נועה קלכשטיין עמדה להתחיל את עבודתה החדשה כמנהלת מוצר בחברת Planck, כשהמשבר החל. "כשהקורונה התפרצה גם פה, והחדשות על מפוטרים הציפו את הערוצים היה לי חשש לגבי תחילת העבודה. אבל המנהל הישיר יצר איתי קשר, כדי לעדכן שאנחנו ממשיכים בתהליך כמתוכנן, ותחילת העבודה תהיה במועד שנקבע עוד טרם המשבר, פשוט מהבית" היא מספרת.

איך עברת הכשרה וחפיפה?

"עברתי ועדיין עוברת חפיפה, הכל בהדרכות ב-Zoom וקריאה עצמאית. למזלנו, חברות הייטק יותר מכוונות לעבודה  מרחוק, מעצם כך שבשגרה עובדים מול לקוחות בחו״ל. כמובן, שיש הבדל בין הכשרה לעבודה שגרתית וזאת לא דרך אופטימלית להתחיל. ההרגשה היא שהכל לוקח קצת יותר זמן, אבל המצב והמורכבות ברורים לכולם והתחושה הכללית היא שיש זמן ושכולם זמינים בכל הערוצים. מיד שהתאפשר הגעתי לכמה ימים מרוכזים של הדרכות במשרד. זה היה נחמד גם מבחינת החומר וגם שהיתה לי סיבה סוף סוף ללבוש ג׳ינס וליהנות מהנוף לים שיש במשרד. אז בסך הכל אני יכולה להגיד שהולך לא רע."

נועה קלכשטיין (צילום: באדיבות המצולמת)
נועה קלכשטיין | צילום: באדיבות המצולמת

איך זה מרגיש להתחיל עבודה חדשה מהבית בלי להכיר אף אחד בחברה?

"עכשיו, אחרי חודש אני יכולה להגיד שיש חלקים קשים אבל יש בכך גם יתרונות. לא נעים לבכות על חוויית תחילת עבודה בזמן שרבים במדינה מוצאים את עצמם ללא עבודה, אבל בהחלט יש לסיטואציה מורכבויות. אני בנאדם של אנשים ואחת הסיבות שהצטרפתי ל-Planck היא האנשים והאווירה שחוויתי במהלך הראיונות, כל זה הפך פתאום לפחות רלוונטי. מה גם שלוקח יותר זמן להרגיש שייך ולהבין דינמיקות חברתיות משיחות וידאו בלבד".

איך בכל זאת מייצרים מפגשים חברתיים?

"אנחנו עושים הפסקות קפה בזום פעם ביום, ובימי חמישי לפעמים זה מתחלף גם בכוסות יין. החברה משקיעה מאמצים בלחבר בין כל העובדים גם הותיקים וגם החדשים, אם זה דרך משחקים ותחרויות ב-Slack וכמובן בפגישת עדכונים שבועית".

היה משהו שהפתיע אותך בתהליך קליטה?

"יום לפני תחילת העבודה, המנהל שלי הגיע, עם מסיכה וכפפות כמובן, כדי להביא לי באופן אישי את כל מה שדרוש לייצר עמדת עבודה נוחה מהבית ועוד כמה הפתעות נחמדות" מספרת נועה. "אין ספק שנחמד להגיע ליום הראשון לעבודה עם מכנסי פיג׳מה, מביך שתופסים אותך על זה ביום השני ומצחיק שכולם כבר היו בסלון שלי, עוד לפני שיצא לי לראות אותם במציאות".

אין כימיה אנושית מול המחשב

גם רעות סמדר, התחילה לאחרונה עבודה חדשה, כחוקרת מו"פ בחברת התרופות פנאקסיה, יצרנית ומפעילת שרות הפצה-עד-הבית של מוצרי קנאביס רפואי. 

איך הצלחת למצוא עבודה בעיצומה של הקורונה?

"התחלתי את תהליך הגיוס למשרה ממש בתחילת התפרצות הנגיף בארץ. הגעתי לראיון ראשוני פרונטלי בחברה, אך בהמשך כל השלבים והראיונות הבאים התקיימו באמצעות שיחות וידאו. זה היה מאוד מוזר להתראיין למשרה כאשר את לא רואה את התגובות והפידבקים של המראיינים שלך – אין כימיה אנושית כשאת אל מול המחשב וזה מאוד חסר" היא מספרת.

