אנחנו חיים בתקופה של חוסר וודאות ושל שינויים רבים, המשפיעים על האופן בו אנחנו עובדים וגם מחפשים עבודה ועל האופן בו המעסיקים מגייסים עובדים חדשים- ראיונות מקוונים, עבודה מרחוק ותהליך גיוס שנעשה לעיתים ללא אף פגישה פנים אל פנים. התקופה מציפה לא מעט שאלות בקרב מחפשי עבודה, על כן פנינו ל-5 מגייסות בכירות ומנהלות HR מחברות הייטק מובילות בארץ, כדי לשמוע מהן על תהליכי הגיוס ולקבל טיפים שיעזרו לכם למצוא את המשרה הבאה שלכם:

האם יש פחות או יותר הצעות עבודה וגיוסים בתקופה הזו?

"מצד אחד, חברות תוכנה רבות, כמונו, דווקא נמצאות בתנופה מכיוון שהן מציעות שירותים זמינים ונגישים מכל מקום. אנשים נמצאים יותר זמן בבית עם המחשב והטלפון- וחברות שמכוונות לסקטור הזה ממשיכות לגייס במלוא המרץ," אומרת עדן דהן- מנהלת משאבי האנוש של Plus500. "מצד שני, ישנם הרבה מועמדים חזקים שעקב חוסר הוודאות בשווקים הקפיאו להם את המיונים לחברות היי-טק גדולות, בעיקר אמריקאיות". 

שלי לב-אמדו, מנהלת משאבי האנוש – Accenture ישראל מוסיפה כי זה תלוי בתחום. "יש ענפים כמו קמעונאות, תמיכה טכנית, מוקדי שירות ושליחויות שנמצאים בפריחה ולכן היצע המשרות יכול להיות גדול יותר וענפים אחרים שחווים מיתון או ירידה ולכן לא יפרסמו משרות."

הדר כונסרי מנהלת גיוס גלובלי בחברת Fiverr, שמגייסת בימים אלו למגוון משרות, מספרת כי משרות נסגרות יותר מהר מהרגיל, מכיוון שיש פי 1.5 יותר מועמדים על כל משרה. וכי מתחילת משבר הקורונה ועד היום הצטרפו לFiverr - מעל ל-70 עובדים חדשים. גם בחברת Forter המשיכו בגיוסים, במהלך התקופה ואף קלטו והכשירו עובדים מהבית.

מה הדרך הנכונה לחפש עבודה בתקופה הזו?

 לפי לב-אמדו, כל האמצעים כשרים, "אין דרך אחת נכונה ויעילה יותר או פחות. אני דוגלת בשיטת 'שלח לחמך', שתפו את הפרופיל / סיפור שלכם תוך הדגשה של מה שאתם מחפשים – ברשתות החברתיות, קבוצות וואטסאפ ייעודיות למחפשי עבודה וגם בקרב משפחה, חברים, מכרים שיעבירו הלאה".

"התשובה היא לחשוב אסטרטגית – להבין מה בדיוק אנחנו רוצים להשיג מבחינת מקומות עבודה, ולחשוב מי יכול לעזור לנו להגיע אל אותם המקומות" אומרת טל אסייג- מגייסת בכירה בחברת Forter. "כדאי לפרסם את קורות החיים ואת העובדה שאנחנו מחפשים ברשתות החברתיות ולהיעזר במעגל החברים או בקולגות שהייתם איתם בקשר מתוך צורך ורצון להגדיל את מעגל הקשרים שלכם – ככל שנפנה ליותר אנשים, נרחיב את מעגל הקשרים שלנו אל מעבר ליכולת האורגנית שלנו. בנוסף, מקור הגיוס האפקטיבי והגבוה יותר בארגון הוא ״חבר מביא חבר״  לכן אם ראיתם משרה מתאימה, נסו להגיש את קורות החיים שלכם דרך עובד חברה גם אם אתם לא מכירים אותם. אל תמהרו להגיש את קורות החיים דרך עמוד הקריירה של החברה."

