החברה הממשלתית לתיירות היא זו שאמורה ללוות ולפקח על פרוייקטים תיירותיים – מהתכנון ועד השלב שהשר מגיע לגזור את הסרט. היא מונה כעת 22 עובדים בסך הכל, אבל התקציבים שעוברים במכרזים והתקשרויות עם קבלנים כבר מגיעים למאות מיליונים. במקביל לטענות על היעדר יכולות הביצוע, החמ"ת בולטת בתחום נוסף – ומוגדרת על ידי שרים וגופים מפקחים כחברה הממשלתית הפוליטית ביותר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מינויי מקורבים לבכירי הליכוד - לתפקידים בכירים

למשל, תפקיד הדוברת: למצוא אותה לא היה פשוט, וכשהצלחנו למצוא אותה – הבנו את הסיבה להתחמקויות. הדוברת נולדה וגדלה בארצות הברית, ולא חזקה בעברית. הרקע למינויה – בעלה הוא ישראל בכר, שהיה היועץ הפוליטי של בני גנץ שהוקלט כמה ימים לפני הבחירות משמיץ את הלקוח שלו ונותן לנתניהו ולליכוד פוש אחרון ברגעי ההכרעה.

תחקיר החברה הממשלתית לתירות הדוברת רחל (צילום: החדשות12)
דוברת החברה הממשלתית לתיירות | צילום: החדשות12

המינוי של גברת בכר אינו יוצא דופן במינויים האחרונים של החברה הממשלתית לתיירות. מנהל החמ"ת הוא עידן מועלם, רק בן 37, גדל בטבריה וצמח כמה תפקידים בתוך החברה. לקראת מינויו, עלו טענות מראשות החברה על עמידתו בתנאי הסף לתפקיד מנכ"ל חברה ממשלתית – אבל דירקטוריון החברה לא ויתר.

עורכת הדין איריס ברקת ממעלה אדומים הייתה עובדת בכירה במשרד התחבורה וגם מקורבת לשר דודי אמסלם. לפני 6 שנים היא הודחה מהשירות הציבורי, אחרי שנציבות המדינה הגישה נגדה תובענות בטענה שהשתתפה במפגשים מיניים עם סמנכ"ל המשרד ואף לחצה על עובדות מהמשרד להצטרף. לבסוף בהסדר טיעון הורשעה בקיום קשר חברי עם הסמנכ"ל, שאותו ניצלה לקבלת טובות הנאה וכן בדיווחים כוזבים לשם קבלת כספים.

ולמרות הכול ברקת חזרה לשירות הציבורי למשך כמעט שנה, הפעם כעובדת חברת כוח אדם שהתקבלה לעבודה בחברה הממשלתית לתיירות.

אלי דוידי, פעיל ליכוד שהתמודד בעבר על מקום ברשימת הליכוד לכנסת והיה יועץ במשרדה של מירי רגב הפך להיות להיות המתמחה הראשון במשפטים שעשה את ההתמחות בחברה הממשלתית, לאחר שנבנה התקן למשרה, תקן שלא אויש לפניו. עורכת הדין אורטל טפירו-ביטון, ששימשה כיועצת של השרה גילה גמליאל, זכתה לפני שלושה חודשים במכרז לתפקיד מנהלת רכש והתקשרויות בחמ"ת.

אילן כהן, חבר אישי של השר דודי אמסלם ואחד הנחקרים בפרשת השחיתות של מועצת חבל מודיעין, הפך לפני 3 שנים ליועץ התחזוקה היחיד שאיתו עובדת החמ"ת, בסכום של כמעט רבע מיליון שקלים בשנה החולפת. אמסלם הוא כעת השר הממונה על החברות הממשלתיות, שבינתיים מגן על החמ"ת ועל המנכ"ל מועלם מכל שינוי אפשרי.

תחקיר החברה הממשלתית לתירות ישראל בכר (צילום: החדשות12)
יועץ התקשורת ישראל בכר, בעלה של דוברת החברה הממשלתית לתיירות | צילום: החדשות12

ומקורביו של בכיר הליכוד וראש עיריית בית שאן ז'קי לוי לא נשכחו מאחור. גואל ישראלי, איש ליכוד, פעיל של לוי ולשעבר דובר העירייה, הפך לפרויקטור של החמ"ת, אחראי על קביעת תוואי הרכבל שאולי ירחף בעתיד הרחוק בין נוף הגליל להר תבור. היקף העבודה - 61 אלף שקלים.

