העלייה לישראל בשפל, תיירות החוץ בהתרסקות, הביטחון הכלכלי של רבים התפוגג ודווקא שיעור הנפטרים נותר כשהיה – כך עולה מסיכום הביניים שפרסמה היום (ראשון) הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ובו נבחנו ההשלכות החבריות והכלכליות של התפרצות הקורונה בישראל.

חששות, בדידות ואמון בממשלה

בשיאה של תקופת הקורונה, בסוף אפריל, קיימה הלמ"ס סקר בזק שמטרתו לספק תמונת מצב לגבי החוסן האזרחי של הציבור בישראל: הבריאות, המצב הנפשי, צריכת המזון, מצב כלכלי ועבודה, מידת מילוי ההוראות של משרד הבריאות ומידת האמון בממשלה וברשות המקומית.

המצב הכלכלי הפך להיות המטרד המרכזי של אזרחי ישראל והמעמסה הנפשית הכבדה ביותר. בתקופת הסגר 50% מהמשיבים טענו שהם חוששים מהקושי בכיסוי ההוצאות. גם לאחר הסגר המספרים נותרו גבוהים – 46.5% חששו מכיסוי ההוצאות. זאת לעומת 29.9% שהתקשו לכסות את הוצאותיהם באותה תקופה ב-2019.

יתר על כן, בתקופת הסגר 27.3% מהמשיבים צפו שמצבם הכלכלי יחמיר בשנה הקרובה. לאחר הסגר שיעורם ירד ל-18.3%, אך מספר זה עדיין גבוה בצורה משמעותית משיעור החוששים ממצבם הכלכלי בשנת 2019 (9.2% בלבד).

במהלך הסגר תחושת הבדידות עלתה רק במעט – 23.5% השיבו שהם חשים בדידות, לעומת 19.6% במהלך 2019. לאחר הסגר שיעור הבודדים ירד ל-18.4%. גם בנושא תחושת הדיכאון המספרים דווקא מעודדים – רק 16.2% חשו דיכון בתקופת הסגר ולאחריו, לעומת 24.2% שחשו מדוכאים לעיתים קרובות בשנת 2019.

בסוף חודש אפריל האמון של האזרחים בממשלה היה גבוה מאוד. 71.6% השיבו שהם נותנים אמון בממשלה בהתמודדות עם משבר הקורונה, לעומת 41.2% שנתנו אמון בממשלה ב-2019. המספרים ירדו לאחר הסגר אך נותרו גבוהים – 68.9%.

הפגנת ענף התיירות מחוץ לכנסת
המצב הכלכלי מדאיג את הישראלים. הפגנת ענף התיירות

גם ברשויות המקומיות המצב דומה. 79.1% נתנו אמון ברשות המקומית של מקום מגוריהם בהתמודדותה עם המשבר, לעומת 58.2% שהעריכו באופן חיובי את תפקוד הרשות המקומית בשנת 2019.

"הסימפטומים של החרדה הכלכלית הן ההפגנות בכיכרות, אבל השורשים שלה עמוקים בתוך החברה הישראלית  - ולא רק מי שגדל והתחנך בסביבה של חוסר", הסביר יו"ר איגוד הפסיכיאטריה של ההסתדרות הרפואית, ד"ר צבי פישל, "כסף הוא אחד הגורמים העיקריים להשפעה על נפשו של אדם, והמחשבה לפיה לא יהיה כסף, או שההכנסות יצטמקו באופן משמעותי, היא זו העומדת מאחורי תוצאות הסקר של הלמ"ס. משרד האוצר לא יכול לעסוק רק בתחשיבי מענקים ודמי אבטלה, אלא גם להקצות סכום נכבד לתכנית רב לאומית להתמודדות עם מצבי משבר ומצוקה שכבר באים לידי ביטוי בעליה מטאורית בפנייה של הציבור אל קווי העזרה והסיוע לאנשים הנמצאים במצוקה נפשית".

החשש הכלכלי מוצדק: מצב התעסוקה

נגיף הקורונה פגע אנושות בשוק העבודה, ואת השלכותיו אנו רואים גם היום. תחילה הדבר בא לידי ביטוי בהיעדרות זמנית מהעבודה, כלומר חופשה עם או ללא תשלום, בשל סגירתם בעקבות המגבלות שהוטלו בסוף מרץ. באפריל גדל היקף התופעה בעקבות ההחמרה במגבלות וחג הפסח. עם ההקלה במגבלות במאי, ירד גם מספר הנעדרים זמנית בעבודה, אך במקביל החלה עלייה בשיעור הבלתי מועסקים - המובטלים.

