כ-850 אלף עובדים מכלל דורשי האבטלה הוצאו לחל"ת (חופשה ללא תשלום). בחסות הקורונה, ישנם מעסיקים שמנצלים לרעה את המצב ואת העובדים עצמם: הם ממשיכים להעסיק אותם באופן לא חוקי, חלקם באמצעות אמירה מרומזת, חלקם בדרישה ברורה. גם מי שלא אוהב את הבקשה הזו, לא תמיד מצליח לסרב.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ד', עובדת בחברה בתחום המסעדנות כבר ארבע שנים. היא חתמה על שבועיים חל"ת בחודש מרץ, אבל נאלצה לעבוד כרגיל, במשך חודש מלא. "ב-18 במרץ הודיעו רשמית על החל"ת, ושיהיו עובדים שלא בטוח שיחזרו", סיפרה. "אבל מצד שני אמרו, 'תקשיבו, אנחנו עדיין מצפים מכם 'לנקות שולחן', וכן להתייחס ללקוחות. כדי שכשהמצב ייגמר יהיו לקוחות שיחזרו אלינו".

"דיברו על זה שמצפים שנעבוד מהבית, רגוע אומנם, אבל לגמרי ציפו שנעבוד", הסבירה. גם ליאור, עובד ותיק בחברה שמגייסת עובדים להייטק, יצא לחל"ת ועובד במשרה מלאה. לחדשות 12 סיפר שהוא עובד בהסכמה, אבל לא בטוח שזה ימנע את פיטוריו בעתיד.

"המעסיק יכול להיות נחמד - ולפטר אותך בסוף"

ליאור

"אני מ-9 עד 5 מול מחשב, אנחנו 3 עובדים במשרד שיצאו לחל"ת ועובדים", אמר. "כמובן, אני חבר של המנכ"ל והוא התקשר והוא ביקש לא רשמית שאני אעבוד, ואני עובד ללא תרומה". על יחסיו עם הבוס אמר: "המעסיק לא חייב להיות מרושע, הוא יכול להיות נחמד ולבקש ממך יפה לעבוד ולפטר אותך בסוף".

א'  עובד כבר שנים בחברה פרטית ומרגיש מחויבות גדולה למקום העבודה. גם הוא, כמו המרואיינים האחרים, מסרב להיחשף מחשש לפגיעה בו. "יש הרבה זמן לעבוד כשאתה בחל"ת כי זה עניין של מחויבות אישית לצדדים שאתה עובד איתם הרבה שנים", ציין, "אני מרגיש מחויב. אני מדווח להם מדי פעם על הפעילות שלי, שיהיו מודעים. זה טוב לי גם, כשאני בבית, לעבוד כמה שעות במקום לעשות כלום".  

סטודנט עם לפטופ (צילום: ShutterStock)
"מתשע עד חמש על המחשב" | צילום: ShutterStock

עורך דין ירון קרמר, מומחה בדיני עבודה ושותף בנ. פינברג ושות', הסביר מדוע התופעה כה חמורה: "ודאי שכאשר עובד יוצא לחופשה ללא תשלום, לא ניתן לדרוש ממנו לעבוד שהרי חופשה ללא תשלום משמעה שהוא בחופשה והוא לא עובד. וכאשר עובד נדרש על ידי מעסיקו לעבודה, הוא גם זכאי לקבל שכר על התקופה הזו ואת יתר הזכויות המגיעות לו ממקום העבודה".

לדבריו, "די ברור שלא ניתן לחיות בעולם משולב כזה של עבודה וחופשה ולכן סביר שמעסיק שדורש לעובד לנהוג בדרך הזאת עלול להביא את העובד למצב בעייתי גם מול רשויות וביטוח לאומי וגם את המעסיק עצמו".

ביטוח לאומי, ארכיון (צילום: יוסי זמיר, פלאש 90, חדשות)
העבודה בחל"ת מסבכת את העובד מול ביטוח לאומי | צילום: יוסי זמיר, פלאש 90, חדשות

אורנה וורקוביצקי, סמנכ"לית גמלאות בביטוח לאומי, הדגישה: "במצב הזה, כשאנחנו מגלים אותו, אנחנו פועלים למיצוי עד הסוף – העובד יצטרך להחזיר את דמי האבטלה שהוא קיבל שלא כדין, ונגד המעסיק ננקוט באמצעים עד כדי תביעה פלילית".

לסיכום: אין יצור כלאיים - או חל"ת או עבודה. המעסיק לא יכול לרקוד על שתי החתונות. לעובד - זה לא מבטיח את המשך העסקתו. וכשמנצלים את המצב - זה לא חוקי ובטח לא מוסרי.