זה אולי הדיון הכי נפיץ שיש בקהילת המשקיעים ודומה יותר ליריבות בין 2 קבוצות כדורגל עם יחסי שנאה עזים ויריבות רבת שנים. השאלה במה להשקיע את החסכונות שלכם גוררת מאז ומתמיד עשרות דעות, רובן נחרצות אשר משאירות את המשקיע הפוטנציאלי לרוב- מבולבל וחסר אונים.

"על כל אחת מהשיטות נכתבו מאות ספרים ויש אין ספור קורסים המלמדים תתי אסטרטגיות שונות איך לפעול בכל אחת מהשיטות", אומר בר נעמני אחד ממנהלי הקבוצה בפייסבוק: "ידע שווה כסף - לי זה עולה יותר", ומשקיע בשתי הזירות בעצמו.  

"אני רואה עשרות פוסטים מידי יום בקבוצה עם שאלת מיליון הדולר- במה כדאי יותר להשקיע", הוא אומר. "צריך להבין שלכל תחום יש יתרונות וחסרונות אבל בסוף, אחרי שמבינים אותם אפשר לצאת עם כיוון פעולה ברור לאיזה כיוון כדאי למשקיע הפוטנציאלי לפנות".

היתרונות בהשקעה בשוק ההון

  1. סכום כניסה נמוך יותר – ניתן להשקיע בשוק ההון בהשקעה התחלתית של אלפי שקלים בודדים. כלומר אם לדוגמה רוצים להשקיע חלק מסוים מהמשכורת פעם בתקופה (חודש, 3 חודשים, חצי שנה), זה אפשרי ולא צריך להגיע לסכומים של מאות אלפי שקלים לפני שמתחילים להשקיע.
  2. קל יותר לפזר את הסיכון –  בשוק הנדל"ן, בדרך כלל, למשקיע הממוצע יש כסף (אם בכלל) לרכוש דירה אחת בלבד (גם זה במינוף עם משכנתא), מה שגורם להשקעה שלנו להיות הכי פחות מפוזרת שאפשר, מה שמוביל לרמת סיכון גבוה יותר בהשקעה (אנחנו בעצם מהמרים על דירה ספציפית באיזור ספציפי). בשוק ההון לעומת זאת קל מאוד לפזר את הכסף במגוון רחב של ניירות ערך – יש המון מכשירים שעוזרים לנו לפזר את ההשקעה בהמון חברות (מניות או אג"ח) בצורה קלה, נוחה ומהירה.
  3. נזילות – במידה ותזדקקו לכסף באופן מיידי, שוק ההון הכסף הרבה יותר נזיל מאשר שוק הנדל"ן.  לרוב הכסף יהיה בחשבון עובר ושב תוך יום עסקים בלבד ולא צריך לחפש מוכרים חודשים שלמים, לנהל משא ומתן, לערב מתווכים, עורכי דין ובעלי מקצוע נוספים.
  4. השקעה פאסיבית אמיתית - הסעיף הזה אמנם לא תקף לכל השחקנים בשוק ההון (שאינו סוחר יומי) אבל השקעה בשוק ההון יכולה להיעשות בצורה פאסיבית ואוטומטית כמעט לגמרי. לאחר שקובעים אסטרטגיה ויודעים איך רוצים לפזר את התיק, ניתן להעביר הוראות קבע ופשוט לשמור על הפיזור בצורה אוטומטית כמעט לגמרי.

    זאת לעומת השקעה בנדל"ן שיכולה לדרוש מאיתנו זמן יקר כמו חיפוש אחר שוכרים, תיקון בעיות ושיפוצים שעולים כסף.
  5. עמלות - עמלות קנייה ומכירה של ניירות ערך, דמי ניהול לחברות וכדומה נמוכות משמעותית מהעמלות שנהוגות בנדל"ן למתווך, לעורך הדין או לחברת ניהול במידה ובחרנו שתטפל בכל הדברים בסעיף מעלה.6. גם דרך שוק ההון אפשר להחשף לנדל"ן – אפשר כמובן לקנות מניות (או אג"ח) של חברות הנדל"ן המובילות במשק. בנוסף אפשר להחשף דרך "קרנות ריט" , שהן סוג של הכלאה בין שוק ההון לנדל"ן .
  6. אין הוצאות "לא צפויות" - בשוק ההון הכל ברור וידוע ואין "הפתעות", ברגע שמבינים מה העמלות שאנחנו צריכים לשלם. השקעה בנדל"ן שיכולים לצוץ כל מיני בלת"מים כמו שוכר מפסיק לשלם, שוכר גורם נזק לדירה, לא מוצאים שוכר חדש, נזילה/בוילר התקלקל וכדומה. הדברים הללו מקשים על חישוב התשואה יכולים להעסיק אותנו לא מעט ולעלות המון כסף.
    גבר בודק שערי מניות בסמארטפון (אילוסטרציה: Kidsada Manchinda, shutterstock)
    שוק ההון. רכבת הרים רגשית | אילוסטרציה: Kidsada Manchinda, shutterstock