"בנוסף, הייתי אמורה לבצע מבחנים פסיכוטכניים בחברה, ובסוף ישבתי ועשיתי אותם מהבית שלי, כשהכל מתועד כמובן במצלמת וידאו.  לשם כך הוצאתי את בעלי ובני בן החמש מהבית כדי שיהיה לי באמת שקט ואוכל להתרכז במבחנים כמו שצריך."

רעות סמדר (צילום: באדיבות המצולמת)
רעות סמדר | צילום: באדיבות המצולמת

איך הודיעו לך שהתקבלת? הופתעת?

"מנהלת המש"א התקשרה והודיעה לי שהתקבלתי וזו היתה שיחה מאוד משמחת וכמובן מפתיעה לאור התקופה הנוכחית. הייתי בטוחה שהגיוס שלי ייעצר וידחה עד לכשתחזור השגרה. הופתעתי מאוד לגלות שבפנאקסיה, ממשיכים להתנהל כרגיל ולא עוצרים או מקפיאים גיוסים".

איך נראית שגרת העבודה שלך בימים אלה?

"אני עובדת ממשרדי החברה ומהבית לסירוגין כיוון שיש לי ילד בן 5 שיכנס למסגרת רק בשבוע הבא. יש הבנה מאוד גדולה מצד המנהלים והחברה שמבינים את האילוצים ומתחשבים ובאים מאוד לקראת העובדים".

מה המסר שלך למחפשי העבודה בימים אלה?

"הרבה עסקים ממשיכים לפעול כרגיל ולגייס וגם המשק מתחיל לחזור לעצמו בהדרגה. אז אל תתייאשו, תמשיכו לשלוח קו"ח ובסוף תגיע המשרה שאתם כה מייחלים לה."

בגלל המשבר כולם שמו רגל על הגז

אסף פרהדיאן הצטרף לפני כחודש וחצי ללייטריקס, שקלטה לשורותיה מאז תחילת משבר הקורונה 5 עובדים חדשים, כ- Product Marketing Manager.

איך הגעת ללייטריקס?

״אחרי שעזבתי את גוגל עבדתי במשך תקופה מסוימת כפרילאנסר בתחום השיווק. קצת לפני המשבר הגיעה הזדמנות מעניינת להצטרף ללייטריקס. פניתי לערן, המנהל שלי, בלינקדאין והתחלנו לדבר. עוד הספקתי להיפגש איתו ועם סמנכ״ל השיווק במשרדי החברה בירושלים פנים מול פנים אבל אז התחיל משבר הקורונה ולא היה ברור מה קורה. במקביל ללייטריקס התמיינתי בחברות הייטק נוספות וכשהתחיל המשבר כולם ממש שמו רגל על הגז ורצו לקדם את התהליך מהר. התהליך עם לייטריקס ממש הואץ, כי היתה הבנה שעוד רגע כל המדינה נכנסת לסגר מוחלט ושיהיה קשה לקדם דברים ושמקומות העבודה יעברו לתפקד במתכונת אחרת.״

 כאמור אסף נכנס לתהליך מעט לפני שהמשבר התחיל, כך שעוד יצא לו להספיק לפגוש את המנהל הישיר ואת הסמנכ״ל פנים מול פנים, אבל חוץ מהם הוא מספר כי כמעט ולא פגש אף אחד מהאנשים איתם הוא עובד ביומיום. "לאחר שקיבלתי את ההצעה של החברה, ערן התקשר ואמר לי שהחברה מתחילה לעבוד מהבית. את החתימה על החוזה הספקתי עוד לעשות במשרד, אבל כשכבר אף אחד מהעובדים (למעט צוותי התפעול והתמיכה הטכנית) לא היו. בעצם לא ראיתי אף אחד מהאנשים שאני עובד איתם באופן יומי, שלא דרך הזום״.

אסף פרהדיאן (צילום: לייטריקס)
אסף פרהדיאן | צילום: לייטריקס

האם עברת הכשרה או חפיפה כלשהי? איך זה התנהל?

