שתיים לפנות בוקר. 13 במאי השנה. המקום: קלקיליה. קור כלבים שורר ברחבי העיר. הרחובות ריקים מאדם, למעט כמה פעילי חמאס שעורכים צעדת ניצחון לכבודם שחרורם של שניים מחבריהם ששוחררו מהכלא הישראלי.  זוהר שלום, איש עסקים מקרני שומרון, נכנס יחד עם העבריין ניסים אלפרון לסמטאות הצרות בעיר הפלסטינית. הסכנה לא מעניינת אותם. הם באו במטרה אחת להחזיר את הסוס היקר שנגנב מאלפרון והוברח לקלקיליה.

"אספתי מודיעין כמו לוחם בסיירת מטכ"ל - מי היה מעורב בגניבה, למי הסוס הועבר ומי יכול לסייע לי להוציא אותו משם בלי לשלם שום כופר. הפעלתי חמ"ל שלם", מספר שלום. "הפעלתי רחפנים באוויר כדי לאתר את הבית שבו מוחזק הסוס ומי גנב אותו. הגעתי לכל מי שצריך בעיר כולל נכבדים מקומיים  כדי להחזיר את הסוס בחזרה לניסים. יש לי המון קשרים עם אנשים בשטחי הרשות. זה היה ממש מבצע צבאי".

כעבור שעה שלום ואלפרון מגיעים לבית בו הוא מוחזק הסוס אצילי מגזע ערבי בשווי של 350 אלף שקל ושולפים אותו החוצה בריא ושלם לתדהמתם של התושבים המקומיים בלי לשלם אגורה למי שגנב אותו. הם לוקחים את הסוס לפאתי העיר ומעמיסים אותו לתוך מתקן מיוחד ומחזירים אותו לחווה של אלפרון בגבעת שמואל.

"כשאנשים מבקשים את העזרה שלי לאתר סוסים גנובים אני לרוב מצליח להחזיר להם אותם אבל לפעמים הצד השני מתעקש על כופר גבוה מאוד. יש כאלה שיכולים לשלם ויש כאלה שלא. אני בכל אופן מוציא את הסוסים בלי שום תשלום כופר עושה את זה באהבה גדולה", הסביר שלום.

ההיסטוריה של זוהר מורכבת. איש העסקים היה בעברו חבר בכיר בארגון הפשע של  אסי אבוטבול. לטענתו,  גניבת הסוסים בישראל הפכה לתופעה רחבה מאוד שגורמת נזק של עשרות מיליוני שקלים ויותר לבעלי הסוסים.

"ביום שלישי פנה אליי תושב חיפה שגנבו לו סוס ערבי גזעי להרבעות בשווי של 80 אלף דולר. כל יום גונבים בישראל כחמישה סוסים מרביתם בעלי ערך יקר מאוד. הגנבים יודעים בדיוק מה הם עושים. מה שווי הסוס. מה הם גונבים וממי הם גונבים ואם יש לבעלים כסף לשלם כופר עבורו. הם עובדים ממש כמו ביחידות עלית של המשטרה והצבא בתחום איסוף המודיעין. הם לא סתם גונבים סוסים. מדובר בתעשייה שלמה שבה מעורבים כנופיות של גנבים מהארץ והשטחים והמשטרה בעצמה חסרת אונים. היא מתקשה לטפל בתופעה הזו".

גניבת סוסים (צילום: דניאל יחזקאל)
איתור של בית שבו מוחזק סוס שנגנב | צילום: דניאל יחזקאל

"את גלעד שליט לא מצאו, אז שיאתרו סוס?"

בשנה האחרונה נגנבו בישראל כ-1,500 סוסים. מרביתם  גזעיים, סוסי מירוץ אנגליים וסוסים ערביים אציליים שהובאו לישראל במיוחד ממדינות המפרץ. רובם לא אותרו ולא הוחזרו לבעליהם. מדובר על תעשייה שמגלגלת כ-150 מיליון שקל בשנה שהולכת וגדלה בקצב מסחרר.

לאלפרון ועוד כמה בעלי סוסים היה מזל אבל הרוב נותר מיואש בלי סוס או במקרה הטוב עם דרישה לתשלום כופר. הסכומים נעים בין 50 אלף ועד ל-300 אלף שקל ויותר הכול בהתאם לסוג הסוס ומחירו בשוק.

"ככול שהסוס יקר יותר הכופר יהיה גבוה יותר", מסביר אליהו גואטה, בעל חוות סוסים באזור באר יעקב. "יש סוסים ששווים חצי מיליון שקל ולמעלה ממיליון שקל שנגנבו ולא נמצאו. הגנבים מאוד מקצועיים. לא חוששים ממצלמות אבטחה ואמצעי מיגון. הם גונבים את הסוסים בצורה שקטה ומדהימה. שלוש דקות והלך לך סוס של מיליון וחצי שקל. זה מטורף".

