מכה כלכלית קשה: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מפרסמת היום (ב') את נתוני האבטלה לפי סקר כוח אדם לחודש ספטמבר. האבטלה זינקה מ-11.5% במחצית הראשונה של ספטמבר ל-19.1% במחצית השנייה, ומספר המובטלים עלה בכמעט 300 אלף מכ-471 אלף במחצית הראשונה של ספטמבר לכ-767 אלף בראשית הסגר. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מדובר באבטלה גבוהה ומהירה בדומה לחלק גדול מההערכות במערכת הכלכלית, שדיברו ערב הסגר על יציאה של 200 אלף עובדים חדשים לחל"ת. ההחמרה שהתבצעה בסגר במהלכו, היא ככל הנראה זו השפיעה במידה רבה על הנתונים. האבטלה החריפה הן בקרב גברים והן בקרב נשים אך הגרפים שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מעידים על פגיעה רבה יותר בנשים. 

במהלך הסגר אחוז המפוטרים אומנם ירד מ-5.8% במחצית הראשונה ל-4.2% במחצית השניה של ספטמבר. אבל כשסוכמים אותו יחד עם מספר האנשים הרב שבחל"ת ויחד עם מי שיצאו בעקבות הקורונה משוק העבודה, מגיעים לנתונים הגבוהים שהצגנו בתחילה. 

הציבור איבד את האופטימיות

עם היציאה המדורגת מהסגר יש תקווה במערכת הכלכלית לראות שיפור בנתונים. ואולם סקר אמון הצרכנים של הלמ"ס שמתפרסם גם כן היום, מראה כי לפחות במחצית השנייה של ספטמבר הציבור איבד את האופטימיות. 

לאחר עלייה רצופה בחודשים שלפני הסגר, המדד צלל כעת לדירוג של מינוס 29 ומעיד על פסימיות בקרב הציבור. הפסימיות הרבה ביותר נרשמה בכוונה לרכוש רכישות גדולות בשנה הקרובה, שזכתה לדירוג של מינוס 42, ואחר כך במה הציבור מעריך שיהיה מצבה הכלכלי של המדינה בהמשך שזכה לדירוג מינוס 39. גם באשר למצב של משקי הבית שלהם עצמם בהמשך, הצרכנים לא אופטימיים והתשובות לשאלה הביאו לדירוג של מינוס 7. 

סקר אמון הצרכנים הוא סקר שמבצעת הלמ"ס בקרב בני 21 ומעלה, במהלכו מוצגות להם שורת שאלות על מצבם הכלכלי ומצה של המדינה בחודשים הקודמים, בהווה ובעתיד. התשובות משוקללות לבסוף לדירוג בין מינוס 100 ו-100, כשדירוג בטווח השלילי מעיד על פסימיות. סקר כוח האדם מבוצע בקרב כ-10,000 תושבי מדינת ישראל. 

978 אלף דורשי תעסוקה

חשוב להזכיר כי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה היא רק אחד הגופים המפרסמים נתוני אבטלה ולצדה ישנם גם ביטוח לאומי ושירות התעסוקה. נתוני שירות התעסוקה למשל, כפי שדיווחנו מעידים על כמעט מיליון מובטלים במשק, מספר גבוה משמעותית, אבל עם מעט פחות מובטלים חדשים במהלך הסגר.

היום דיווחה לשכת התעסוקה כי בפעם הראשונה מאז אמצע ספטמבר נרשמה ירידה קלה במספר דורשי העבודה בישראל. לפי ההודעה, בפעם הראשונה אחרי חודש, מספר המדווחים היומי על חזרה לעבודה גבוה ממספר הנרשמים כדורשי עבודה.

מאז 17.9.2020, יום לפני תחילת הסגר השני, נרשמו בשירות התעסוקה 265,131 דורשי עבודה - מהם 230,209 עקב יציאה לחל"ת ו-34,922 מסיבות אחרות. במקביל, דווחו 31,850 חזרות לעבודה. כיום רשומים בשירות התעסוקה 978,564 דורשי עבודה, מהם 632,122 בחל"ת.