התוכנית לחלק מענק חד פעמי לכל אזרח עולה שלב. באישון לילה הפיץ משרד האוצר את תזכיר החוק בנושא, והוא מגלה כמה חידושים. ראשית, תקציב התוכנית יעלה בכחצי מיליארד שקל מהתכנון המקורי - 6 מיליארד שקל. בנוסף, תזכיר החוק חושף שלא כולם יקבלו את הכסף בצורה ישירה וכי גם בעלי השכר הגבוה יקבלו מענק מצומצם.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

המתווה נשאר זהה למתווה האחרון שהוצג. כל תושב יקבל מענק של 750 שקל, ו-500 שקל נוספים בעבור הילד הראשון, השני או השלישי שבמניין ילדיו של ההורה אליו משתלמת קצבת הילדים. בנוסף, מקבלי קצבאות שונות, כגון סיעוד, נכות והבטחת הכנסה יקבלו תוספת של 750 שקל. לא ניתן לקבל יותר מתוספת אחת.

ומי לא יקבל? בתחילת השבוע דובר על כך שעובדים במגזר הציבורי בעלי שכר גבוה לא יהיו זכאים, אך זה ירד מן הפרק בשלב זה. על פי התזכיר המוצע, רק מי שהכנסתו בשנת 2018 או 2019 הייתה גבוה מ-651 אלף שקל בשנה לא יהיה זכאי לקבלת מענק. עם זאת, גם לאנשים אלה יינתן מענק בסך 500 שקל עבור כל ילד. שנת המס הרלוונטית לבחינה תהיה שנת 2019, ואולם אם אין בידי המוסד את השומה לשנת 2019, הבחינה תיעשה בהתאם לשומה לשנת 2018.

שינוי נוסף שנחשף הוא שהמענק לא יינתן באופן אוטומטי לכולם. בתזכיר נכתב כי "כיוון שבידי המוסד לביטוח לאומי לא קיימים נתונים לגבי תושבים שאינם מקבלים קצבאות שונות (ילדים, נכות וכד'), ולכן לא ישתלם המענק באופן אוטומטי, מוצע לקבוע כי המעוניין בקבלת המענק יידרש להגיש למוסד בקשה הכוללת את הפרטים הרלוונטיים. בנוסף, כדי להקל את הנטל הבירוקרטי על הזכאים למענק ולפשט את הליך הגשת התביעה למענק, מוצע כי תביעה לקבלת מענק תוגש בטופס מקוון". את הבקשה ניתן יהיה להגיש עד 12 חודשים לאחר שהצעת החוק תתקבל.‎

זו אמנם הגרסה העדכנית ביותר, אך גם היא רחוקה להיות סוף פסוק. כעת הכנסת תידרש לדון בה, ושם צפויות לצוץ התנגדויות ודרישות לשינויים. יו"ר ועדת הכספים, משה גפני, עשוי להיות ציר מרכזי בהעברתו, והוא כבר הודיע כי בכוונתו לדרוש שהמענק בגובה 500 שקל עבור כל ילד לא יוגבל לעד שלושה ילדים - כך שמשפחות מרובות ילדים לא יקופחו.

הכתבה פורסמה במקור באתר גלובס