לפני כשבוע כנופיות גנבי הסוסים ביקרו בחווה של גואטה וגנבו סוס אנגלי בשווי של כ-100 אלף שקל. גואטה, פרסם פוסט בדף הפייסבוק שלו עם סרטון ממצלמות האבטחה ותמונות של הגנב. כעבור כמה ימים הצליח גואטה לקבל מידע היכן נמצא הסוס היקר שנגנב ממנו והצליח לחזור אותו אליו.

זוהר שלום (צילום: דניאל יחזקאל)
זוהר שלום | צילום: דניאל יחזקאל

"אני לא רוצה להיכנס לכל הפרטים. אני יכול לומר שאני יודע מי גנב את הסוס. מבחינתי הכי חשוב שהסוס חזר לחווה. תופעת גניבת הסוסים היא חמורה. אנחנו חסרי אונים", הסביר גואטה, "אי אפשר להציב סביב החווה מאבטחים 24 שעות ביממה".

מאות סוסים ששווי כל אחד מהם נע בין רבע מיליון ועד מיליון שקל נגנבו מחוות סוסים ברחבי הארץ. רק מעטים הוחזרו לבעליהם תמורת כופר רב. הסוסים נגנבו לשטחי הרשות הפלסטינית אפילו לתוך רצועת עזה.

"כשסוס גזעי ויקר מוברח לרצועה אין סיכוי להחזירו אותו לארץ.  אם את גלעד שליט לא הצליחו לחלק קל וחומר סוסים גזעיים יקרים. הם משתמשים בו לצרכי הרבעה או הופכים אותו לסוס משא", אומר חוקר פרטי שמתמחה באיתור כלי יוקרתיים וסוסים יקרי ערך גנובים. "הצלחתי לאתר סוסים גנובים בקלקיליה, בג'נין ובכפרים פלסטינים. הגנבים דרשו כופר ושלא נערב את המשטרה אחרת יפגעו בסוס. מי שהיה לו כסף שילם כופר והרבה להחזיר את הסוס. בעלי הסוסים  במקרים שאני טיפלתי לא הגישו תלונה במשטרה בגללה הייאוש וחוסר האמונה שהשוטרים יאתרו את הסוסים".

גניבת סוסים (צילום: זוהר שלום)
גנב סוסים שתועד במצלמות אבטחה | צילום: זוהר שלום

"קניתי מכונית ספורט"

לפני כמה שבועות נגנב סוס מאזור השרון בסכום של כמיליון וחצי שקל. אחד הסוסים היקרים בישראל. סוסים אחרים ויקרים נגנבו מאזור הגולן, הגליל, חוות בשרון ובשפלה ובאזור חיפה.

"אני שילמתי 200 אלף שקל כופר להחזיר סוס שלי שנגנב לתוך כפר ערבי", מספר ד', בעל חווה לגידול סוסים ערבים גזעיים, "לא הייתה לי ברירה. זה סוס יקר מאוד ששווה כמעט מיליון שקל.  אני לא יכול להקיף את החווה בגדרות תיל או מכשולים. זה בלתי אפשרי. הגנבים ידעו עליי הכול. מה אני עושה, באיזו מכונית אני עושה כמה כסף יש לי. קטע ממש מפחיד. בסוף נסעתי לכפר יחד עם חבר בשעת לילה מאוחרת, נפגשנו עם איש קשר, מסרו לו את המזוודה עם הכסף ואחרי שספר את המזומנים, הוא הוביל אותנו לבית עם חצר ענקית ומסר לי את הסוס".

אחרים שילמו 50 ו-100 אלף שקל כופר עבור הסוס שנגנב מהם. היו כאלה ששילמו גם חצי מיליון שקל.

מה עושים הגנבים בישראל ומשטחי הרשות עם כספי הכופר? "אני קניתי מכונית ספורט קטנה עם מנוע משופר", חשף גנב סוסים תושב אחד הכפרים הסמוכים לקלקיליה. "יש פה קטע בעיר שעושים תחרויות של מרוץ מכוניות. מי שיש לו מכונית כזו זה כבוד בעיר. כמה זמן לוקח לגנוב סוס? דקה, אולי שלוש דקות לא יותר. עשר דקות, רבע שעה אני כבר בכפר. אחרי כמה שעות אני מתקשר לבעל סוס ומבקש כסף. כמעט כולם משלמים. זה סוסים יקרים. מי שלא משלם אני מוכר את הסוס שלו לבדואים בנגב ובגליל".