אמש אמר יו"ר הקואליציה מיקי זוהר בריאיון למהדורה המרכזית כי יש לעכב את העברת תקציב המדינה לשנת 2021, והגדיר כל יוזמה אחרת כ"חוסר אחריות". היום (שני) הגיעה התגובה מצד נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון. בדיון בוועדת הכספים של הכנסת בו השתתף הבהיר: "יש לאשר בהקדם תקציב לשנת 2021. בעיית אי הוודאות בישראל היא קריטית".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

נגיד בנק ישראל השתתף הבוקר בדיון בוועדת הכספים של הכנסת על מצב המשק הישראלי. בדבריו הבהיר פרופ' אמיר ירון כי העברת התקציב לשנת 2021 היא חשובה ויש לבצעה בהקדם האפשרי. "בשנים הבאות יש להתכנס למסגרות פיסקליות רב-שנתיות שייצבו את יחס החוב לתוצר", אמר. "קשה לעסקים לקחת הלוואות לטובת השקעות, או משקי בית לצרכים צרכניים. זה משקף שברמת המקרו אין עודף ביקוש להלוואות".

הנגיד התייחס גם למשבר הקורונה ולהשפעות הנרחבות שיש לו על הכלכלה בישראל: "זה משבר שהתחיל בתור משבר בריאותי, הפך למשבר כלכלי ויכול להפוך למשבר פיננסי. כל עוד אנו מצליחים לשמור את הצד הבריאותי, אנו חייבים לפתוח את הכלכלה. כמובן תוך שמירה שהתחלואה לא תחזור ותעלה".

פרופ' ירון הוסיף להתייחס גם להשפעות ארוכות הטווח על מצב המשק והיציבות הפיננסית. "פער התוצר בתרחיש שליטה נמוכה שנגרם עקב הקורונה, לא צפוי להיסגר גם עד 2025", הבהיר. "אם לא נדאג להכשרות של בני 50-40 שהם כרגע מובטלים, נאבד שנות עבודה רבות. מודל החל"ת התאים עם כניסתנו לסגר, וצריך להגמיש את המודל של חזרה לשוק העבודה". הנגיד הדגיש כי יש לשנות בהקדם את מודל החל"ת כחלק מהתאוששות הכלכלה בישראל.

השר ישראל כ"ץ (צילום: חדשות 12)
שר האוצר ישראל כ"ץ, ארכיון | צילום: חדשות 12

לצד זאת, התייחס נגיד בנק ישראל לדוחות החיוביים מצד גופים שונים בעולם על ההתנהלות הכלכלית של ישראל במשבר, מצב הכלכלה בעקבות המשבר, וכן אישרור דירוג האשראי של ישראל על ידי החברות הבין-לאומיות. "אישרור הדירוג של מדינת ישראל ע"י S&P מראה את החוזקות של המשק הישראלי, אך הודגשה הציפייה להתייצבות בתחום הפיסקלי", אמר. "התכווצות התוצר במשק גדולה, אך בהשוואה בין-לאומית ההתכווצות לא גדולה מדי. המשק הישראלי חסון וחוזר לעצמו כמו קפיץ".

לבסוף סיפק קריאת הרגעה לעסקים ולמשקי הבית שנפגעו קשות מהקורונה: ״אנו פועלים עם המערכת הבנקאית על השלב הבא של מתווה דחיית ההלוואות. בנק ישראל הופך כל אבן כדי לסייע למי שצריך, ולגבש מתווה שיאפשר פריסה מחודשת של אותן ההלוואות".