32 מיליארד שקל של הציבור "חונים" ב-180 קרנות נאמנות המשקיעות בעיקר באג"ח ממשלתי. לפחות 75% מהכספים המנוהלים בקרנות בקטגוריה של אג"ח ממשלתי נמצאים באפיק שנותן תשואה שלילית במקרה הרע ותשואה של אפס במקרה הטוב בטווח הקצר ו-1%-1.5% לטווח של 15-20 שנה. זו תשואה ברוטו, יש על זה מס. אז מניח שהבנתם - אגרות החוב הממשלתיות באופן גורף לא מספקות לכם תשואה. לא הקצרות, לא הארוכות. גם לא הצמודות מדד, במיוחד כשהמדד שלילי, כפי שהוא בשנה האחרונה עם מינוס של 0.8%.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

ובכל זאת, מדובר באפיק ההשקעה הגדול ביותר. חוץ מאותן 32 מיליארד שמושקעים דרך הקרנות המתמחות באג"ח ממשלתי יש עוד עשרות מיליארדים של אגרות חוב ממשלתיות שמנוהלים בקטגוריות מקבילות (אג"ח כללי, 80/20 ועוד) ויש כמובן את אפיקי החיסכון לטווח ארוך יותר - קרנות פנסיה וקופות גמל שעמוסות באגרות חוב ממשלתיות. מסקנה - מאות מיליארדים של כספים שמנוהלים בצורה אקטיבית ונגבים עליהם דמי ניהול, מספקים לכם תשואה אפסית. אז למה אנחנו משלמים על זה דמי ניהול? כי אפשר.

קרנות נאמנות מוטות אג"ח ממשלתי - אפס תשואה, דמי ניהול גבוהים

מתחילת שנה קרנות האג"ח הממשלתיות הניבו תשואה שלילית ממוצעת של 1.5%. על זה לקחו לכם דמי ניהול ממוצעים של מעל 0.5%. זה מתכון מושלם לאובדן ערך שיטתי. אבל מה שהיה היה והיו גם שנים טובות. מה שחשוב זה העתיד. העתיד באפיק הממשלתי הוא כאמור תשואה אפסית. המשמעות היא שהגוף המנהל גובה מכם בממוצע יותר משהוא אמור להרוויח לכם. בואו נגזים ונעריך שמדובר בגוף השקעות טוב שיודע לעשות "סיבובים" ולנהל השקעות כמו שצריך, גם אם הוא ישיג עוד 1% בזכות יכולות פנומנליות, גם אז דמי הניהול, חסרי פרופורציה לרווח שהוא ישיג לכם. בממוצע, משלמים כל שנה חצי אחוז כדי להפסיד, ויש מקרים גרועים יותר.

פסגות מגדל והראל מובילות את טבלת דמי הניהול. הגופים המכובדים האלו לא מתביישים לגבות מכם דמי ניהול של מעל 1% בשנה ואפילו במספר קרנות נאמנות. הם יודעים שהם לא יצליחו לספק תשואה, הם יודעים שדמי הניהול "יאכלו" את כל התשואה, והם עדיין גובים דמי ניהול כאלו. הנה טבלה של קרנות נאמנות בקטגוריה אג"ח ממשלתי, עם דמי הניהול הגבוהים ביותר:

קרנות אג"ח (אינפוגרפיקה: ביזפורטל)
קרנות נאמנות בקטגוריה אג"ח ממשלתי | אינפוגרפיקה: ביזפורטל

ההסברים של מנהלי הקרנות מתחלקים לשניים - ההסבר הטכני  משהו בסגנון - "מה אתם רוצים אנחנו משלמים דמי הפצה לבנקים". הם צודקים תשלום של עד 0.35% הוא שערורייה. לא מוצדק. עוול היסטורי של וועדת בכר. זה עושק של הציבור. הבנקים מנצלים  תקנה/ מחויבות של הקרנות שאולי היתה נכונה ב-2005 שהיתה תשואה בקרנות, אבל היום שהתשואה היא אפס, אין לזה ביטוי אחר למעט ניצול ועושק. עם זאת, מנהלי הקרנות לא יכולים להתחבא מאחורי הגב של הבנקים - הם גובים יותר, במקרים רבים הרבה יותר מעמלת ההפצה. הם שותפים מלאים לעושק הציבור. אם אתם חושבים שאתם לא יכולים לנהל בעמלת הפצה כזו, אל תנהלו. איך אתם - הגוף שאמון על שמירת כספי הציבור, בעצם "גונב" את הציבור?

ויש הסבר נוסף - ההסבר ה"מהותי". מנהלי הקרנות מסבירים ש"מה לעשות, זאת התשואה האפקטיבית בקרנות עכשיו, אבל תסתכלו על העבר, השגנו תשואות טובות". זה קשקוש ועלבון לאינטליגנציה של הציבור. משקיעים מהיום קדימה ומהיום קדימה התשואה אפסית. מהיום קדימה תורידו ואפילו תאפסו את דמי הניהול שלכם. אל תיקחו כספים מהציבור על הפסדים. 

אגב הם גם אמרו לנו את זה בתחילת השנה כשכתבנו - "זהירות - דמי הניהול בקרנות אג"חיות יחסלו לכם את התשואה". הם מאוד כעסו אז, אבל מי שהפנים אז את המחדל, יכול היה לחסוך לעצמו הפסד של כמה אחוזים.

אז מה הם יגידו הפעם? חלקם יטען שיש שיעור מסוים של מניות בתיק ההשקעות - זה נכון, אבל זה חלק קטן מהקרנות וחלק קטן מההשקעות. לא על זה משלמים מעל 1% דמי ניהול, וגם אם אפילו נתעלם מהקרנות האלו, תקבלו שיש לא מעטות עם דמי ניהול מופרזים. בקיצור, יש אולי תירוצים, אבל אנחנו ממש מתקשים להבין איך מי ששומר לכם על הכסף בעצם "גונב" לכם אותו.

הכתבה פורסמה במקור בביזפורטל