עובדים שיכנסו לבידוד לא יקבלו ימי מחלה גורפים על הימים בהם לא יוכלו להגיע לעבודה – כך קבע בג"ץ ביום שני, בעקבות עתירות שהגישו מספר ארגוני מעסיקים. עד כה, משרד הבריאות הוציא תעודות מחלה לעובדים שנכנסו לבידוד של 14 ימים בשל חשיפה לחולה קורונה מאומת או חזרה מחו"ל. מרגע שתיכנס לתוקפה פסיקת בג"ץ, בסוף ספטמבר, לא יחויבו עוד המעסיקים לשלם שכר לעובדים המבודדים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הפסיקה מעלה שאלות רבות בקרב עובדים ומעסיקים גם יחד. החלטנו להפנות את השאלות לעורך דין לדיני עבודה, עו"ד חן טלמור ממשרד קטן לורנץ בר-טל טלמור.

האם שכיר שיוצא לבידוד אחרי ספטמבר ואין באפשרותו לעבוד מהבית יקבל תשלום כלשהו על ימי הבידוד?

"נכון לעכשיו לא יקבל ולו שקל אחד. נשיאת בית המשפט העליון ציינה כי על המדינה להסדיר את הנושא, היות והיא זו שלוקחת את החירות של האנשים ומכניסה אותם לבידוד, ואין זה נכון שהמעסיקים יישאו בעלויות הללו".

האם מעסיק ששילם לעובדים בבידוד יוכל לדרוש החזר כספי בדיעבד מרשויות המדינה?

"לא, כנראה שלא נוכל כמעסיקים לדרוש את הכסף ששולם וישולם עד ה-30 בספטמבר, היות ואין הסדר חקיקתי בנושא. לפי בג"ץ, בטלות תעודת המחלה תיכנס לתוקף רק מה-30 בספטמבר כדי לאפשר למדינה זמן סביר להתארגן. בנוסף, המעסיק אינו יכול לדרוש כספים אלו בחזרה מהעובדים, שכן אלו שולמו בהתאם לתעודת המחלה שמשרד הבריאות הוציא באופן גורף".

עו"ד חן טלמור
עו"ד חן טלמור

מה הסטטוס המשפטי של עובד שנכנס לבידוד? אם אינו מוגדר כחולה, מה כן?

"עובד השוהה בבידוד הינו אדם שהשלטון נטל ממנו את חירותו לצאת לעבודה. אדם שנמצא בבידוד מטעמי מנע, הוא אינו חולה. רק אדם שעקב מגבלה פיזית שלו עצמו, נחשב לחולה. עובד שנעדר בצורה מניעתית ללא תסמין, אינו יכול להיות מוגדר כחולה. יחד עם זאת, אם התגלתה המחלה בגופו בזמן הבידוד אין ספק שייחשב לחולה".

כיצד מתמודדות מדינות אחרות עם עניין התשלום לעובדים בבידוד?

"בארצות הברית המצב דומה להחלטת בג"ץ. לדוגמה, במדינת טקסס, אדם הנמצא בבידוד וחושש מלהידבק אינו נחשב לחולה. יש לציין כי בארה"ב יש תשלום פדרלי שניתן לתקופה מסוימת לכל האזרחים בין אם הם בבידוד או לא".