היתרונות בהשקעה בנדל"ן

  1. 1. מנטלי/פסיכולוגי – אמנם זה לא משהו שניתן למדוד כמו הבדלים במיסוי אך אין להמעיט בערכו. כל השקעה צריכה להתאים לאדם מהרבה היבטים (סיכון, סיכוי, נזילות וכו') ואחד מהם, שלפעמים נוטים לשכוח או לייחס לו פחות חשיבות, הוא הפן המנטלי.

    כשמשקיעים בנדלן יש לנו נכס מוחשי ולכן, הרבה אנשים מרגישים בטוחים ויוכלו לישון טוב יותר בלילה. בשוק ההון לעומת זאת, אנחנו משלמים כסף אך לא רואים שום דבר מוחשי מלבד כמה מספרים במחשב והשליטה על הרווחים וההפסדים שלנו היא מועטה.
  2. תנודתיות –  בניגוד לשוק ההון שם אנחנו רואים את מחיר המניה (או כל נייר ערך אחר) משתנה כל יום, בנדלן התנודתיות לרוב תהיה נמוכה יותר, וגם אם תהיה ירידת מחירים, קשה יותר להגיב מאשר במניות. זה נותן יתרון מסוים לנדל"ן ויכול לחסוך מאיתנו טעויות מיותרות שהיינו יכולים לעשות כש"האצבע קלה על ההדק" ואפשר למכור בלחיצת כפתור.
  3. מינוף זול (באופן יחסי) –  כאשר משקיעים בנדל"ן ניתן לקבל הלוואה יחסית זולה (משכנתא) בתנאים נוחים (פריסה לטווח ארוך מאוד וריבית יחסית נמוכה) ביחס להלוואה רגילה.

    למעשה, משכנתא למעשה נחשבת הלוואה זולה יחסית בעקבות העובדה שאנחנו ממשכנים את הנכס לבנק (כלומר במקרה שאנחנו לא יכולים לשלם את ההלוואה הנכס שייך לבנק שיכול למכור את הנכס ולקבל את כספו חזרה) כך הסיכון שלו יורד והתנאים שלנו משתפרים.

    לקיחת ההלוואה (או המשכנתא) כדי לקרנות דירה להשקעה נקראת מינוף- כלי נהדר מצד אחד שיכול לעזור לנו להגדיל את ההון שלנו בצורה מהירה יותר, אך מסוכן מאוד מצד שני וצריך לדעת להשתמש בו בצורה נכונה ומבוקרת.

    בשוק ההון אין לנו הלוואות נוחות כאלה. יש אפשרות לקחת הלוואה ולהשקיע אותה בשוק ההון אך מכיוון שלבנק אין בטוחות במקרה הזה (כמו נכס נדל"ני) הסיכון שלו גבוה יותר ולכן התנאים פחות טובים עבורנו.
    יד מחזיקה שטרות מול אתר בנייה (אילוסטרציה: Irina Tarzian, shutterstock)
    המון התעסקות, מינוף זול יותר. | אילוסטרציה: Irina Tarzian, shutterstock
  4. הטבת מס – למרות שנדל"ן ממוסה ב- "מס הרכישה" על דירה שנייה וגם "מס שבח" שצריך לקחת בחשבון, בעקבות הטבות המס למשקיעים שאושרו אתמול (ה') לפיה הכנסת אישרה הפחתת מדרגות מס הרכישה על דירת מגורים נוספת. המהלך נועד לעודד את המשקיעים להיכנס לשוק הנדל"ן לאור החשש מעצירת העסקאות בשוק הדירות שווה לשקול כמה נרוויח בהשקעה בנדלן.

    בשוק ההון לשם השוואה משלמים 25% מס רווחי הון, כלומר 25 אגורות מכל שקל שהרווחנו הולך למדינה.

"לכל אחת מהדרכים האלה היתרונות והחסרונות שלה", מסכם נעמני, "המפתח הוא בהבנת הצרכים האישיים שלכם, המטרות, הבנת האופי שלכם וגם לאיזו דרך אתם יותר מתחברים. ברגע שתדעו לענות על השאלות האלה, תוכלו לדעת איזו השקעה נכונה יותר עבורכם".