המשבר הכלכלי – הקלות למעסיקים: למעלה ממיליון ישראלים יצאו לחל"ת או פוטרו בחודשיים האחרונים בעקבות משבר הקורונה וההגבלות של משרד הבריאות. היום (חמישי) מציעים במשרד העבודה והרווחה וביטוח לאומי כי מעסיקים לא יידרשו לשלם דמי ביטוח בחודשים אפריל ומאי על עובדים שנמצאים בחופשה ללא תשלום. לציבור נתנו יומיים להגיב על ההצעה באתר "איזיגוב".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

על פניו מדובר בהקלה כלכלית על המעסיקים שרבים מהם נמצאים על סף קריסה, אך על לפי דברי ההסבר של התקנה, עובד שיצא לחל"ת בחודשים אלו "אינו מבוטח בענף ביטוח אבטלה ופשיטת רגל". המשמעות היא שהחודשים הללו לא יובאו בחשבון בחישוב של תקופת האכשרה של העובד – כלומר הזכויות של העובד לא יספרו בחודשים האלה.

על פי התקנות בשגרה, כשעובד יוצא לחופשה ללא תשלום, דינו כמפוטר ומי שאחראית על תשלום דמי האבטלה שלו היא המדינה. עם זאת, את הביטוח הלאומי משלם המעסיק. התקנה החדשה באה כדי להקל על המעסיקים אך פוגעת במקביל בעובדים.

ביטוח לאומי, ארכיון (צילום: יוסי זמיר, פלאש 90, חדשות)
צילום: יוסי זמיר, פלאש 90, חדשות

"דרכו של הביטוח הלאומי, להיות קשוב לציבור וללכת לקראתו ככל שניתן", אמר מנכ"ל ביטוח לאומי מאיר שפיגלר. "לאחרונה, מעסיקים ועצמאיים רבים בקשו פטור  מתשלומי ביטוח לאומי עבור עובדים שהוצאו לחל״ת. מתוך התחשבות ומודעות לתחילת החזרת המשק לפעילות והצורך במרווח נשימה, החלטתי להקל על העסקים בדחיית התשלומים והענקת פסק זמן לקידום אפשרויות להסדרת העניין".

תגובת ביטוח לאומי: אישור החוק לא ישפיע כהוא זה על זכאות עובדים שיצאו בעתיד הקרוב לחל״ת, לקבל דמי אבטלה, אלא בעוד כשנה וגם אז במקרים חריגים ביותר. בכל מקרה במסגרת הליך החקיקה הביטוח הלאומי יפעל למנוע גם במקרים אלה את הפגיעה בזכויות אותם עובדים שלא יצברו את תקופת ההכשרה של שנה.

על ההצעה ניתן להגיב באפליקציית "איזיגוב" של המרכז להעצמת האזרח. האפליקציה מאפשרת לציבור להכיר את החלטות הממשלה והצעות חקיקה ממשלתיות ולהעביר עליהן הערות כך שיגיעו לישירות למשרדים הרלוונטיים. 

 https://ceci.appwize.co.il/minisite/law/18004