אין הפתעות – הקורונה פגעה במשק הישראלי פגיעה אנושה, שמתבטאת בנתוני הצמיחה שפרסם הבוקר (שלישי) משרד האוצר. בראש הנתונים הקשים עומד התמ"ג (התוצר הלאומי הגולמי), שלאחר שנים של צמיחה חווה ברבעון הראשון של שנת 2020 את הירידה החדה ביותר מאז 1995, השנה שבה החלה מדידת התמ"ג בהתאם לסטנדרט הבינלאומי.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

התמ"ג ירד ברבעון זה ב-6.8%, לעומת עלייה של 4.6% ברבעון הרביעי של 2019. יש לציין כי הירידה בתמ"ג הושפעה גם מהירידה בייבוא מכוניות הנוסעים, מגמה שהחלה באפריל 2019 עת עודכן חוק המיסוי הירוק. התמ"ג ללא מיסים נטו על יבוא, כלומר ללא השפעת השינויים בענף המכוניות, ירד אף הוא בצורה חדה, בשיעור של 4.2%.

הוצאת עובדים רבים לחל"ת, קיצוצי משכורות כואבים וחוסר הוודאות הכלכלי שגררה הקורונה, פגעו אנושות בצריכה של משקי הבית. ההוצאה לצריכה פרטית ירדה ב-20.2% ברבעון הראשון של שנת 2020 בחישוב שנתי, שפירושו ירידה של 21.6% בהוצאה לנפש. גם כשמוציאים מוצרים בני קיימא, ובכך לא כוללים את השפעת יבוא המכוניות, הצריכה הפרטית ירדה ב-16.1%.

הישראלים הפסיקו לקנות בגדים

התחום שחווה ירידה חדה ביותר הוא תחום השירותים, שצנח ב-33.4% בחישוב שנתי. השפעת משבר הקורונה הביאה לירידות גבוהות במיוחד בשירותי ההובלה, הן בארץ והן בטיסות לחו"ל, בשירותי האירוח ובשירותי התרבות והפנאי.

מנגד, הסעיף היחיד שרשם עלייה משמעותית בצריכה הפרטית לנפש הינו צריכת המזון, המשקאות והטבק, שעלה ב-5% בחישוב שנתי. ההוצאה לנפש על הלבשה והנעלה, טקסטיל לבית, כלי עבודה ובית קטנים חשמליים, מוצרי בידור ופנאי וחפצים אישיים (הנכללים תחת "מוצרים בני-קיימה למחצה") - ירדה ברבעון הראשון של 2020 ב-31.7% בחישוב שנתי, וההוצאה על הלבשה והנעלה ירדה ב-35.9%.

מכורים לשופינג? (צילום: צילום מסך , מתוך instagram)
הישראלים הוציאו פחות כסף | צילום: צילום מסך , מתוך instagram

ההוצאה למוצרים בני קיימה לנפש ירדה ב-53.4% בחישוב שנתי. ההוצאות לכלי רכב לשימוש פרטי ירדו ב-86.3% לאחר עלייה גבוהה ברבעון הקודם בשל שינוי מדיניות המיסוי. ההוצאות לריהוט ותכשיטים ירדו ב-32.5%.

הישראלים הם לא היחידים שהפסיקו להוציא כסף בגלל הקורונה. גם במדינות האחרות רואים ירידות חדות בצריכה הפרטית, ורמת הירידה תלויה במועד שבו הטילו הממשלות הגבלות על המשק.

ההוצאה לצריכה ציבורית ירדה ב- 10.8% ברבעון הראשון של שנת 2020  בחישוב שנתי, והיא משקפת ירידות הן בהוצאה לצריכה אזרחית והן ירידה בהוצאה לצריכה ביטחונית. חלק מהירידה הזו נובע מהקיצוץ בשכר עובדים במגזר הציבורי שהוצאו לחל"ת במהלך חודש מרץ.

פחות השקעות בנדל"ן, אפס תיירות

ההשקעה בנכסים קבועים, כלומר בבתי מגורים והשקעות של ענפי המשק בבנייה, בציוד ובכלי תחבורה, ירדה ברבעון הראשון של 2020 ב- 20.7% בחישוב שנתי, לאחר עליה של 7.3% ברבעון הקודם. עם זאת, הירידה הזו משקפת בעיקר צלילה של 96.9% בהשקעה בכלי תחבורה יבשתיים, לאחר עליה חריגה ברבעון הקודם.

ההשקעה במוצרי קניין רוחני עלתה ב- 23.0% בחישוב שנתי וההשקעה בבניה למגורים ירדה ב-13.3%. ההשקעה בבניה שלא למגורים ועבודות בניה אחרות ירדה ב-13.1%.

אתר בנייה בתל אביב (צילום: Jose HERNANDEZ Camera 51, shutterstock)
פחות השקעות בנד"לן | צילום: Jose HERNANDEZ Camera 51, shutterstock

יצוא הסחורות והשירותים, למעט יהלומים וחברות הזנק עלה ברבעון הראשון של 2020 ב-2.9% בחישוב שנתי, מה שמבטא ירידה משמעותית  לאחר עלייה של 9.8% ברבעון הקודם. השינוי נובע מירידה חריגה בייצוא שירותי התיירות שנגרמה בשל משבר הקורונה -  ירידה של 64.6%.