N12
פרסומת

העסקים שלא שרדו את הסגר הקודם – ואלה שיקרסו בסגר הקרוב

כמה עסקים נסגרו מאז משבר הקורונה? המדינה לא ממש יודעת, אבל הערכות במשק מדברות על עשרות אלפים • יותר מ-2,000 מסעדות וברים נסגרו וכ-370 חדרי כושר חיסלו את העסק • לפי מדד N12 ו-BDi, הקשיים לא פוסחים גם על ענף ההייטק

אורן דורי
n12
פורסם:
חנות סגורה בזמן הקורונה בתל אביב
חנות סגורה בתל אביב בתקופת הקורונה | צילום: S. Edelweiss, shutterstock
הקישור הועתק

הסגר שיוטל החל בסוף השבוע צפוי להנחית מכה קשה על העסקים ששרדו עד עכשיו, אך ישנם רבים אחרים שכבר חיסלו את העסק אחרי הסגר הקודם. השפעותיו של הסגר הכללי ההוא בפסח עדיין ניכרות על המשק, עם מקומות עבודה שמאז לא נפתחו מחדש, ואחרים שעוד ניסו להחזיק מעמד אבל קרסו בחלוף החודשים כשהם מלינים על הפקרות מצד הממשלה.

כמה עסקים בדיוק חדלו מלהתקיים בחצי השנה שעברה מאז פרוץ משבר הקורונה? שאלנו בממשלה וברשות המסים, אבל הנתונים העדכניים ביותר תקפים לחודש יוני, כלומר לפני שהגל השני התנפץ על המשק.

אם לשפוט לפי הנתונים האחרונים של רשות המסים, שנת 2020 מצטיירת כשנה נפלאה למשק. כ-9,400 עסקים נסגרו מתחילת השנה, שיפור של 33% לעומת החציון המקביל ב-2019. כ-17,900 עסקים חדשים נפתחו, כך שכביכול התרחב המשק ב-8,500 בתי עסק. ברשות המסים מודים כי ייתכן שחלק מההסבר לכך הוא סגירה חלקית של משרדי רשות המסים לקבל קהל בעקבות הנחיות משרד הבריאות, דבר שמנע מבעלי עסקים שנסגרו מלדווח על כך.

חדר כושר קורונה
כ-370 חדרי כושר ומרכזי ספורט כבר נסגרו | צילום: AP, AP

ואולם, משיחות עם גורמים במגזר העסקי עולה תמונה שחורה בהרבה. לפי הערכות, עשרות אלפי עסקים כבר הורידו את השלט ולא מתכוונים לחזור בעתיד הקרוב. שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות והברים, אומר כי למעלה מ-2,000 מקומות בענף נסגרו מאז תחילת המשבר בחודש מרץ – יותר מכפול לעומת חצי שנה רגילה.

בארגון בעלי העסקים בענף הכושר והספורט מסרו שעד כה נסגרו כ-370 מועדוני כושר, קאנטרי קלאבים, סטודיואים ומרכזי ספורט. יו"ר הארגון והבעלים של רשת מועדוני הכושר גרייט שייפ, ירון סלע, צוחק כשהוא נשאל כמה עסקים בענף נסגרים בשגרה. "אין לנו כמעט סגירות בכלל", הוא אומר. "אנחנו ענף שב-8 שנים אחרונות רק צומח וגדל בכ-8%. טרום משבר הקורונה היו בישראל כ-3000 מרכזי ספורט, עם 110,000 עובדים, ששירתו כ-1.4 מיליון מנויים. השוק הוערך בכ-4.7 מיליארד שקל", מסביר סלע את השינוי החד שעובר התחום.

מהתאחדות המלונות הארצית נמסר כי אף מלון עוד לא סגר את השערים לצמיתות, אולם כ-35% מהמלונות סגורים מאז תחילת המשבר. מדובר במלונות בערים שהתיירות בהן מבוססת על תיירות החוץ כמו ירושלים, תל אביב, נתניה, נצרת וחיפה. בלשכת מארגני תיירות נכנסת לישראל לא ידעו לומר כמה עסקים נסגרו מאז שנכנסה הקורונה אל חיינו.

פרסומת

כפי שניתן לראות במדד השינוי באחוז העסקים בקשיים במשבר הקורונה של N12 ו-BDi, שמתעדכן מדי יום, בכל הענפים במשק חלה החרפה בקשיים העסקיים. אפילו בענף ההייטק, שבאופן יחסי סבל הכי פחות מהמשבר, חל זינוק של 47% בשיעור החברות בקשיים. בענפי המזון והתשתיות עלה המדד בכ-60%, במסחר ובשירותים שיעור העסקים בקשיים יותר מהוכפל – ואף שולש בתחום ההסעדה.

עוד לפני ההכרזה על סגר בחגים העריכו בחברת המידע העסקי cofacebdi את הצפי למספר העסקים שייקלעו לקשיים באופן ישיר בעקבות הקורונה ביותר מ-30 אלף.