מעדן. זה המחיש לנו את האתגר. הקורס שם במרכז קהל יעד מאוד משמעותי, שהרבה פעמים לצערנו לא חושבים עליהם מספיק כאשר מתכננים מוצר".

משחת שיניים מונגשת שפיתחו סטודנטים ב-HIT (צילום: HIT מכון טכנולוגי חולון)
משחת שיניים מונגשת שפיתחו סטודנטים ב-HIT | צילום: HIT מכון טכנולוגי חולון

גם גיל זיגמן, בן 27 ממודיעין, מספר על התרגילים שעזרו לו לפתח גביע יוגורט מונגש. "ניסינו לעשות כל מיני פעולות בסיסיות עם אצבעות קשורות או עם כפפות. הקורס סיפק הצצה קטנטנה להתמודדות היום-יומית של אנשים עם מוגבלות".

אין מי שלא מכיר את הקושי "לסחוט" משחת שיניים משפורפרת שעומדת להיגמר. נוי קהלני, בן 29 מתל אביב, חשב על פתרון פשוט וחכם לבעיה, שקשה שבעתיים לאדם עם מוגבלות, באמצעות מעין גלגלת לאריזה. "הקורס פתח לי את העיניים", אומר זיגמן, "דברים שעבורי הם טריוויאליים כמו לצחצח שיניים, הם למעשה אתגר מטורף עבור אדם עם מוגבלות, זאת ממש מלחמה עבורם".