״היה יום אחד שערן המנהל הישיר ואני הגענו לשעתיים-שלוש עבודה מהמשרדים פיזית, אבל אז פשוט לקחתי את הציוד איתי הביתה והמשכנו את החפיפה בזום, כי כל החברה כבר עבדה מהבית בשלב הזה" הוא מספר. "האמת שזו סיטואציה מוזרה להיכנס למקום עבודה מרחוק. מצד אחד, העבודה עם וידאו קונפרנס היתה קלה כי אני רגיל אליה מגוגל, בטח כשעובדים עם חו״ל, אבל זה עדיין היה קצת משונה. תכלס לא פגשתי אף אחד באופן אישי. יחד עם זאת יש משהו מאוד אינטימי כפוגשים אנשים רק דרך הזום- פתאום אתה רואה את חדר השינה, המטבח, הסלון של כל האנשים האלה ואתה אוטומטית מרגיש יותר קרוב אליהם למרות שמעולם לא נפגשתם באחד על אחד.״

איך החוויה הזו של להתחיל לעבוד בתקופה כזו השפיעה עליך?  

״מילות המפתח כאן הן הזוי או מוזר, לא משהו שדמיינתי שיקרה. בשלושת החודשים הראשונים בכל עבודה רגילה זה בעיקר לפגוש אנשים, להשתתף בפגישות, להרגיש את השטח. יש משהו יותר רגוע כשאתה נמצא פיזית במקום העבודה, ופתאום כשאתה מרוחק מכולם ואתה לא פוגש את האנשים, אתה מרגיש שאתה צריך להתאמץ טיפה יותר כי בעצם לא רואים אותך, התפוקות שלך הן וירטואליות לחלוטין. אתה לא נמצא פיזית ויש משהו שמוסיף את אלמנט הלחץ בתחילת עבודה בזמן הקורונה, זו תקופה מאוד לא יציבה. אתה שומע מסביב על אנשים שמוציאים אותם לחל״ת וכל זה מוסיף עוד אלמנט של תחושה של חוסר בטחון, שאין בהכרח כשמצטרפים לחברה חדשה בתקופה נטולת קורונה״. 

חברים שלי לא מצאו עבודה או אפילו פוטרו

עדן בן שבת, 23, השתחררה לפני כחודש לאחר שירות של 5 שנים בתחום הסייבר בממר"ם וגויסה לחברת סיימוטיב חברת סייבר סקיוריטי בתעשיית האוטומוטיב כחוקרת סייבר.

האם הקורונה השפיעה על חיפוש העבודה?

"הקורונה השפיעה ולא השפיעה", אומרת עדן, "מצד אחד, התחלתי לחפש עבודה טרם השחרור מצה"ל, לכן ידעתי למה אני מכוונת. מצד שני, בהחלט היו חששות כשהחלה הקורונה, היו חברות שונות שהייתי עימן בתהליך קבלה שעצרו את המיונים או שלא ידעו לומר מתי הן יחזרו לעבוד. בנוסף, חברים רבים מתחום הסייבר לא מצאו עבודה ואף פוטרו מעבודות בעקבות המשבר, מה שהעלה בי תהיות כמה רגעים לפני השחרור מהקבע."

עדן בן שבת (צילום: באדיבות המצולמת)
עדן בן שבת | צילום: באדיבות המצולמת

איך נראה תהליך הגיוס?

"רגע לפני שנכנסנו להסגר הספקתי להתראיין במשרדי החברה. המשך התהליך והחתימה על חוזה נעשו בטלפון ואונליין. כמובן שהיו לי חששות, אך בסיימוטיב היו זמינים עבורי לכל דבר והרגשתי בנח. ביום הראשון של העבודה הגעתי למשרד לזמן קצר כדי לקחת ציוד, האנשים המעטים שהיו שם קיבלו אותי מקסים ונתנו לי כמה מתנות לרגל הכניסה לתפקיד. בהמשך היום עבדתי מהבית, הצוות שלי קיבל אותי אונליין בעזרת ה-Teams," מספרת עדן ומוסיפה "יש לי צוות קטן וקסום שנתנו לנו את ההרגשה הכי נינוחה שאפשר לתת. אנחנו מדברים כל יום אונליין ולפעמים יש לנו במהלך השבוע 'שעת קפה' יחד דרך המחשב. סיימוטיב ממשיכים בשגרת ה-Happy Hour דרך המחשב כל יום חמישי יחד עם הצוות מהארץ ומגרמניה, כך שיכולנו להכיר במהירות את כלל האנשים בחברה".

איך נראה תהליך החפיפה?

