בדרך לקיצוץ רחב במגזר הציבורי? לאחר שהממשלה אישרה אמש (שני) את הצעתו של שר האוצר, ישראל כ"ץ, לקצץ 10% משכר השרים וחברי הכנסת - נראה שנפתח חלון לקיצוץ נרחב בכל המגזר הציבורי. עוד הוחלט אתמול לבטל את תוספת השכר שתוכננה לנבחרי הציבור בסוף השנה, וכן לבחון הרחבה של הפחתת השכר לבכירים אחרים - כמו נשיא המדינה, שופטים ועוד.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

האם יש להחלטה זו חשיבות אמיתית, או שמא מדובר רק בניתוח פלסטי לנראות הממשלה? לצד יחסי הציבור שהממשלה מנסה לקושש בצל המשבר, נראה שבהחלט יש כאן גם פתח לקיצוץ נרחב בכלל המגזר הציבורי.

חברי כנסת בישראל, סגני שרים ושרים, משתכרים כיום בין כ-40-50 אלף שקלים ברוטו בחודש. הקיצוץ יביא לחיסכון של מיליוני שקלים בודדים בשנה. "לשם הפרופורציות - הגירעון התקציבי בישראל הוא 100-80 מיליארד שקל", מזכיר ד"ר אביחי שניר, מרצה לכלכלה התנהגותית ומאקרו כלכלה באקדמית נתניה.

בנימין נתניהו וישראל כ"ץ, ארכיון (צילום: מארק ישראל סלם, פלאש/90 )
ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר כ"ץ | צילום: מארק ישראל סלם, פלאש/90

ראשית, כלל לא בטוח שההצעה שאושרה בממשלה תאושר במלואה גם בהליך החקיקה בכנסת. "אני מעריך שהכנסת תאשר את הקיצוץ", ציין שניר, "אבל לא בלי להכניס בו סעיפים והסתייגויות. הקיצוץ צריך לעבור בוועדות הכנסת, ושם יכולים לצוץ ריבים מי בדיוק יקוצץ ומי לא, כשידונו ברשימת הבכירים המלאה שהמהלך יחול עליה".

היום פנינו ללשכת נשיא המדינה, ראובן ריבלין, בשאלה האם הוא מברך על הקיצוץ. שעות ספורות לאחר מכן הודיע בית הנשיא כי ריבלין פנה לממשלה בבקשה להחיל את ההפחתה וההקפאה בשכר הבכירים גם על משכורתו שלו.

לקיצוץ בשכר של קברניטי המדינה אין משמעות כלכלית רצינית והמהלך לא יציל את קופת המדינה המתרוקנת. אולם, כפעולה סמלית, יש בה ערך מסוים. "לא מדובר בסכומים גדולים, אבל גם למסר יש חשיבות", אמר שניר. "מסר שאומר: 'אנחנו מבינים את העם, אנחנו לא מנותקים ומבינים שכולם סובלים'. יש לזה חשיבות, אחרי שהממשלה לא בדיוק שידרה את המסר הזה בחודשים האחרונים".

ד״ר אביחי שניר (צילום: יחצ)
ד"ר אביחי שניר, האקדמית נתניה | צילום: יחצ

אך החשיבות המרכזית בהפחתת שכר הבכירים היא בחלון שנפתח לקיצוץ בהיקפים גדולים לאין-שיעור, לרוחב המגזר הציבורי בישראל, שכולל כ-700 אלף עובדי מדינה. לדברי שניר: "תחילה, שר האוצר ניסה להביא לקיצוץ שכר במגזר הציבורי, אבל ההסתדרות התנגדה וכ"ץ שינה את דעתו. הוא הודיע שזה רעיון רע שייפגע במשק. אחר כך הוא שוב ניסה לקצץ ושוב נבלם על ידי ההסתדרות. אולי זה יצליח בניסיון השלישי".

שניר אמר: "כ"ץ אמר שקיצוץ בשכר הבכירים יהיה חלק מעסקת החבילה מול ההסתדרות. עכשיו הוא יוכל לומר להסתדרות שהוא קיים את הצד שלו, ולהם יהיה קשה יותר להתנגד לקיצוץ מבחינה ציבורית". שניר סבור שקיצוץ משמעותי במגזר הציבורי הוא מהלך מתבקש. הכלכלן מזכיר שראש הממשלה נתניהו ערך בעצמו קיצוץ כזה בתחילת שנות האלפיים, כשכיהן כשר האוצר. "מאז", אמר שניר, "הקיצוץ ההוא כבר נמחק לחלוטין".