ישראלים רבים יושבים עכשיו בבית, חלקם הוצאו לחל"ת ואחרים פוטרו. אומנם יש מענקים ודמי אבטלה, אך מומחים רבים לשוק העבודה טוענים - זה לא הזמן לנוח. המשק כפי שאנחנו מכירים אותו היום, לא יהיה אותו המשק שאליו נצטרך לשוב כשייגמר המשבר. "חשוב להביט לא רק על המיידי", מסבירה תמי אבנד, מומחית טכנולוגיה וחדשנות בתעסוקה בג׳וינט תבת."האם עם כל השימוש המואץ בטכנולוגיות בכלל יהיה לנו תפקיד לחזור אליו?". השאלה הזו עלולה להפחיד, אבל אל דאגה, יש פתרונות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

למידה לאורך החיים זה הסוד - אומרים בג'וינט תבת, שותפות בין הג'וינט לבין הממשלה לפיתוח פתרונות תעסוקה. אם בעבר היינו עובדים בקריירה אחת, אולי שתיים, הרי שכיום אנו צפויים להחליף קריירות ומקצועות מספר פעמים במהלך חיי העבודה שלנו. "התקופה שבה אנו יושבים בבית ומקבלים דמי אבטלה מאפשרת לנו ללמוד, לפתח ולשדרג את מה שאנחנו יכולים להציע לשוק העבודה", אומרת אבנד.

איך נבחר מה ללמוד?

כדי לבחור מקצוע לימוד יש לענות על כמה שאלות: הראשונה והמרכזית בהן היא –

  • למה אני לומד או לומדת? מה המטרות שלי ומה אני רוצה להשיג?

יכולות להיות לשאלה הזו מגוון תשובות: ישנם כאלו שרוצים ללמוד לשם העשרה עצמית בלבד, אך רבים מבקשים ללמוד משהו שיאפשר להם קידום במקום העבודה הקיים, או אפילו הסבה מקצועית, אולי למקצוע רווחי יותר. אם זו התשובה שלכם, לפני שאתם מתחילים ללמוד כדאי שתענו על השאלה השנייה:

  • מה יעזור לי להשיג את המטרה שלי? נושא מקצועי או דווקא כישורים ומיומנויות?

אם בעבר הלמידה המקובלת הייתה של ידע או מקצוע, כיום מבקש שוק העבודה עובדים בעלי כישורים ומיומנויות מגוונות, הניתנות ללימוד, תרגול ואימון גם בבית. "שפות ומיומנויות טכנולוגיות ודיגיטליות הן דרישות בסיסיות בכל תפקיד וחשוב לרכוש אותן", אומר ד"ר מחמוד כיאל, רופא ויזם ברפואה דיגיטלית, מרצה בתחום החדשנות והטכנולוגיה, ומייסד WebTeb, פלטפורמה אינטרנטית המספקת מידע רפואי אמין בשפה הערבית, ו-Wikaya, אפליקציה למניעת מצבי סיכון בריאותיים על ידי עידוד שינויים התנהגותיים.

כסף (צילום: Evgeniy pavlovski, Shutterstock)
האם מה שאני לומדת יעזור לי לקדם את עצמי? | צילום: Evgeniy pavlovski, Shutterstock

"מגוון הכישורים הנדרשים כיום מתפתח וכולל כישורים מתקדמים של תקשורת, עבודה בסביבה מגוונת, יכולת לניהול משימות, עבודה בסביבות משתנות, כושר ביטוי, שיווק עצמי ועוד. אנחנו רואים כיצד תהליכי דיגיטציה מחליפים פעולות אנושיות בסיסיות, ועל כן אנחנו צריכים פחות עובדים בעלי כישורים נמוכים אלא עובדים בעלי כישורים מפותחים יותר".

התשובה לשאלה מה ללמוד חייבת להתחשב בתשובה לשאלות הבאות:

  • כיצד הנושא יעזור לי להיות רלוונטי יותר לשוק העבודה או למעסיק שלי?
  • עד כמה הנושא הנלמד הוא ספציפי לתפקיד שלי, או רלוונטי למנעד רחב של תפקידים?

אם אין לכם תשובות לשאלות הללו, אולי כדאי לבחון מחדש את הנושא שבחרתם ללמוד או אפילו לדבר עם אדם בעל ניסיון בתחום כדי להבין מה בדיוק נדרש כדי להתקדם בו. בעולם דינמי כמו שלנו כדאי מאוד להשיג כישורים שאינם מקבעים אתכם למקצוע יחיד, אלא כאלו שיאפשרו לכם לעשות שינויים בעתיד ולהתמיין למגוון משרות. רק לאחר שבחרתם מה נכון לכם ללמוד תוכלו לעבור לשלב הבא.

איך לבחור פלטפורמה ללמידה?

בימים אלו ישנן פלטפורמות רבות ללמידה דיגיטלית המציעות מגוון רחב של נושאים, כישורים ומיומנויות, בין אם תרצו ללמוד או להשתפר בשפה, להתבסס בעולם הדיגיטלי או אפילו לעשות צעדים ראשונים בעולם מקצועי חדש לחלוטין.

עובד סקרן (צילום: By Jacob Lund, shutterstock)
איך אני מעדיף ללמוד? אילוסטרציה | צילום: By Jacob Lund, shutterstock

כדי להחליט על פלטפורמת הלמידה הנכונה עבורכם כדאי לענות על כמה שאלות מנחות:

  • האם אני מעדיף ללמוד לבד או בקבוצה?
  • האם אני מעדיף לקרוא טקסטים? לצפות בווידאו? להאזין לאודיו? או דווקא תמהיל של האפשרויות?
  • מה משאבי הזמן והכסף שאני מסוגל להשקיע בלמידת נושא מסוים?
  • האם כבר למדתי בפלטפורמה זו בעבר? האם אני רוצה לחזור אליה או מעדיף לנסות פלטפורמה אחרת?

"כמעסיק בעצמי של עובדים רבים, אני רואה כיום כשאנו מגייסים, עד כמה לכישורים והמיומנויות יש ערך קריטי בגיוס של מועמדים, בין אם לתפקידים טכנולוגיים ובין אם לתפקידים אחרים", אומר ד"ר כיאל. אבנד מסכמת: "חייבים לשלב לימוד מתמיד, גם אם כל פעם קצת, במהלך הקריירה. בין אם אני בתפקיד התחלתי, שלא מצריך כישורים גבוהים, חשוב ללמוד ולהתפתח, גם כי התפקיד הזה לא בהכרח יישאר, וגם כי יש בכל אחד ואחת מאיתנו פוטנציאל תעסוקתי, אישי ומקצועי שאפשר לפתח ולממש. התקופה הזו של קבלת דמי אבטלה עקב משבר הקורונה מציבה בפנינו אתגרים רבים, אך גם הזדמנות לחשב את מסלול הקריירה שלנו מחדש".