"החפיפה שלי עוברת כמובן מהבית באונליין. החפיפה מאתגרת כיוון שאני באה מסייבר על מחשבים וכאן אנחנו עושים סייבר על רכבים, כך שיוצא לי ללמוד הרבה על מכוניות דרך מאמרים וסרטונים. בנוסף, אנחנו מנסים לעבור הרצאות כמה שניתן עם גורמים מקצועיים בחברה וכמה שיותר לשתף ידע אחד עם השנייה. אני נהנית מאוד מהזמן למידה מהבית, הייתי בשנים האחרונות ראש צוות לכן למידה ופיתוח עצמי בשקט זה דבר שחדש לי".

אחרי שבוע וחצי נכנסנו לעניינים

גם ג'ייקוב קוגלר התחיל לחפש עבודה עוד לפני המשבר, בעקבות שינויים בחברה הקודמת בה עבד וגויס לחברת פרוטאנטקס.

איך ניראה תהליך הגיוס?

"הראיונות היו במשרדי החברה בחיפה. ראש צוות בתוכנה פגש אותי ועשה לי סיור במשרדים להתרשם מסביבת העבודה. עברתי ראיונות עם עידן, ראש צוות בתוכנה, ויובל שהוא סמנכל התוכנה ואחד מהפאונדרים של החברה, באותו יום גם עברתי ראיון HR. במקרה, בעודי מסתובב במשרדי החברה, פגשתי את שי כהן, המנכ״ל, במטבח ודיברנו קצת. מאוד התרשמתי מההתרגשות בקול שלו כשהוא מדבר על החברה" מספר ג'ייקוב.

"את החתימה על החוזה עשיתי במייל מול HR ובעצם, בגלל הקורונה, לא הגעתי למשרדי החברה מאז. כל תהליך הקליטה וההצטיידות נעשה מרחוק. החברה שלחה לי את ציוד המיחשוב, הם גם צירפו תיק ומתנות ממותגות של החברה כדי שאתחיל עם חיוך".

ג'ייקוב קוגלר (צילום: באדיבות המצולם)
ג'ייקוב קוגלר | צילום: באדיבות המצולם

איך עוברים הכשרה מרחוק?

"בגלל הקורונה כל עובדי החברה עובדים מהבית. ביום שהצטרפתי התחילו עובדים חדשים נוספים, ולכולנו נקבעו פגישות וידאו ב- Zoom או בTeams מראש עם הצוותים ואנשי מפתח. בנוסף, הצטרפנו לתוכנית הדרכות של החברה שנעשתה בזום והכינו לנו רשימת נושאים ללמוד לגבי החברה והמוצר. לרוב התוכן כבר היו הרצאות מוקלטות ואת רוב היום השקענו בלהקשיב להרצאות ובלמידה מקוונת. די מהר - אחרי שבוע וחצי- התחלנו כבר לכתוב קוד ולהיכנס לעניינים."

הכל ב-remote

אסף וייס, תוכניתן, הצטרף לחברת T-REX ב-15 במרץ, יום תחילת הסגר. הוא מספר כי "זו חוויה מעניינת להתחיל יום עבודה ראשון במשרד ריק", ומוסיף כי לא היה מוטרד מהפן הטכני. "למדנו למזלנו לעבוד מרחוק בשנים האחרונות, זה למעשה אפילו כבר לא אתגר. כן חששתי בנוגע לפנים ולשמות - לך תקשר פנים לשמות ב-remote, אבל מסתבר שזה יצא מהיר יותר דווקא תחת הבידוד האפידמי. זום נותן לך את השם של הבנאדם בתחתית האווטאר, אז לא צריך להתבייש לשאול "תזכיר לי?".

אסף וייס (צילום: באדיבות המצולם)
אסף וייס | צילום: באדיבות המצולם

ֿאיך עברת הכשרה או חפיפה?

"מסתבר שלטי-רקס יש תכנית On Boarding מסודרת משהו פחד. כל כך מסודרת רחבה ומעמיקה שאפשר להעביר אותה כנראה גם למפתח על מאדים עם יוני דואר. הכירו לי את האנשים ב-remote, הכירו לי את המוצר ב-remote, את הקוד, חוגגים ימי הולדת ב-remote. מכשירים אותך ב-remote - מקצועית וחברתית" הוא אומר. "יש לכאורה סדרה של מרכיבים חסרים כמו זריקת שאלה לחלל החדר, עבודה יחד על אותו מסך, אבל אנחנו מצליחים לתת לזה מענה לא רע בכלל על ידי סחיטת היכולות של זום וסלאק".