היום (ראשון) יתקיים בבית המשפט המחוזי בתל אביב דיון בעניינה של ענבל אור, שיכריע אם מי שכונתה "מלכת קבוצות הרכישה" תמשיך לקבל דמי שכירות חודשיים, מקופת פשיטת הרגל ועל חשבון הנושים. סיפור הסינדרלה של היזמית השאפתנית שעשתה את זה בגדול, כמו גם סיפור ההתרסקות שלה, לא מפסיקים לסקרן ולייצר כותרות. הסרט "עלייתה ונפילתה של ענבל אור" ישודר השבוע ביס דוקו ובסטינג טי וי - צפו בהצצה ששודרה אמש (שבת) בחדשות סוף השבוע. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הבימאית נילי טל ליוותה את ענבל אור במשך שנה וחצי: היא יצאה לעשות סרט על גנבת ונוכלת - וגילתה מציאות מורכבת. "איך זה יכול להיות שהבחורה הזאת באה כדי להזיק? באה כדי להפיל אותם? לא נראה לי. גם הרוכשים אצלי בסרט אומרים - זאת לא הייתה מטרתה. נורא רציתי לשמוע כאב ובכי – 'תשמעי, כל כספנו הלך' – ולא", היא אומרת.

טל יצרה קשר עם עשרות קונים מאושרים ולקוחות מאוכזבים, עורכי דין ורואי חשבון שעבדו איתה, אבל רובם סירבו להתראיין. הם לא רצו כנראה להיות קשורים לטוב או לרע למי שבמשך שנים ידעה לא רק לשווק את הבניינים שלה אלא בעיקר את המותג - היא עצמה.

כשהוגש לפני פחות משנה כתב האישום נגד ענבל אור זה היה כבר הרבה אחרי קריסתה של האימפריה. גם מחוץ לשוק הנדל"ן האפרורי, כולם רצו לשמוע שוב ושוב על נפילתה של מי שעשרים שנה קודם התחילה את סיפור הסינדרלה שלה מבאר שבע לעיר הגדולה.

היא למדה משפטים, התחתנה עם אודי והתחילה עם הרבה חוצפה ותעוזה לשווק דירות. אור התאהבה בעולם הזה והחליטה להצטרף לטרנד הכי חם של תחילת שנות ה-2000: להיות יזמית של קבוצות רכישה, לארגן רוכשים פוטנציאליים, לאתר קרקע לקנייה ולתווך בין כל הגורמים המבצעים עד שבסוף עומד בניין דירות.

ענבל אור בבית המשפט, ארכיון (צילום: אייל מרגולין, פלאש/90 )
אור בבית המשפט, ארכיון | צילום: אייל מרגולין, פלאש/90

"הרגשתי שאיבדתי את הדבר היקר לי מכול"

על עצמה אור אומרת: "הייתה אשת הנדל"ן, כבר לא". לביקורת על הסכומים שבזבזה היא השיבה: "אני עבדתי בשביל זה, זה הכספים שלי. זה במקום משיכת משכורת, מותר לי לקנות, עבדתי. אני מבקשת סליחה רק מבורא עולם".

למרות שהפרויקטים של ענבל לא היו בקנה מידה של הכרישים הגדולים, אי אפשר היה להתעלם ממנה. זו לא רק התדמית הנוצצת שמכרה, משרדים יוקרתיים ואורח חיים ראוותני, מכוניות יוקרה ובגדי מעצבים ושלטים באיילון - לאט לאט, בעזרת שיווק אגרסיבי, היא צברה קבלות של הצלחה והקונים נהרו.

אחרי הפרויקטים הקטנים והבינוניים החליטה ללכת על פרויקט חייה, המגדלים בבבלי – "אור בבלי". זו לבסוף תהיה גם הנפילה העסקית שממנה לא תצליח להתאושש. היא הוציאה הון על שיווק, שמה כסף התחלתי על הקרקע היקרה, אבל הקסם לא עבד, הקונים לא באו. ואז הגיעה ההודעה שהמגרש נמכר לאחרים.

אור משחזרת: "כאילו מישהו נפטר, הרגשתי שאיבדתי עכשיו את הדבר היקר לי מכול, זה פרויקט חיי, זה פרויקט הדגל". אור ניסתה לכסות את החובות של בבלי, העבירה כספים מפרויקט אחד לשני והתחילה להסתבך. רשות המיסים גילתה עניין במתרחש, הבנקים מיהרו לסגור לה את האשראי, ומכאן הדרך לחדר החקירות הייתה מהירה. "אחרי שיש עלייך עננה פלילית, כבר אי אפשר להתאושש מזה", היא מסבירה.

אחרי שבית המשפט החליט למנות מפרק לחברות של אור סיטי הנכסים והרכוש מתחילים להימכר כדי לפצות את הקונים. רובם, כך גילתה הבימאית נילי טל, לא הפסידו מיליונים ששילמו עבור דירה אלא את דמי הרצינות שנתנו - בין 30 ל-100 אלף שקל.

ענבל אור ושלומי טהורי (צילום: חדשות 2)
אור ובן זוגה לשעבר שלומי | צילום: חדשות 2

ההסתבכות הגדולה באמת הייתה בפרויקט שדרות הילד ברמת גן, שהיה כבר בשלב מתקדם. שם כבר שילמו כמאה רוכשים על הקרקע סכום גדול יותר שהגיע עד 700 אלף שקל. אחרי שנים של מאבקים משפטיים בתקופה האחרונה התגבשה פשרה של הרוכשים עם בעלי הקרקע שבה יקבלו את רוב כספם בחזרה.

יותר משלוש שנים אחרי שנפתחה החקירה הוגש נגדה כתב האישום הפלילי. לא היה שם סעיף גניבה, לא מכירה כפולה של דירות, כן היו שם 15 סעיפים על העלמת מס. את המשפט שלה היא מנהלת לבד, את כל עורכי הדין פיטרה, והיו רבים לאורך הדרך. "יש לי אמת שאני צריכה שבסופו של דבר האמת הזאת תצא אל האור. אני יודעת שיש מושחתים מסביבי ואני יודעת שאני בבית משפט, אני יודעת שאין צדק", היא טוענת.

ההידרדרות של אור לא הייתה רק נפשית או כספית. היא ושלומי, מי שהיה בן זוגה מאז שהתגרשה מבעלה הראשון, נפרדים. "אולי לא הייתי שם בשבילו, ושלומי באיזשהו מקום הרגיש שאני שמה את הדגש אולי על להציל את החברות", היא הסבירה. אור הגיעה אפילו למגורים ברחוב: "אני לא רוצה לברוח יותר. אין לי ממה לברוח. אני לא עשיתי דבר לאדם אחד. קחו את הכול אבל תניחו לי, הרגתם את חיי – ישנתי באוטו, אני לא מתביישת להגיד".

היום היא גרה בראשון לציון לבדה. באופן חריג, את דמי השכירות משלמת קופת הפירוק. את ארבעת הילדים, גם מאודי וגם משלומי, היא רואה בעיקר בסופי שבוע כשהיא מתכוננת למשפט, שייארך בוודאי עוד שנים.