גם דורון בשן, דירקטורית משאבי אנוש ואופרציה בסולוטו מחזקת את שיטת ה-"חבר מביא חבר", כדרך המועדפת להגיע למשרות, "אף מגייס לא יכול להעיד על החברה כמו עובד שלך שאוהב את מה שהוא עושה ואת החברה שבה הוא עובד", היא אומרת, "בתקופה כזו שלעיתים הראיונות מתקיימים רק בזום, חשוב מאוד למועמדים לקבל אינפוט אמיתי מהשטח מחברים כי ההתרשמות שלהם במהלך ראיונות מוגבלת יותר מבעבר."

דורון בשן (צילום: אבירן רווח)
דורון בשן | צילום: אבירן רווח

במה שונים תהליכי הגיוס בתקופת הקורונה מגיוס בזמן שגרה?

השינוי המהותי ביותר עליו מצביעות המגייסות הוא הדרך בה התהליך נעשה, כאשר פעמים רבות העובד מתחיל לעבוד בחברה בלי שבכלל ביקר במשרדים או פגש באופן אישי את מנהליו. "מן הסתם רוב התהליך מתבצע מרחוק דרך פלטפורמת וידאו, אבל מעבר לאתגר בהעברת מבחנים טכניים מרחוק, התווסף אתגר אנושי-חברתי" אומרת דהן. "חלק משמעותי מתהליך גיוס המועמד הוא ביקורו במשרדי החברה לשם התרשמות מסביבת העבודה ואנשי החברה, וכן התרשמות בלתי אמצעית של המגייסים מהמועמד. ראיונות וידאו, שהמועמד מבצע מסביבתו הביתית, עשויים לשנות משמעותית את תפקודו ותגובותיו ביחס לראיונות במשרד. זה לא בהכרח דבר רע, אבל צריך לקחת אותו בחשבון. כדי לפצות על כך, אנחנו, ב- Plus500, משתדלים להפגיש את המועמד עם כמה שיותר מאנשי החברה במהלך ראיונות הוידאו, וגם שולחים למתקבלים זר פרחים לסופ"ש כדי שירגישו שמחכים להם."

בשן מוסיפה כי ההתרשמות של שני הצדדים קשה יותר במצב הזה. "המועמד שכל כך חשוב שיספוג אוירה שקיימת במשרד, לא חשוף לזה כמעט בכלל בתהליך. אנחנו בשגרה תמיד נותנים למועמדים להיבחן ב open space מתוך מטרה שהם יהיו חשופים לשיחות של אנשים סביבם ויתרשמו מהווייב האמיתי של לעבוד בחברה. דרך הזום, זה מוגבל ולכן אנחנו משקיעים יותר בלספר ולתת דוגמאות, מעודדים מועמדים בשלב סופי להגיע להתרשם קצת מהמשרדים ודואגים לתת המון מקום לשאלות על אוירה ויום יום בעבודה."

שינוי נוסף שמורגש הוא הקצב של התהליך, "הגיוסים בתקופת הקורונה הם מואצים יותר מאשר בימים רגילים, ובהחלט ניתן לראות מקרים ובהם מועמדים מבצעים מספר ראיונות באותה החברה ביום אחד – בעיקר מאחר ואין צורך להגיע למשרד והכל מתבצע מרחוק," אומרת אסייג, "זמן התגובה של ארגונים בהליכי גיוס עובדים התקצר משמעותית". בנוסף היא אומרת כי השפעה נוספת היא שהקורונה נhטרלה השפעות חיצוניות דוגמת 'משרדים מפנקים' ו-'אירועים מפוארים' והפכה את התהליך לתלוי תוכן ולכזה המושפע מהקשר הבין אישי בין החברה למועמד.

איך כדאי להתכונן לראיון מקוון?

"חשוב להתייחס לראיון מקוון ברצינות מלאה, ולדמיין שניגשים לראיון במשרדי החברה. חשוב להתלבש בצורה מכובדת, למצוא אזור שקט ולהקדיש את כל הזמן הדרוש לראיון", אומרת דהן.

