בדיקות קורונה בכניסה למקומות עבודה יהפכו בקרוב מאוד לחלק משגרת החיים החדשה לצד הנגיף. שני מהלכים מקבילים שיאפשרו בדיקות לעובדים יוצאים לדרך בימים אלה: בדיקות מהירות עם תוצאות תוך 15 דקות בתשלום, או בדיקות קורונה רגילות ללא תשלום. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

היכן ייערכו בדיקות מהירות?

הביקוש לבדיקות מהירות החל ממפעלים חיוניים, שהמשיכו לפעול גם בסגרים וחששו מאוד מהתפשטות של קורונה בקרב העובדים. כך נולדה יוזמה של התאחדות התעשיינים לאספקת מכשירי "סופיה", שמאפשרים בדיקות עם תוצאות מיידיות. בהתאחדות מדווחים שבתוך ימים ספורים, התקבלו אצלם עשרות פניות ממפעלים אשר ביקשו להזמין את הבדיקות המהירות. בחלק מן המקרים מדובר במפעלים שהתגלה בתוכם חולה מאומת, או היערכות לביקור חשוב במפעל במקרה אחר.

כמה עולות בדיקות כאלה?

בעלי עסקים שמעוניינים בבדיקות קורונה מהירות יכולים לבחור באחת משתי אפשרויות. הראשונה היא הזמנת חברה שתבדוק את העובדים בבית העסק. עלות של בדיקה יחידה יכולה להגיע ל-300 שקל. האפשרות השנייה, שמיועדת בעיקר לעסקים גדולים אשר מחזיקים צוות רפואי, היא רכישת מכשיר בעלות של כ-3,000 דולר. על כך יש להוסיף עלות של 25-20 דולר לערכת דיגום שנדרשת לכל בדיקת קורונה. בעלויות יישאו העסקים עצמם.

האם אפשר לסמוך על הבדיקות המהירות?

הבדיקות המהירות הן פחות מדויקות מהבדיקות הרגילות, לפחות בנוגע לנשאי קורונה אסימפטומטיים. בקרב אותם אנשים שאינם מראים תסמיני מחלה, אחוז הדיוק בבדיקות המהירות עומד על 70-65% בלבד, לעומת קרוב ל-80% בבדיקות ה"איטיות".

המשמעות היא ששליש מהנשאים האסימפטומטיים יימצאו שליליים לקורונה בבדיקה ויורשו להיכנס לתוך מקום העבודה. בהתאחדות התעשיינים מודים שזאת בעיה, אבל מציינים כי הבדיקות אושרו על ידי משרד הבריאות לאחר הליך תקינה ורגולציה שארך מספר חודשים, ומזכירים שאסימפטומטיים מדביקים פחות.

ומה באשר לבדיקות חינמיות לעובדים?

בשורה נוספת מגיעה מצד מפקדת אלון בפיקוד העורף, שככל הנראה תנצל את עודפי הבדיקות שהצטברו אצלה לדגימות במקומות עבודה. מדובר בבדיקות קורונה רגילות, כמו שנערכות לציבור הרחב, שייערכו ללא תשלום מצד העובדים או המעסיק.

איך זה יעזור בהתמודדות עם המשבר הכלכלי?

במידה שהבדיקות במקומות העבודה ייערכו באופן תדיר, תהיה לכך חשיבות גדולה לכלכלה הישראלית. העמדה הרווחת במשרד הבריאות קוראת להגבלת פעילות בעסקים פיזיים. העובדה שמשרד הבריאות מכיר בתוצאות הבדיקות המהירות תעמוד לזכות העסקים בפעם הבאה שידונו בממשלה על ההגבלות או הקלות חדשות לעסקים, שמבקשים להמשיך לעבוד גם במציאות הלא פשוטה שנכפתה עליהם.

מה עוד ניתן לעשות כדי לפתוח עסקים בצורה בטוחה?

חגי אדרי, סמנכ"ל תעשייה קטנה ובינונית בהתאחדות התעשיינים, קורא לממשלה לסייע במימון בדיקות סרולוגיות בעסקים. בדיקה סרולוגית מגלה נוגדנים בדם ותוצאותיה מאפשרות להנפיק "תעודת מחלים" לאדם שחלה קודם לכן בקורונה.

"בדיקות סרולוגיות יכולות לחסוך למפעל בידוד של עובדים והרבה כסף", אומר אדרי, "אנחנו בוחנים את הנושא, יש לנו כמה שיתופי פעולה עם חברות שעושות בדיקות כאלה, ועדיין המחירים די גבוהים – כ-220 שקל לבדיקה".

האם בחו"ל נסמכים על בדיקות "סופיה"?

ברחבי ארצות הברית כבר פועלים כ-55 אלף מכשירי סופיה וישראל היא המדינה הראשונה בעולם מחוץ לארצות הברית שקיבלה ועושה שימוש בטכנולוגיה. לאחרונה הצטרפו עוד מדינות כמו בריטניה, צרפת, הולנד, דנמרק, גרמניה וסלובניה, כך שבכל שבוע כבר מתבצעות ברחבי העולם כ-2 מיליון בדיקות סופיה. זוהי בדיקת האנטיגן הראשונה לזיהוי קורונה שה-FDA האמריקאי אישר.