הממשלה אישרה היום (ראשון) את חבילת הסיוע לעצמאים ולשכירים, וזו בשורה טובה - אולם רבים עדיין מבולבלים מהקריטריונים השונים ומתקשים להבין מה מגיע להם בפועל. כמה כסף בכיס שווה התוכנית הכלכלית לבעלי עסקים ולעצמאים, ומה הבעיות שלה? הנה כמה דוגמאות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

ראשית, נביט במשרד נסיעות עם מחזור של 200 אלף שקלים בחודש, שסגור מאז מרץ. לפי התוכנית החדשה, העסק שהושבת יקבל בכול חודשיים מענק של 60 אלף שקלים ונוסף על כך החזר על הוצאות הארנונה. אם בעל המשרד מושך משכורת של 20 אלף שקלים בחודש, הוא יקבל לעצמו מענק נוסף של 15 אלף שקלים לחודשיים.

דוגמה שנייה היא של משרד עורכי דין קטן בעל מחזור דומה, 200 אלף שקלים בחודש, שמעסיק ארבעה עובדים. כדי לקבל את המענק הוא צריך להוכיח פגיעה של 40% במחזור. ואולם, אם הפגיעה קטנה מ-40% - עלול להיווצר לו אינטרס לפטר עובד אחד ולצמצם קצת את הפעילות, רק כדי לקבל את המענק מהמדינה.

מקרה שלישי שיש לבחון הוא מסעדה עם 100 מקומות ישיבה, המגלגלת מחזור של חצי מיליון בחודש ומעסיקה 50 עובדים. לפי התנאים של תוכנית הסיוע, כדי שמסעדה זו תקבל מענק עליה להציג ירידה של 40% במחזור העסקי שלה. במקרה כזה, היא תהיה זכאית למענק של 150 אלף שקלים בחודשיים.

יתרה מזאת, אם אותה מסעדה תציג ירידה של 60% היא תקבל בנוסף למענק גם החזר על הוצאות הארנונה, ובעל המסעדה יקבל 15 אלף שקלים בחודשיים, כתלות במשכורת שהוא משך.

במקרה שבו המסעדה מציגה ירידה של 30% בלבד מהמחזור, בעל העסק יכול להחליט שהוא מצמצם פעילות ופותח רק ארבעה ימים בשבוע במקום שבעה. זאת, כדי להוריד את העלויות ואת המחזור וכך לקבל את הפיצוי. לחילופין, יהיה לעסקים אינטרס לקחת כסף במזומן כדי להוריד את המחזור באופן פיקטיבי. 

לבסוף, ניקח כדוגמה פרילאנס, טכנאי סאונד, שלפני הקורונה הכניס 20 אלף שקלים בחודש לפני הוצאות. לפי תוכנית הסיוע שהוצגה הוא זכאי בסך הכול למענק של 21 אלף שקלים בחודשיים - בערך 65% מההכנסה שהוא היה רגיל אליה.

במשרד האוצר וברשות המיסים לחלוטין מודעים לבעיות של התוכנית ולעיוותים שהיא עלולה ליצור בשוק, ועדיין כרגע עומדים מאחוריה. עם זאת, אפשר להעריך בזהירות שעוד נראה כאן מקצה שיפורים.