"המדינה דורשת ממני לשלם את המע"מ כרגיל, בזמן שאין לילדים שלי מה לאכול", אומרת לי זיפתי, בעלת גן פרטי מבאר יעקב. "התגרשתי לפני עשרה חודשים, אני אם לארבעה ילדים ועוד ילדה שאני מגדלת כמשפחת אומנה. יש לי תינוק בן שבעה חודשים, הגדול בכיתה ב' – ואני נחנקת", היא מספרת בבכי בראיון ל-mako הורים.

כבר שמונה שנים שלזיפתי יש גן מצליח בבאר יעקב. בעקבות הקורונה הוא נסגר וחזרו לה כבר מעל 15 צ'קים. "העסק שלי פירנס אותי, ועכשיו אין לי כסף לקנות לילד שלי מטרנה. אני עם אפס הכנסה ומיליון התחייבויות. בעל הנכס של הגן לא מוותר לי על השכירות שעולה 17 אלף בחודש. אני בחריגה של כמעט 40 אלף שקלים וחזרו לי כבר יותר מ-15 צ'קים", היא מפרטת. "הייתי נותנת צדקה בחסד, ועכשיו אנשים משאירים לי אוכל ליד הדלת".

את לא מקבלת סיוע מהמדינה?

"אני לא זכאית לשום דבר. הבנק אומר לי ללוות כסף מאנשים אבל לא מדובר בסכום קטן", היא אומרת. לדבריה, העובדות שלה קיבלו 900 שקלים מהמדינה, ועם 500 השקלים שקיבלה עבור כל אחד מילדיה היא שילמה משכורות לעובדות שלה. "גם אם יגידו לי לפתוח את הגן באחד במאי, איך בדיוק? שתי מטפלות על שישה ילדים? אני לבד וחד הורית, מי ישמור לי על הילדים? אפילו את המזונות אני מעבירה למשכורות".

בישראל פועלים כעשרת אלפים גנים פרטיים שנותנים מענה לפעוטות מגיל שנה ועד גיל שלוש. במסגרות אלה נמצאים כ-350 אלף ילדים, לצד 100 אלף גננות וסייעות. בצל המשבר נמצא מגזר הגנים הפרטיים בסכנת קריסה: ההורים מסרבים לשלם בעד שירות שלא קיבלו, והגננות קורסות תחת עול השכירות והמשכורות. לאור המצב מאיימות הגננות להשבית את הגנים, גם אחרי שהמדינה תקל בהנחיות הסגר. 

"אם המדינה לא תעזור לי, אגיע לפשיטת רגל ואין לי מושג במה אעבוד. אני אהיה עם כתם לכל החיים, לא אוכל להתנהל או לעבוד כרגיל, אהיה מוגבלת ותחת זכוכית מגדלת כי אין לי איך לשלם על הצ'קים שהתחייבתי עליהם", היא ממשיכה. "אני מתביישת במצב שלי. כשאת רואה את הילדים שלך ואין לך מה לתת להם, את פשוט נחנקת".

לי זיפתי (צילום: באדיבות המצולמת)
לי זיפתי מבאר יעקב. "אני מתביישת במצב שלי" | צילום: באדיבות המצולמת

זיפתי מאמינה ששביתה היא הפיתרון היחיד. "אין אופציה אחרת. בלעדינו המשק לא יכול לתפקד. אין לי כרגע אפשרות לפתוח את הגן כי הבנק לא נותן לי תזרים להמשיך לנהל את הגן. הכסף שאכניס ילך לחריגה, ואיך אני אתנהל?", היא אומרת. "ניסינו לדבר ולהשמיע את הזעקה שלנו, ואין מענה. הממשלה מציעה לנו לגבות מההורים יותר כסף כדי לכסות את הבור. איך אפשר לעשות את זה? גם ככה בשוטף מרבית ההוצאות שלנו הולכות על משכורות לעובדים ומע"מ למדינה, ואנחנו לא מרוויחות בשמיים כמו שכולם חושבים. אני רוצה להרוויח את הלחם של הילדים שלי בכבוד".

"אנחנו נצא למחאה חריפה"

לוסי חדידה מרמת גן מנהלת גן כבר יותר מעשרים שנה, וכיום היא מכהנת גם כיו"ר ארגון "גנים ברמה אחרת". לדבריה, המדינה מתנערת באופן מוחלט מהגנים והצהרונים. "השביתה חשובה כדי להעיר את המדינה, כדי שתפנים שהאוצר טמון אצלנו. אנחנו מטפחים את האוצר. המדינה צריכה לתת לנו יד בצורה ראויה ולהזרים לנו כסף לבנק. את הרווחים שלנו ידעו לקחת, ועכשיו בזמן המשבר הם לא נותנים בחזרה. אנחנו נצא למחאה חריפה, וכדאי למדינה להתעורר. המדינה לא תהרוס את האהבה שלנו לילדים, אנחנו נבצע הפיכה".

