ראש הממשלה בנימין נתניהו שמע היום (שלישי), אולי לראשונה ממקור ראשון, את הזעם והתסכול של בעלי העסקים הקורסים. בעליהם של מסעדות, אולמות ארועים וחדרי כושר, סיפרו לנתניהו בפגישת זום שהתקיימה לבקשתו כמה המצב קשה, וכמה הם לא מבינים את ההיגיון שמאחורי ההנחיות. הם גם תהו מדוע אינם מקבלים את כספי הפיצויים שהבטיח להם שוב ושוב, ונתניהו מצידו גלגל את האחריות לפקידי האוצר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

דרישתם של בעלי העסקים היא כזו: העבירו לנו את הכסף, קל וחומר את מה שהובטח על מרץ ואפריל, כדי שיהיה לנו אוויר. כך, הסבירו, אנחנו נוכל להאכיל את הילדים שלנו - ואתם תוכלו לנהל את המשבר בלי שאלפי אזרחים יפרקו את זעמם ברחובות.

השיחה עם ראש הממשלה הייתה יצרית והגיעה תכופות לטונים גבוהים. בין הקולות המתוסכלים שנשמעו שם נאמר: "שיגיד לי ראש הממשלה - למה? למה אני צריך לזרוק 800 עובדים הביתה היום? איפה משרד הבריאות? לא רוצה כסף, רוצה לעבוד".

מסעדה בתקופת הקורונה (צילום: Miriam Alster Flash90, פלאש 90)
ההגבלות החדשות - מכה אנושה למסעדות | צילום: Miriam Alster Flash90, פלאש 90

"לא מקשיבים לנו, רבאק! לא קיבלנו את הכסף! די, תקשיבו לנו פעם אחת!", הוסיף אחד מבעלי העסקים. "יותר מזה, ראש הממשלה, רצו לגבות... 6,500 איש, רצו מהם כסף חזרה. רצו מהם כסף חזרה! אם לא אני מסתובב בתקשורת, רצו 6,500, לקחת מהם כסף חזרה כשאין להם מה לאכול".

בעלת עסק נוספת אמרה: “אני ובעלי לא יודעים מה נעשה, איך נתקיים. משלמים שכירות, לא יודעים מה יהיה, אין לנו שום... לא קיבלנו כלום בפעימה הראשונה ובשנייה. לא יודעים מה לעשות. חייבים פה פתרון רציני. אני באופן אישי מבינה שהשטח בוער, המצוקה היא מאוד, מאוד, מאוד גדולה".

חוזרים למסעדות אחרי הקורונה (צילום: באדיבות קבוצת קפה גן סיפור)
בעלי המסעדות: הבטיחו פיצויים, אבל הכסף לא הגיע | צילום: באדיבות קבוצת קפה גן סיפור

"צריך את הכסף במיידי, לפני ה-10, כי אנשים קורסים", הוסיפה. "אנשים קורסים. פשוט קורסים. אני לא ישנה כבר ארבעה חודשים, אני לא יודעת מה הולך להיות איתי. אני מחזיקה 150 עובדים, אני לא יודעת מה להגיד להם. אין לנו גם בעיה להיות סגורים, אבל כרגע, כשלא רואים את האופק, אני לא יודעת מה יהיה פה".

נתניהו: "מקבלים החלטות, והן לא מתבצעות" 

במשך דקות ארוכות הקשיב ראש הממשלה למצוקות. ואז הגיעה תשובתו של נתניהו, שפנה מול כל בעלי העסקים בתקיפות אל ראש רשות המיסים, ערן יעקב, שהשתתף גם הוא בשיחה: "ערן, תקשיב לי רגע. האנשים האלה לא משקרים. או-קיי? עכשיו, אני אגיד לך יותר מזה, כשהם אומרים לך שהם לא מקבלים, הם לא מקבלים. אם נותנים להם 20% מקדמה, אפילו 40% מקדמה, והשאר בבדיקה ידנית - אין מצב! אין מה לעשות".

נתניהו הוסיף: "נותנים צ'ק. או לא צ'ק, העברה. כן? העברה עד... נבדוק אותם אחר כך. הם אומרים לך - אין לי בעיה. חייבים לתת לכם ודאות בהכנסות, בפרנסה, בסיוע שאנחנו נותנים לכם. ומה שמתברר כרגע, ואת זה אני מפנה אליך, ערן יעקב, מתברר שאנחנו לא מעבירים את הכסף".

ואולם, אין זו הפעם הראשונה שראש הממשלה מפיל את האשמה על הפקידים. למעשה, זה קרה כבר לפני חודשיים, אז אמר נתניהו: "שר האוצר ואני, כשראינו שהכסף לא מגיע במהירות הדרושה, אנחנו באנו אל הפקידות ואמרנו דבר פשוט: אם אדם נכנס לתוכנית המחשב הזאת, עומד בקריטריונים, הוא צריך לקבל את הכסף מיד, וזה מה שמתחיל למעשה מחר".

אלא שהיום אותה הבעיה עדיין קיימת. הכסף לא ירד לשטח, והאצבע המאשימה של נתניהו שוב חוזרת לפקידות. ראש הממשלה הוא איש של מספרים, הוא לא צריך היה את השיחה הבוקר כדי לדעת שמתוך 100 מיליארד השקלים שהובטחו למשק, רק 47 מיליארד עברו בינתיים. השבוע אמור נתניהו להציג תוכנית כלכלית נרחבת לחצי השנה הקרובה. הוא ודאי יבטיח שוב שהכסף יעבור מהר, ואולי הפעם זה גם יקרה.