ראש הממשלה, בנימין נתניהו, פתח את נאומו אתמול (ראשון) בערב בהתייחסות ל"שלום הכלכלי" עם איחוד האמירויות ובחריין. "ההסכמים האלו יזרימו למשק שלנו מיליארדי דולרים בהשקעות, בשיתופי פעולה כלכליים ובמיזמים. זה תמיד טוב, אבל זה טוב במיוחד בקורונה", אמר נתניהו. בדקנו לאן בדיוק יגיעו אותם מיליארדים עליהם מדבר ראש הממשלה, איזה ענפים במשק ירוויחו במיוחד מפתיחת השערים למדינות המפרץ - וכמה כסף יזרום אל אוצר המדינה המצטמק בשל המשבר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

איחוד האמירויות היא הכלכלה השנייה בגודלה במזרח התיכון אחרי ערב הסעודית. מירב ההכנסות של המדינה מבוססות על מכירת נפט. המדינה מנסה למשוך פעילות כלכלית ולהפוך את אבו דאבי הבירה לאזור סחר כלכלי עולמי, ולכן מציעה לחברות הטבות שונות כגון: הקלות של 100% במס על ייבוא וייצוא, הקלות במס על רווחים, וסיוע בגיוס עובדים ובמציאת מגורים.

מסקר שערכה אשרא, החברה הממשלתית לסיכוני סחר חוץ, בקרב יצואנים מתחומים שונים בישראל, עולה כי 81.8% מהם מעוניינים לייצא לאיחוד האמירויות בעתיד הקרוב. הענפים העיקריים לייצוא מבחינתם הם: טכנולוגיה - 28.8%, חקלאות ומים - 26%, ביטחון - 13.7% ובריאות - 9.6%.

הסקר שנערך בקרב 100 יצואנים איתם עובדת החברה הממשלתית בפרויקטים שונים ברחבי העולם, בחן גם את היקפי היצוא לאיחוד האמירויות. תוצאות הסקר מצביעות על כך ש-44% מהיצואנים שנשאלו צפויים לייצא בהיקף של עד 10 מיליון דולר, 25% מהיצואנים מעוניינים לייצא בהיקף של עד מיליון דולר, 20.2% מעוניינים לייצא בהיקף של 50 מיליון דולר ו-10.7% השיבו שהמטרה שלהם היא לייצא בהיקף של למעלה מ-50 מיליון דולר.

דובאי (צילום: Sorbis, shutterstock)
איחוד האמירויות היא הכלכלה השנייה בגודלה במזרח התיכון אחרי ערב הסעודית | צילום: Sorbis, shutterstock

בין החברות שנדגמו על ידי אשרא והשיבו שהן מתכננות לעשות עסקים במפרץ, נמנות חברת Gauzy אשר פיתחה זכוכית חכמה שמשתנה בהתאם לתאורה בחוץ. בנוסף נמנות חברת אגרוביזנס ואגרונגוסיוס מסקטור החקלאות, חברת ewave מסקטור הבריאות, וחברת להבות (Lehavot) שעוסקת במיגון אש.

כמחצית מהיצואנים, 52.9%, מעריכים שיעבדו גם מול המגזר הפרטי וגם מול גורמי הממשלה באמירויות. 34.1% השיבו שהייצוא יתבצע מול המגזר הפרטי ו-12.9% השיבו שהייצוא יתבצע מול גורם ממשלתי.
עוד עולה מהסקר כי 43.9% מהיצואנים יממנו את פעילותם בנסיכויות באשראי לטווח קצר (עד שנה), 26.8% באשראי לטווח הארוך (מעל שנה) ו-29.3% באשראי גם לטווח הקצר וגם לטווח הארוך. נקודה מפתיעה שיש לשים לב אליה היא שעל אף הנזילות הגבוהה של המדינה, באיחוד האמירויות נוהגים לבצע עסקאות באשראי ולא במזומן.