פרויקטים שלא מתקדמים: "ניהול מסורבל, התנהלות מוזרה"

מעבר לנושא המינויים, אפשר גם לדבר על הניהול הכושל ועל הפרויקטים שלא מתקדמים כבר שנים רבות. ב-2012 הממשלה החליטה להקים פארק צפרות במעגן מיכאל. הפרויקט הועבר לביצוע החמ"ת – הזרוע הביצועית בשטח של משרד התיירות. חמישה מיליון שקלים הוקצו לעניין, ב-2013 החל התכנון, שנה לאחר מכן הקיבוץ עצמו תרם את השטח – אבל התוכנית עדיין במגירה.

תחקיר החברה הממשלתית לתירות אמיר הלוי (צילום: החדשות12)
מנכ"ל משרד התיירות אמיר הלוי | צילום: החדשות12

ארי אברהמי הגיע לצילומים עם תמונות העיר העתיקה של טבריה, עם תוכניות השחזור שהופקדו בידיה של החברה הממשלתית לתיירות, ועם טבלה שמראה שהתוכנית החלה ביחד עם גל העלייה מרוסיה. שמיר היה ראש הממשלה והאדריכל אברהמי היה בן 48. אברהמי החל לתכנן עוד בשנת 1990, הכסף כבר הוקצב וב-1995 יצא לדרך המכרז הראשון. אבל אז מישהו החליט לנטוש את התיירים והתושבים של טבריה והכול הוקפא עד לשנת 2013.

אברהמי סיפר: "בין 2013 ל-2020 התחלפו 7 מנהלי פרויקט של התכנון. כל שנה למעשה התחלף מנהל. לפעמים פחות משנה. הניהול היה מסורבל. ההתנהלות הייתה מוזרה".

תחקיר החברה הממשלתית לתירות ארי, אברהמי (צילום: החדשות12)
ארי אברהמי | צילום: החדשות12

אבל מעגן מיכאל וטבריה לא לבד: גם המוזיאון ברמלה סבל לא מעט מאותה חברה, וכך גם הפארק המוטורי בחצרים. הפרויקטור של מרכז המבקרים במוזיאון יד לבנים ברמלה אמר: "התחלתי אותו לפני קרוב ל-6 שנים, זה פרויקט שזמן סביר לבצע אותו זה שנה וחצי גג. הייתה תחושה שמישהו לא באמת נוהג בספינה".

"חשבתי שאני יודע הכל – והתברר לי שכנראה לא", אמר מנכ"ל משרד התיירות אמיר הלוי. "הבנו שהחברה הממשלתית לתיירות היא חסרת יכולות ביצוע. פרויקט שחברה אחת מסיימת אותו בשנה או שנתיים, אצלה לוקח 10 שנים, ולפעמים גם עוד לא יצא מכרז. מערבולת של יועצים, שחלקם אני לא יודע למה הם. החברה הזו עולה לנו המון כסף". הוא סיכם: " החברה הממשלתית לתיירות מבחינתי, עם כל מה שקורה שם, סיימה את דרכה. הודעתי שאני לא משחרר פרויקטים עד שלא נמצא פתרון ונמצא חברה אחרת".

_OBJ

נבקש להבהיר כי בניגוד למה שפורסם בכתבה במקור, מר אלי דוידי אינו עו"ד והוא לא הוצב במקום ה-76 ברשימת הליכוד לכנסת אלא התמודד על מקום ברשימה.

תגובות:

תגובת החברה הממשלתית לתיירות: "הכתבה הינה חד-צדדית, כל 'פשעה' של החברה הוא שנאלצה לדווח על התנהלות לא תקינה של מנכ״ל משרד התיירות ומאז הוא מנסה, ולעיתים גם מצליח, להכשיל את החברה. בפרויקטים שהוצגו, מנכ"ל המשרד הוא שהקפיא את העבודות ועיכב את העברות הכספים. כל הליכי העסקת העובדים מתבצעים על-ידי ועדה בלתי תלויה המלווה על-ידי יועמ"ש החברה וחשב משרד התיירות. מאז מונה עידן מועלם למנכ״ל נחסכו 30 אחוזים מעלות התפעול של החברה שקשורה בנוסף עם כ-600 ספקים שונים ולכן אין עליה ואף אין ביכולתה, לבחון קשרים פוליטיים רחוקים. החברה מקפידה הקפדה רבה שלא לערוך כל אפליה ובוחרת את הטובים והמתאימים יותר לכל תפקיד. הליך בחירת המנכ"ל נוהל כדין על ידי הדירקטוריון ובליווי נציגי רשות החברות".
 
