העסקים שנאבקים לא לטבוע: המשפחות שעומדות מאחורי העסקים הקטנים קורסות מהקורונה. השבוע נביא במהדורה מדי ערב סיפור של עסק קטן אחד, על האנשים שעומדים מאחוריו, שהקימו במו ידיהם עסק עצמאי, ומוצאים את עצמם בימים אלו נאבקים. אמש (ראשון) שודר הסיפור של משפחת ארדיטי ובית הדפוס שלהם.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"קשה להסתכל לאנשים בעיניים", מדגישה אורית ארדיטי, בעלת עסק לדפוס שקרס בתקופת הקורונה. "גם ככה תמיד היה לנו מאוד קשה לבקש מאנשים, היינו מוכנים להיות 20 שעות בעבודה ולא לישון. לעשות את הדברים אבל לדעת שלילדים שלנו לא חסר כלום"' הוסיפה.

אורית וויטאלי ארדיטי הקימו את עסק הדפוס המשפחתי שלהם, אר. דייוויד, לפני כ-13 שנה בחולון. היא מספרת שוויטאלי עבד בתחום ואז הם החליטו לפתוח את העסק: "החלטנו שאנחנו עובדים בזה ביחד. לאט לאט התקדמנו, עבדנו המון שעות יחד. הצלחנו להרים את הראש מעל המים, לפחות לפרנס את הבית בלי להתבייש ולשלם את ההלוואות, ואז ביום בהיר אחד החיים התהפכו".

בסוף 2018, רגע לפני גיל 50, ויטאלי, בעלה של אורית, עבר אירוע מוחי. בית הדפוס שהקים היה מקור ההכנסה היחיד שלהם, וכך ברגע אחד מצאו את עצמם מול תהליך שיקום ארוך ויקר וגם ללא פרנסה.‎ "אמרתי איך מתמודדים עם זה? אין לי את היכולת הכלכלית להחזיק צוות. ואז הבן אמר שהוא לא ימשיך בקרבי והוא יהיה פה לעזור", נזכרת אורית. 

"לקחנו עבודות, אנשים פנו אלינו, נתנו מענה לכל מה שיכולנו, לא אגיד שזה היה קל, זה לקח המון זמן ובאה הקורונה וקלקלה לנו את התוכניות. לא שהיינו במצב טוב אלא פשוט אנחנו התחום הראשון שנפגע. כי כשעסק לא עובד תקין, אז לא עושים מוצרי פרסום ואין תערוכות ואין כנסים".

כבר במרץ הם החלו להרגיש את הפגיעה הכלכלית הקשה. הבעיה הייתה לא רק בתקופות הסגר, אלא גם בשגרת הקורונה, שכמעט אף חברה לא פנתה לפרסם. החובות של המשפחה גדלו, את המעט שהיה השקיעו בטיפולים. במקביל לעבודה בעסק, שני הילדים ימית ודוד עבדו גם בעבודות מזדמנות אך גם זה נפסק, בקורונה. "עבדתי גם בחנות בגדים וגם במלצרות אבל לקחו לי את שתיהן", אומרת ימית. "גם את מה שיכולתי לעשות, את המשכורות האלה, גם אותן אין לי איך להביא".

האם אורית לא תולה תקוות במענקים מהמדינה: "רואה החשבון מנסה לבדוק מה נוכל לקבל, אם נוכל לקבל, אבל זה גם יהיה מעט מאוד כי ההכנסות בעסק הן לא כמו שהיו ב-2017 ו-2018 ואין התייחסות למקרים כאלה". בגילוי לב היא מודה: "אנחנו כל הזמן זקוקים לעזרה וברוך השם יש לי משפחה מדהימה שלא עזבה אותנו לרגע מהיום הראשון. אבל זה קשה, כי גם להם קשה היום".  למרות הקשיים, אורית לא מוכנה להרים ידיים - בגלל בעלה: "לסגור את העסק עלול להביא אותו להידרדרות כי זו התקווה שלו, הוא ממש מאמין שהוא יחזור לעבוד".

כך הקורונה פגעה בעסקים הקטנים

הנפגעים המרכזיים ממשבר הקורונה הם העסקים העצמאיים והקטנים - שגם בשגרה מתקשים הרבה פעמים להחזיק את הראש מעל המים. לפי נתונים של להב, לשכת ארגוני העצמאיים בישראל, 54% מכלל העובדים שעבודתם הופסקה בעקבות משבר הקורונה - מגיעים מעסקים זעירים וקטנים.

לפי הערכות של הלשכה, ללא תמיכה ממשלתית משמעותית, יותר מ-87 אלף עצמאיים צפויים לסגור את העסק שלהם בעקבות המשבר. מדובר ביותר מפי שתיים מאשר בשנה ממוצעת. אבל הבעיה היא לא רק במספר העסקים שנפגעו, אלא גם עסקים חדשים שלא ייפתחו: בשנה ממוצעת נפתחים בישראל כ-65 אלף עסקים חדשים. לפי הערכות של מרכז מאקרו לכלכלה, המספר הזה צפוי לצנוח בשיעור של 40%-30% בשנה הקרובה.

בימים הקרובים אמור להתפרסם דוח חדש של רשות המיסים, ולפי הנתונים האחרונים של הרשות עוד טרם הסגר השני - כרבע מהעסקים הקטנים נפגעו בשיעור של 80% במחזור העסקים שלהם. רק 5% מהעסקים הגדולים נפגעו בשיעור דומה.

לסיוע למשפחה