במרץ שיעור המובטלים היה נמוך ביותר - 3.1% בלבד. שיעור המועסקים היה 96.9% שהם כ-3.98 מיליון עובדים. עם זאת, 43% מתוך המועסקים, כלומר כ-1.71 מיליון עובדים, נעדרו זמנית מעבודתם (הוצאו לחופשה כפויה, בתשלום או ללא תשלום).

נתניהו בישיבת ממשלה (צילום: פיטוסי , פלאש/90 )
האמון בממשלה דווקא עלה בתקופת הסגר | צילום: פיטוסי , פלאש/90

באפריל שיעורי המועסקים והמובטלים נותר כמעט זהה לזה שתועד במרץ, אך שיעור העובדים שהוצאו לחופשה עלה משמעותית: 64.6%, שהם 2.54 מיליון עובדים, נעדרו מעבודתם באופן זמני. מתוכם 1.52 מיליון עובדים הוצאו לחופשה בגלל סיבות הקשורות לקורונה.

במאי מספר העובדים שנמצאים בחופשה יורד, אך מתחילה עלייה בכמות המובטלים במשק. שיעור האבטלה עולה ל-4%, המשמעות: כ-40 אלף אזרחים נכנסו למעגל האבטלה מאז מרץ. מספר העובדים שמוצאים לחופשות יורד ל-1.463, מתוכם כמאה אלף בגלל סיבות הקשורות לקורונה.

עלייה לישראל ותיירות

מאז החל הנגיף להתפשט נתב"ג כמעט והושבת לחלוטין, הן בשל החלטות הממשלה והן בשל צניחת הביקושים לטיסות. הדברים מתבטאים לא רק בתיירות, שנמצא בשפל המדרגה, אלא גם בנתוני העלייה לישראל. כמות העולים שהגיעו לארץ מאז תחילת השנה נמוך ב-41.7% מכמות העולים בתקופה המקבילה שנה שעברה. הירידה המשמעותית ביותר נחזתה בחודש אפריל, עם 431 עולים חדשים בלבד.

בחודשים מרץ-יוני הושבתו לחלוטין הטיסות לחו"ל. בסה"כ נרשמו כ-128 אלף יציאות לחו"ל, לעומת כ-2.8 מיליון בתקופה המקבילה אשתקד. גם הכניסות לארץ הופחתו במידה שווה: בחודשים מרץ-יוני 2020 היו כ-96 אלף כניסות מבקרים, לעומת 1.7 מיליון אשתקד.

את ההשפעות על התיירות החלו להרגיש כבר במרץ, אך הגיעה לשיאה בחודש אפריל. בחודש זה ב-92% ממלונות התיירות לא נרשמה פעילות תיירותית והתפוסה הממוצעת של כל מלונות התיירות הסתכמה באחוז אחד, לעומת 71% באפריל 2019. בחודש מאי עסקי המלונאות החלו לחוש הקלה מסוימת: ב-14% מהמלונות נרשמה פעילות תיירותית, רובה לקראת חג השבועות. התפוסה הממוצעת של כל מלונות התיירות הסתכמה ב-2.5%, לעומת 74% במאי 2019.

מספר הנפטרים מעל גיל 70 עלה

נכון לסוף חודש מאי 2020 מספר הנפטרים היה דומה לזה שבשנים קודמות ובחודשים ינואר-מרץ התמותה אף הייתה נמוכה יותר לעומת השנים האחרונות. בחודשים אפריל-מאי התמותה הייתה מעט גבוהה יותר, במיוחד בקרב בני ה-70 ומעלה. עם זאת, כיוון שהאוכלוסייה גדלה ומספר הנפטרים דומה, שיעור הנפטרים נמוך יותר.

באופן לא מפתיע, מספר תאונות הדרכים ירד באופן משמעותי בחודשים האחרונים. הדבר בולט במיוחד בנתוני תאונות הדרכים במהלך פסח 2020, אז נצפתה ירידה של כ-75% במספר הנפגעים לעומת פסח 2019. יש לציין שבמהלך הפסח כל היישובים היהודיים הושמו תחת סגר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות