משרד האוצר פרסם היום (ראשון) את התחזית הכלכלית שלו לשנים 2023-2020. במסגרת התחזית מוצגים שני תרחישים אפשריים - תרחיש התאוששות הדרגתית ותרחיש החמרה, שני אלה תלויים כמובן בניהול המשבר הרפואי והגידול בתחלואה. ובכל זאת גורמים באוצר מעריכים כי צפויות 5-4 שנים כדי לחזור לאחוזי האבטלה ערב המשבר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

במסמך שפרסמו, משרד האוצר דואגים להזכיר ולהזהיר מפני ההערכות שלהם משום שאופי המשבר הוא מיוחד ולא דומה לאירועים שקרו בעבר. עם זאת, בהסתמך על המשברים הגדולים שקרו בעשורים האחרונים, בהם המפלה הכלכלית ב-2008, מסבירים כי ייתכן ויעברו לכל הפחות 5-4 שנים עד שהמשק יחזור לעצמו.

תרחיש התאוששות ההדרגתית של המשרד מניח כי מהירות ההתאוששות נמצאת בטווח בין המשבר הבטחוני בעקבות האינתיפאדה ומשבר הדוט.קום של תחילת שנות ה-2000 למשבר הפיננסי העולמי ב-2009. בתרחיש זה צפוי התוצר להתכווץ ב-5.9% בשנת 2020 ולצמוח ב-5.7% בשנת 2021.

ישראל כ"ץ מחליף את משה כחלון בתפקיד שר האוצר (צילום: משרד האוצר)
ניהלו את המשבר הכלכלי עד כה, כחלון וכ"ץ | צילום: משרד האוצר

תרחיש ההחמרה מניח כי בנוסף לעצירת השיפור במהלך החודשים הקרובים, העלייה הנוספת בתחלואה תוביל להחמרת ההגבלות, אך לא עד כדי הטלת סגר נוסף במתכונת שהונהגה בחודשים מרץ-אפריל. בתרחיש זה הפגיעה בצמיחה הפוטנציאלית תהיה ממושכת וקצב ההתאוששות איטי יותר. התרחיש בעל דמיון חלקי למשבר בתחילת שנות ה-2000. בתרחיש זה צפוי התוצר להתכווץ ב-7.2% בשנת 2020 ולצמוח ב-2.2% בלבד בשנת 2021.

ההיי טק בצמיחה

כתוצאה מההגבלות על מקומות העבודה והירידה החדה בביקושים, הוצאו כ-1.1 מיליון עובדים לחופשה ללא תשלום. במשרד האוצר אמדו את הנזק שנגרם בפריסה לענפים שונים, במסגרתו נמצא כי ישנם ענפים שמושפעים פחות מהמשבר כמו ענף ההיי טק. לעומת זאת, ישנה פגיעה עמוקה ומתמשכת בענפים שמושפעים ישירות מהמגבלות הרפואיות וציפיות הצרכנים.

בעקבות המגבלות והקשיים הכלכליים, התוצר נפגע קשות וכתוצאה מכך גם היצוא. במשרד האוצר מעריכים כי צפויה התכווצות ביצוא, בדגש על יצוא סחורות בענפים בעלי עצימות טכנולוגית בינונית-נמוכה, ועצירה ביצוא שירותי תיירות.

עוד חוששים באוצר כי המשבר הנוכחי יביאו להפחתה משמעותית בצורך של הישראלים להשקיע בשל המודעות הגדלה לסיכונים שכרוכים בכך. מנגד, הצריכה הציבורית צפויה לעלות דווקא וזאת לאור הגידול בהוצאות שנגזרות מהמשבר כמו בתחום הבריאות למשל. בסה"כ באוצר מעריכים בתרחיש הכי גרוע כי בסוף השנה הנוכחית אחוזי האבטלה יעמדו כל כ-15%, בתרחיש החיובי יותר הם יעמדו על 10%.