ניסים בן אלי, מנכ"ל אשרא (צילום: אשרא)
ניסים בן אלי, מנכ"ל אשרא. מעריך שנתניהו לא הפריז כשנקב בסכום של מיליארדי דולרים | צילום: אשרא

מנכ"ל אשרא, ניסים בן אלי, התייחס לפוטנציאל של הסחר עם האמירויות: "סך היבוא לאיחוד האמירויות עומד על כ-260 מיליארד דולר בשנה וכעת נוצר חלון הזדמנויות עבור חברות ישראליות לקחת נתח משוק זה. רוב העסקים בדובאי ואבו דאבי נשלטים על ידי כמה משפחות מרכזיות ולא על ידי הממשלה, ויש עניין גבוה מאוד בחברות ישראליות. בעיקר יש עניין בטכנולוגיה מישראל שתאפשר לחברות לעבור מ"כלכלה ישנה" כמו נדל"ן, קמעונאות ורכב ל"כלכלה חדשה" המבוססת על טכנולוגיה וחדשנות".

בן אלי מעריך שנתניהו לא הפריז כשנקב בסכום של מיליארדי דולרים. "אני סבור שמדובר בפוטנציאל יצוא של כמה מיליארדי דולרים שיתרמו לכלכלה הישראלית המשוועת למנועי צמיחה בתקופה זו", אמר. לדבריו, "הביקוש הגבוה לטכנולוגיה, מוצרים ושירותים ישראליים נובע מכך שישראל נחשבת למעצמה טכנולוגית שנמצאת בחוד החנית של החדשנות בכל העולם. ההזדמנות קיימת גם בתחום החקלאות, המים וטכנולוגיות המזון". בן אלי הוסיף כי כעת יוכלו החברות הישראליות לקדם עסקאות באופן ישיר מול עמיתיהם באיחוד האמירויות, ולא דרך צד ג' כפי שהיה עד כה במקרים מסוימים.

כמה תרוויח המדינה ממסים?

כמה ירוויח אוצר המדינה ממיסוי העסקים עם איחוד האמירויות ובחריין? עו"ד יובל נבות, שותף במחלקת המיסים במשרד הרצוג פוקס נאמן, אומר כי "הסכמי השלום פותחים שוק חדש, שיגדיל את הכנסות המדינה ממיסים. חברות ישראליות יוכלו לפעול ולהשקיע בשווקים חדשים אלה, ועל כך הן ישלמו מס הכנסה בישראל, והפוטנציאל הוא גדול מאוד. בנוסף, צפויות השקעות משמעותיות בעיקר בתעשיות הטכנולוגיה בישראל, אך המס שהמדינה תראה לא יהיה מאקזיטים, כיון שיש פטור למשקיעים תושבי חוץ אשר מחזיקים במניות".

עו"ד יובל נבות, שותף במחלקת המיסים במשרד הרצוג פוקס נאמן (צילום: עידן גרוס)
עו"ד יובל נבות, שותף במחלקת המיסים במשרד הרצוג פוקס נאמן | צילום: עידן גרוס

נבות מסביר כי "ההשקעות החדשות יביאו לגידול בהכנסות של החברות הישראליות ועל כך ישולם מס. הן גם יממנו משכורות של עובדים בארץ ותשלומים לספקים, מה שיגדיל את המיסים מניכוי מס במקור כמו גם מע"מ מהוצאות של החברות הישראליות".

שיעור המס שישלמו החברות הישראליות על העסקים במפרץ תלוי במגזר שבו הן פועלות. "חברות הייטק בעלות מעמד של מפעל טכנולוגי ישלמו בדרך כלל מס חברות בשיעור שבין 6% ל-12% על הרווח מהעסקה בדובאי", אומר נבות. "חברות שאינן זכאיות למעמד של מפעל טכנולוגי ישלמו מס חברות בשיעור רגיל של 23%. מע"מ על עסקאות ייצוא הוא בשיעור אפס כך שלא ישולם מע"מ בגין עסקאות אלו. בנוסף, החברות ישלמו מס שינוכה במקור בעת חלוקת דיבידנדים לבעלי המניות מרווחי הפרויקט או בעת תשלומי בונוסים לעובדים ולקבלנים ככל שיוחלט לעשות כן".