שר האוצר, ישראל כ"ץ, חזר אתמול (חמישי) על הבטחתו לחלק דמי אבטלה עד יוני 2021 למאות אלפי המובטלים במשבר הקורונה. כ"ץ אף הצהיר: "החלטתי לפעול לביטול הסעיף בנושא האבטלה, שאם היא יורדת מ-10% אז מקזזים את דמי האבטלה. לא נקזז – נדחה את הסעיף כדי שימשיכו לטפל". אלא שכעת נראה שלא כל הגורמים הממשלתיים המקצועיים שעוסקים בנושא עומדים מאחורי ההבטחות האלו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"אם הוא (עובד) לא רוצה לחזור ונוח לו לשבת בבית", אומר ל-N12 גורם ממשלתי, "ולקבל 60-70% מהשכר שלו - אז אנחנו יכולים לשלול לו את הקצבה. זה חלק מהדברים שאנחנו מדברים עליהם, בהחלט. זה לא רלוונטי כרגע, אבל זה רלוונטי ליציאה מהסגר. לייצר מודלים שעובד שעבד לפני יכול לחזור מבלי להיפגע בשכרו, ואם הוא לא רוצה לחזור אנחנו יכולים לשלול לו את הקצבה".

שלילת דמי האבטלה נבחנת עבור שתי קבוצות באוכלוסייה: עובדים שהוצאו לחל"ת ומסרבים לשוב למקום עבודתם שנפתח מחדש, ומחוסרי עבודה שמסרבים להצעות שניתנות להם בלשכת התעסוקה. הדברים נאמרים על רקע חשש של אנשי מקצוע רבים, בממשלה עצמה ומחוצה לה, לפיו דמי האבטלה שמבטיחה הממשלה שנה קדימה מעודדים אבטלה במשק.   

כשהוא נשאל על כך ששר האוצר הצהיר על ביטול סעיף קיזוז דמי האבטלה מתחת ל-10% אבטלה במשק, השיב הגורם הממשלתי: "לא נכון, הוא לא אמר שאין יותר את הסעיף, הוא אמר שאנחנו דוחים את זה. הסיבה שדוחים את זה היא כיוון שיום אחרי שמכריזים על סגר יצא הדיווח שיורד מתחת ל-10%. עיתוי אומלל. באמת לא זמן טוב לקצץ 10% מדמי האבטלה, עיתוי אומלל".

הגורם סבור כי הבעיות במודל החל"ת הקיים ניכרות בעיקר בקרב עובדים שעתיים, שלעיתים לא משתלם להם לחזור לעבודה בנפח נמוך יותר ולכן הם מעדיפים להמשיך לקבל דמי אבטלה. ועדיין, הוא סבור כי מודל החל"ת הישראלי הראה, על פי עבודות המחקר שביצעו בממשלה, הצלחה רבה יותר ממודלים של סבסוד שכר במדינות אחרות.

"ללא הסגר היינו מסיימים את ספטמבר ב-8.5% אבטלה ואפילו פחות", מעריך הגורם, "יש לי תחושה לא נוחה מהביש מזל שנמצאים בו. המשק מתאושש בקצב טוב משחשבנו, גם מבחינת צריכה גם מבחינת המגזרים השונים. שוק התעסוקה עולה ועכשיו אנחנו נכנסים לסגר. זה מבאס אבל אין לנו מה לעשות עם זה".

מענק שימור עובדים – לא רלוונטי לרוב מי שיפגעו מהסגר

בשעה שהערכות, כמו זו של הביטוח הלאומי, מדברות על כ-300 אלף עובדים שעשויים להיות מוצאים לחל"ת במהלך הסגר, תשלומי שימור העובדים למעסיקים צפויים להציל לא יותר ממאה אלף משרות. "זה צפוי להשפיע על לפחות עשרות אלפי עובדים", אמר הגורם עמו שוחחנו, "בנק ישראל מדבר על מספרים של קרוב למאה אלף שללא התשלום הזה יוצאו לחל"ת".

ביטוח לאומי, ארכיון (צילום: יוסי זמיר, פלאש 90, חדשות)
המוסד לביטוח לאומי | צילום: יוסי זמיר, פלאש 90, חדשות

"היינו יחסית נדיבים", משוכנע הגורם הממשלתי כשהוא מפרט מעט יותר על החישובים שמאחורי מענק שימור העובדים. "הורדנו את המדרגות טיפה כשהחיסרון הוא שאתה משלם לעסק שהיה שומר את העובדים גם בלי קשר אלייך. 5,000 שקל למחצית מחודש ספטמבר ולחודש אוקטובר הם בערך 3,500 שקלים לחודש. מהניסיון שלנו העובדים שהוצאו לחל"ת מרוויחים 6,300-6,400 שקלים, אז אנחנו אומרים לעסק - תישא רק ב-40%-50% מעלויות השכר והשאר דרך המענק".

האפקטיביות של המהלך הזה צפויה להיות מוגבלת, בייחוד כשרבים ממי שיוצאו לחל"ת בסגר, יעשו זאת ממקומות עבודה שפעילותם הוגבלה וגם עם המענק מעסיקיהם לא יוכלו להשאיר אותם בעבודה. "חנויות שנסגרות נסגרות, מסעדות שנסגרות נסגרות, בתי מלון, פנאי, תרבות, מה שנסגר נסגר", הסביר הגורם, "עבורם יש חל"ת. אין לי מה להשאיר את העובד בעסק".

"המענקים של ישראל מהמתקדמים בעולם"

ביקורת שנשמעה על התוכנית מחלק מהעצמאים והאירגונים שלהם היא כי הם עלולים לקרוס עד שיגיע הפיצוי ולא מבינים מדוע לא ניתן להם תזרים משמעותי מראש. "אחרי שהחוק יעבור תוך שבועיים שלושה", הצהיר הגורם, "הם יקבלו כבר מקדמות על מענקי ספטמבר ואוקטובר למרות שעדיין לא קרו, בגובה של 50%. לקחנו את מה שהיה בחודשים אחורה והערכנו שזה מה שיהיה. זה כסף ציבורי, אי אפשר פשוט לתת 100 אלף שקל לבעל העסק, רק שלא יצעק ולהגיד נתחשבן איתך אחר כך".

באשר לעיכוב שהיה בחלוקת המענקים בתחילת הדרך, מבטיח הגורם שהפעם הדברים יפעלו מהר יותר. "תסתכל מה קרה בין תחילת ספטמבר לעכשיו", הוא מתאר, "המענקים לחודשים יולי אוגוסט הגיעו מהר מאוד לכולם. הביקורת הזו הייתה נכונה אולי למרץ אפריל. במשבר יש כלים חדשים ולוקח זמן ללמוד אותם, היום המענקים של מדינת ישראל מהמתקדמים בעולם".

"היה חשוב לנו לשדר מסר לפני הסגר ולא תוך כדי תנועה", מתאר הגורם את השיקולים מאחורי הצגת התוכנית אמש. "יש פה מסר מאוד חיובי למעסיקים ושוק התעסוקה: אנחנו מאמינים בשוק, מאמינים בכם ומאמינים שהשוק יחזור לעבוד".

מלשכת שר האוצר ישראל כ"ץ נמסר כי התוכנית הכלכלית והמדיניות שהוצגה ע"י שר האוצר, כולל ביחס לתשלום דמי האבטלה, תתקיים באופן מלא ומדויק ואין שום גורם אחר שמוסמך לדבר בשם משרד האוצר.