תגובת לשכת שר הדיגיטל הלאומי, דודי אמסלם: "בין השר לאיריס ברקת יש היכרות מזה שנים רבות, אילן כהן עבד עם השר עוד בעיריית ירושלים. מדובר באיש מקצוע ואדם איכותי. מיזוג החמ"ת עם חברה קטנה ממנה, הינו הזוי. שר התיירות לשעבר אסף זמיר, פעל לערער את מעמדו של מועלם ולפגוע בעבודת החברה. התנכלות שנובעת משיקולים חברתיים, עדתיים ופוליטיים".

תגובת עורך דינו של אילן כהן: "מרשי התמודד במכרז וניסיונו נבחן ע"י כל הגורמים המקצועיים. ניסיונו ומומחיותו בתחום האחזקה אינם מוטלים בספק. ידוע למרשי שהחברה שבעת רצון משירותיו ומבצע את כל דרישות משרד התיירות והחברה הממשלתית לתיירות במקצועיות רבה". 

תגובת משרד התיירות: "הסמכות לפיקוח על החברה הממשלתית לתיירות היא באחריות רשות החברות, התרענו בעבר על התנהלות החברה לגורמים המוסמכים. הנושא יועלה שוב בפני מבקר המדינה".

תגובת ישראל בכר: "כל אמירה או רמיזה המשרבבות את שמו לכתבה אינן נכונות בעליל ופוגעות בשמו הטוב לשווא. לישראל אין ולא היה כל קשר למינויה של אשתו".

תגובת נתנאל אלפסי: "החמ"ת מבצעת היום פרוייקט אחר במגדל, והייתה שותפה מלאה לתיכנון בחופים, אנו לא רואים שום סיבה להוציא אותה ממגדל ולהביא חברה אחרת שלא מכירה את התוכניות".

תגובת עורך דינה של אורטל טפירו ביטון: "גברת ביטון הגישה מועמדות לתפקיד ופעלה בשקיפות מלאה הן בקו"ח והן במעמד הריאיון בפני הוועדה. פעילותה במטה לשכת השרה היה רשומה וברורה. ביטון נבחרה במכרז כדין וגברה על יתר המועמדים בשל השכלתה, ניסיונה והופעתה המרשימה בפני ועדת המכרזים. היא הועסקה מס' חודשים בלבד במגזר הציבורי ואין בכך כדי להעיד על נטייה פוליטית או קשרים פוליטיים כלשהם".

עורך דינו של דודו פרץ: "מרשי הינו בעל תואר ראשון, שני ובוגר מחקר מתקדם לקראת דוקטורט בביטחון לאומי באוניברסיטת חיפה. פרץ בעל קריירה צבאית עשירה וענפה בתפקידו האחרון שימש כראש ענף תכנון וארגון של פיקוד צפון בדרגת סגן אלוף. צר לי כי בחרתם לשרבב את שמו של אדם מוכשר ועתיר ניסיון בשל מניעים זרים".

עורך דינו של גואל ישראלי: "שירותיו של ישראלי נשכרו כדי לתת שירותי ליווי תיירותי לחמ"ת וזה התרחש לפני שז'קי לוי חזר לראשות העיר בית שאן. מדובר בעבודה מנהלית לגיוס הרשויות באזור להצלחת הפרויקט ותיאום ביניהן. הוא סיים את שירותיו לפני כשנה".

תגובה מטעמו של ז'קי לוי: "לוי נמצא בקשרים מצוינים עם שרים ומנכ"לים רבים במטרה לקדם את בית שאן. החמ"ת מובילה את תכנית הענק שאושרה לעיר במטרה לנצל את אתר העתיקות הנמצא בה ולהפכה לעיר תיירות מובילה. לוי לא מעורב במינויים כאלה ואחרים".