ר', ספר ותיק בשנות הארבעים לחייו, תושב אחד היישובים שבנגב החליט לעשות מעשה - המספרה שלו סגורה כבר חודש וחצי, החובות בבנק ולספקים נערמו והוא כמעט הגיע לפת לחם.

"יש לי שלושה ילדים. אשתי שעבדה כמנהלת מכירות במשרה זמנית בחברה גדולה יושבת כמוני בבית. הוציאו אותה לחל"ת. מסכום של 6,000 שקל שהמדינה נתנה לי, באיחור רב, אי אפשר לפרנס משפחה. אז החלטתי לעקוץ את המדינה ואני ממש לא מתבייש בכך", מודה ר', "אתה יודע כמה טלפונים קיבלתי מלקוחות שלי ואנשים רבים שרצו להסתפר ולא יכלו? כל יום 20 שיחות. אז החלטתי לעבוד ב'שחור'. לקחתי חלק מהציוד במספרה לבית שלי, ובאחד החדרים הצדדיים הקמתי מספרה מאולתרת. כל יום הגיעו אליי 20 איש. אנשים השתגעו בגלל שצמחו להם שיערות כמו של חיילים שהיו בשבי באיזה ג'ונגל והנשים לא נמשכו אליהם" הוא מספר.

"ביום אחד עשיתי 2,000 שקל, מה שלא עשיתי בימי רגילים. הקורונה עשתה לי רק טוב. הרווחתי בחודש האחרון 35 אלף שקל- נקי בלי להצהיר לרשויות המס. בחודש רגיל בקושי גירדתי משכורת של 10,000 שקל. המדינה דפקה אותי אז עקצתי אותה בחזרה. אחרת הילדים שלי היו רעבים ללחם. לא הייתה לי ברירה".

לקחתי סיכון שהמשטרה תגיע

לדברי ר', הוא צבר לקוחות חדשים רבים בזכות הקורונה. "הרווחתי 100 לקוחות חדשים, שזה המון. הקורונה עם כל הרע עשתה לי המון טוב. לפחות הרווחתי המון כסף ועוד במזומן. אם לא הייתי פותח מספרה בבית לא הייתי משלם חשבונות ומשכנתא ואפילו מגיע לפשיטת רגל", ציין ר' בסיפוק.

למרות 'העקיצה', ר' מספר כי הוא הקפיד על כללי הריחוק והביטחון, הוא עטה מסיכה בזמן העבודה וגך גם הלקוחות, והשתדל לשמור מרחק סביר. "לקחתי סיכון שאולי המשטרה תגיע אליי הביתה והייתי חוטף קנס של 5,000 שקל. למזלי הלקוחות שמרו על דיסקרטיות מוחלטת. אני מתכוון להשאיר בבית את המספרה ולעשות כסף מהצד כי לך תדע אם הקורונה לא תחזור עוד פעם. אני עכשיו מוכן גם לסבב הבא של הקורונה. לפחות לא אגיע לפת לחם", אומר ר', שלא ממהר לפתוח את המספרה היום למרות שהתקנות מאשרות זאת.

תספורת (צילום: 123rf)
מאות לקחות חדשים | צילום: 123rf

"אני אמשיך לעבוד עוד קצת בשחור עד שהמצב יתייצב ואז אפתח את המספרה. בינתיים הלקוחות יגיעו לבית. יש לי תור של מאות גברים שקבעתי להם תור לחודש קרוב. לי הקורונה עשתה רק טוב. מזל שהתעוררתי בזמן אחרת הייתי נזקק לשירותי הרווחה", הוא מוסיף.

בקושי 12 אלף בחודש רגיל

גם ס', קוסמטיקאית ותיקה, עבדה כשכירה במספרה גדולה במקום מגוריה בבאר שבע, עד שהגיעה הקורונה והיא פוטרה. ס' כבת 50 אם לארבעה ילדים שבעלה פוטר מהמסעדה בה עבד, החליטה לפרסם בקרב לקוחותיה הקבועים שהיא מקבלת לקוחות לפדיקור-מניקור וג'ל לק בביתה.

"אני גרה בדירת קרקע. אז הפכתי את אחד החדרים לחדר קוסמטיקה ללקוחות שלי", סיפרה ס', "אני ובעלי משלמים משכנתא של 5,000 שקל בחודש ויש עוד הוצאות רבות- אוכל, בגדים לילדים, חשמל, מים. הקורונה גרמה לנו למינוס מטורף בבנק. התחלתי לפרסם בפייסבוק ובקרב לקוחות שאני מקבלת בבית. הטלפון לא הפסיק לצלצל, בעיקר מנשים שרצו ג'ל לק. בשבוע שלפני פסח ואפילו בבוקר של החג טיפלתי בכ-300 נשים עד השעות הקטנות של הלילה. עשיתי בחודש אחד 50 אלף שקל נטו. בעלי היה בהלם מהתור של הנשים שהיה לי בחצר, הן רצו להתייפות בגלל שהרגישו מוזנחות בגלל הבידוד והסגר. בחודש רגיל אני מרוויחה בקושי 12 אלף שקל. בזכות הקורונה שילמתי את כל החובות וחסכנו בצד".

לדבריה, היא לא מתכוונת לחזור למספרה בה עבדה ושוקלת להמשיך לעבוד בשחור עד שהמצב יתבהר. "המצב עכשיו מעורפל, לא ברור. אני אנצל את זה לטובתי. יש לי המון נשים מרוצות שהפכו ללקוחות קבועות שלי. כל הזמן אני והלקוחות היינו עם מסיכות, זה היה התנאי שלי. מה היה עדיף שאשאר בבית בלי כסף ואריב עם בעלי והילדים כל היום? המדינה זרקה אותי לכלבים אז החלטתי לקחת את הגורל שלי לידיים", ציינה ס'.