"חשוב לוודא שאתם בסביבה ניטרלית, מבחינת רעשים וגם מבחינת הרקע שמאחוריכם, אתם לא רוצים שהמראיין יתמקד בציור של הילד מהגן שמאחוריכם" מוסיפה הדר כונסרי. את אותה נקודה מחזקת גם לב-אמדו, "חשוב למצוא מרחב עם תאורה טובה, שקט ונוח בבית שניתן לשבת ולהתראיין. שימו לב לרקע שסביבכם, הוא חלק מהסיפור שתרצו לספר על עצמכם ולכן חשוב שיהיה מוקפד – עציץ, ספרייה או תמונה יכולים להיות רקע מתאים. במידה ואין פינה כזאת, תוכלו לייצר אחת במיוחד או להצטלם על רקע קיר חלק."

מכיוון שמדובר בראיון וירטואלי, חשוב להקדיש זמן גם לפן הטכני, כפי שמסבירה דורון בשן, "כדאי לבדוק מראש שהחיבורים לאינטרנט יציבים, לבדוק את איכות הקול והתמונה בזום ולוודא את תקינות האפליקציה. יש לוודא שקיבלת את כל המידע מהחברה לגבי מה יכיל הראיון ולהתכונן במידת הצורך על היכולת לשתף מסך, לעבוד עם כלים שהחברה לעיתים ממליצה באם מדובר בראיון שמצריך לכתוב משהו (שיתוף של לוח)". עוד היא מוסיפה כי "צריך לקחת בחשבון שגם עבור המראיינים זה דבר חדש וכולם לומדים את שיטת הראיונות הזו יחד, אין צורך להילחץ אם משהו פתאום נתקע או לא עובד, זה מובן וברור."

טל אסייג ממליצה להכין שיעורי בית לפני הראיון, ולא להתבייש להיעזר במגייסים, "על מנת להצליח בראיון מקוון יש להתייעץ עם המגייסות עצמן ולשאול בצורה הכי ישירה- מה נושא המרכזי של הראיון? במה הוא הולך להתמקד? את מי אני עומד לפגוש ? מה התמה המרכזית של הראיון? וכו. אני ממליצה מאוד לחקור קצת, ולבדוק מי האנשים שאתם עומדים לפגוש. הכנה טובה תסייע לכם לספק תשובות חדות ורלוונטיות יותר."

טל אסייג (צילום: פלג אלקלעי)
טל אסייג | צילום: פלג אלקלעי

אם הצעתי את עצמי למשרה, תוך כמה זמן משליחת קורות החיים המעסיק חוזר אלי?

שלי לב- אמדו: "זמן ממוצע לתגובה יעמוד על 3-5 ימים. יש לקחת בחשבון שמתקבלים לא מעט קורות חיים ולכן לוקח למגייסים כמה ימים לעבור על כולם ולבחור עם מי ירצו להמשיך לשלב הראיון הטלפוני."

"ב- Plus500 מבינים היטב שאנחנו נמצאים בשוק תחרותי ועלולים לאבד מועמדים חזקים אם נתמהמה. מרגע שליחת קורות החיים, מצופה מהמנהל המגייס להתייחס תוך 2-3 ימים. אם פרק הזמן הזה חלף - כנראה שהעניין במועמדות נמוך או שישנם כבר מועמדים אחרים בשלבים מתקדמים" מסבירה עדן דהן.

דורון בשן מוסיפה כי לא תמיד המעסיק יחזור אליך אחרי הגשת קורות חיים. "לעיתים מעסיקים חוזרים רק במידה וענית על הקריטריונים ונמצאת מתאים".

מה כדאי לעשות אם לא חוזרים אלי- להבין שהם לא בעניין ולעבור הלאה או אולי לנסות ליצור קשר בעצמי?

במקרה כזה, מסבירות המגייסות כי כדאי להתאזר בסבלונות אבל גם לא להסס ליצור קשר אם עבר זמן רב. טל אסייג מסבירה כי לרוב, התשובה תגיע תוך ימים ספורים. "בהנחה ולא חזרו אליכם, מומלץ לפנות בפעם נוספת –אני לא ממליצה לשלוח שוב את קורות החיים למערכת הגיוס של החברות כיוון שהמערכת מזהה כפילויות. כן הייתי מציעה לפנות לאותו הארגון דרך צינור אחר"שימו לב כי לאחר ראיון, יש חובה לחזור אליכם, "מעסיק מחויב על פי חוק לחזור למועמדים שנמצאים בתהליך גיוס ולכן המתן משך זמן סביר של עד 10 ימים לתשובת החברה. בהינתן וזו לא הגיעה, ניתן ואף מקובל להתקשר ולברר מול איש הקשר שאיתו התנהלת, על מנת לדעת היכן הדברים עומדים" אומרת לב-אמדו.

