מדינת ישראל נכנסת בימים אלה למשבר כלכלי מהחמורים שידעה ונתונים שהתפרסמו היום (שני) האירו באור עגום את המצב בשוק התעסוקה. למרות שהמשק כמעט כולו נפתח, ולמרות שכמעט כל ההגבלות הוסרו - המצב רק הולך ומחריף. לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ביולי נרשמו 11.9% אבטלה, עלייה של כחצי אחוז לעומת החודש הקודם, כלומר - כמעט חצי מיליון ישראלים עדיין מובטלים. לפי שירות התעסוקה המספר גבוה עוד יותר -
כמעט 900 אלף דורשי עבודה בישראל.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

מדוע זה קורה? העלייה האמורה התרחשה בגלל הפתיחה המהירה של המשק לאחר הסגר. תחילה נפתחו מקומות עבודה רבים, אך ביולי שוב חזרו ההגבלות - מה שגרם לעלייה מחודשת באבטלה.

שירות תעסוקה בדיקה ב (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
שירות תעסוקה | צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

האם המדינה מפצה באמת את המובטלים?

נהוג לחשוב שהעובדים השכירים מסודרים יחסית מפני שיש להם רשת ביטחון סוציאלית בצורת דמי אבטלה. אבל למעשה - דמי האבטלה אינם מספקים; עובד שהרוויח שכר ברוטו של 6,000 שקלים ופוטר, יקבל דמי אבטלה שנעים בין 3,280-4,320 שקלים בלבד, תלוי אם מדובר בעובד מתחת או מעל לגיל 28.

אדם שהרוויח שכר ברוטו של 10,000 שקלים יקבל דמי אבטלה בסך 4,590-5,970 שקלים. עובד שקיבל משכורת של 25,000 שקלים ברוטו ייפגע באופן משמעותי ביותר ויקבל דמי אבטלה שנעים בין 8,340-10,551 שקלים בלבד.

אז נכון, המדינה הבטיחה שיהיו דמי אבטלה עד יוני 2021, אך מדובר בסכומים מצומצמים ביותר לעומת השכר שאותם עובדים היו רגילים להרוויח.

שירות תעסוקה בדיקה (צילום: Abed Rahim Khatib, פלאש/90 )
שירות תעסוקה | צילום: Abed Rahim Khatib, פלאש/90

ללא תמריצים לעידוד התעסוקה - אחוזי האבטלה יהיו גבוהים

נתונים חדשים נוספים ומדאיגים של שירות התעסוקה מגלים כי שיעור החזרה לעבודה בקרב דורשי עבודה עלול לרדת. השירות בדק ומצא כי חצי ממקבלי הקצבה בשנתיים האחרונות מיצו עד תום את תקופת זכאותם, כלומר לא חזרו למעגל העבודה והתפרנסו מקצבת האבטלה.

_OBJ

שירות התעסוקה הסיק כי ברגע שפורסים רשת ביטחון אבל לא נותנים תמריץ כלשהו לאותם עובדים לחזור לשוק העבודה הם מאוד מתקשים לעשות את זה. בכירים ברשות התעסוקה אמרו לחדשות 12 כי רשת הביטחון ששר האוצר פרס במשבר (כלומר ההבטחה לדמי האבטלה עד ליוני 2021) היא חשובה – אך אסור לה להגיע לבדה. כלומר, אם לא נספק תמריצים לא רק למעסיקים, אלא גם לעובדים עצמם לחזור לשוק העבודה – אנחנו צפויים לראות אחוזי אבטלה גבוהים שלא יירדו גם כשהמשבר ידעך.