לוסי חדידה (צילום: לילך גל, באדיבות המצולמת)
לוסי חדידה. "המדינה לא תהרוס את האהבה שלנו לילדים, אנחנו נבצע הפיכה" | צילום: לילך גל, באדיבות המצולמת

אך לא כל הקולות נשמעים אותו הדבר. לירון אונגר, בעלת הגן "גן כמו פעם" בנס ציונה, מרגישה שמקום העבודה שלה חיוני למשק – ולכן היא לא מתכננת לשבות. "אני מרגישה שאני חייבת לגלות סולידריות ולחזור במיידי לעבודה הרגילה, כמובן תוך שמירה על כללי ההיגיינה הנדרשים כמו מדידת חום בכניסה, עטיית מסכות וכפפות ואיסור על כניסת הורים לחלל הגן. זה יהיה מורכב ונדרשת אחריות רבה מהרגיל, אך בתור אשת חינוך אני מרגישה מגויסת עבור הילדים והמשפחות שלהם".

לירון חן אונגר (צילום: באדיבות המצולמת)
לירון אונגר. לא מתכננת לשבות | צילום: באדיבות המצולמת

טל רום בן ארי, מנכ"לית אתר "אינפוגן" המרכז מידע על גני הילדים בישראל, טוענת ששביתה היא לא הפיתרון המתאים. "מצד אחד הגנים נחשבים למוסד חיוני ומצד שני הם במצוקה אמיתית. אני פחות מתחברת להצעות השביתה, אך אין ספק שהגננות צודקות. הגננות חייבות סיוע ממשלתי כדי לשרוד את התקופה הזו בלי לפשוט רגל, בשביל שיהיו לנו גני ילדים פעילים ונוכל לחזור לעבוד. 100 אלף גננות וסייעות זה מספר לא מבוטל, והמשק לא יכול לחזור לפעילות רגילה בלי שהילדים יחזרו לגנים. אם לא יהיה סיוע ולא יהיה מענה, הגננות יפשטו רגל והגנים יקרסו".

"לממשלה אין אסטרטגיה אמיתית"

מאבק הגננות הפרטיות וההורים הגיע גם לכנסת. יו"ר הוועדה המיוחדת לרווחה ועבודה, ח"כ עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת), אמרה בראיון ל-mako הורים כי משבר הגנים מוכיח שלממשלה אין אסטרטגיה אמיתית לחזרה לשגרה ולתמיכה באזרחים. "הגנים והמעונות על סף קריסה, כאשר יחזרו הילדים למסגרות הם יגלו כי חלק מהן נעלמו מהמפה. היחס המזלזל של האוצר שהציע למנהלי הגנים להסתמך על תשלומי הורים כדי לכסות על ההפסדים שלהם - הוא עוד עדות לאטימות הבלתי נסבלת שלהם לאור המשבר. יש לציין שבוועדה בשבוע שעבר אמרו שיעשו מאמצים לסייע. יש פה משבר - והאוצר אוטם את הכיס".

טל רום בן ארי (צילום: סיון פרג')
טל רום בן ארי | צילום: סיון פרג'

יו"ר ועדת החינוך, ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ) הוסיף כי המשק לא יכול להתאושש כל עוד מערכת החינוך מושבתת. "אני קורא לממשלה להתחיל באופן מיידי בפתיחה הדרגתית של מערכת החינוך כבר בשבוע הקרוב. לא ניתן לשחרר את ההורים לשוב לעבודה ללא מסגרת נאותה לילדים. צריך לפתוח בהדרגה את הגנים והכיתות הנמוכות ולאפשר לימודים בקבוצות קטנות ובמשמרות, תוך מעקב צמוד אחרי נתוני התחלואה".

באחד מדיוני הועדה בכנסת אמר נציג משרד האוצר איציק דניאל כי הממשלה תבדוק את משבר הגנים ומעונות היום. "עוד לא הספקנו לנתח את הסיפור הזה, הוא בעדיפות גבוהה. לא נחכה ליום שיוסרו המגבלות, נשתדל להיענות לסוגיה הזו בהקדם"