דהן מדגישה כי במידה ולא חזרו אלייך זה לא בהכרח שהמעסיק לא בעניין, "לפעמים גיוס למשרה מתעכב מסיבות פנים ארגוניות שהמועמד לא מודע אליהן בכלל. אני דווקא שמחה  לראות שמשתמשים בקצת 'חוצפה' ושואלים. זה מראה שלמועמד יש ביטחון ומוטיבציה וזה מאד מרשים, ומקסימום-  זה יצליח - אז מה לא?"

שלי לב-אמדו (צילום: נעם לגזיאל)
שלי לב-אמדו | צילום: נעם לגזיאל

ומה עושים כשמקבלים דחייה - האם לקבל את זה ולהמשיך הלאה או שיש טעם להתעקש?

על פי שלי לב- אמדו , זה תלוי באיזה שלב מגיעה הדחייה. "אם זה קורה בשלב מתקדם, המלצתי היא לבקש פידבק על מנת לדעת מה פחות עבד הפעם ולנסות וליישם בהמשך הדרך. אם הדחייה מתקבלת לאחר ראיון טלפוני אחד או קודם לכן בשלב קורות החיים, המשיכו הלאה לדבר הבא."

"אם הדחייה היא לאחר שנבחנתם מקצועית ואינכם מבינים מדוע או שאתם חושבים שיש משהו שלא בא לידי ביטוי, בהחלט כדאי להתעקש" מחזקת בשן. "אצלנו יש עובד שרצינו לפסול לאחר תרגיל ושלחנו לו פידבק עם שלילה. הוא החזיר לנו אימייל והסביר הגיונית מדוע כדאי לתת לו עוד הזדמנות ואיך היה משפר את זה אחרי האינטראקציה הזו. התרשמנו מהניסוח והיכולת לתקן, הזמנו לראיון נוסף ועד היום עובד בחברה."

טייפים למחפשי עבודה:

עדן דהן, מנהלת משאבי האנוש של Plus500- "הטיפ הכי טוב הוא להסתכל בראייה רחבה על מסלול הקריירה, לבחור היטב את המקומות שתגיע אליהם, שתלמד בהם, שתפגוש אנשים שיגרמו לך ללמוד מההצלחות שלהם ויגרמו לך להיות טוב יותר ולהתמקצע כמה שיותר במה שאתה עושה ואוהב לעשות. אבל הכי חשוב, להיות אמיתי בראיונות העבודה, להיות כן, לשאול את השאלות שיעזרו לך לדעת כמה שיותר, ולהיות אתה, שלא תחווה מציאות שהיא חלק מהצגה." 

שלי לב-אמדו, מנהלת משאבי האנוש של Accenture ישראל- "'נצלו' את היותכם בבית כדי לשפר ולדייק את קורות החיים שלכם באופן שישקף בצורה אופטימלית את הניסיון והייחודיות שלכם."

דורון בשן, דיירקטור משאבי אנוש ואופרציה בסולוטו- "תבדקו תמיד אם אתה מכירים מישהו בחברה לפני שאתם מגישים קורות חיים. לרב החברות יש תהליך אקסקלוסיבי יותר לאנשים שמגיעים דרך עובדי החברה. תמיד כדאי להעביר קו"ח דרך חברים".

טל אסייג, מגייסת בכירה בחברת Forter- "הגבילו את זמן חיפוש העבודה ביום. אני סבורה שזה לא בריא ונחוץ לחפש כל היום עבודה אלא להשקיע רק כשעה ביום לטובת העניין מהסיבה שלדבר יש השפעה מידית על מצב הרוח ועל רמות הסטרס – מה שלא יקדם את המועמד, ואף עלול להכניס אותו  למעגל קסמים של חוסר הצלחה. הקפידו להשקיע זמן מוגדר ביממה לטובת מלאכת חיפוש העבודה ובשאר – עשו דברים שיסבו לכם אושר והנאה."