המגפה הכלכלית: בין אלפי מאות המובטלים שהביאה איתה הקורונה יש גם אזרחים ותיקים, בגיל פרישה ומעלה, שהוצאו לחל"ת ואינם זכאים לדמי אבטלה ולא קיבלו קצבה מביטוח לאומי בגלל שהחוק קובע שאזרחים מגיל 67 ומעלה לא זכאים לדמי אבטלה. אחרי מאבק תקשורתי הוחלט לאפשר להם לקבל מענק של 4,000 שקלים לחודש אבל רק עד חודש מאי.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

גאיה גל-אמור בת ,69 עבדה לפני הקורונה כמדריכת ילדים במלון באילת. עם השכר שהרוויחה הצליחה לחיות בכבוד, לשלם הוצאות ומשכנתא. אבל מחודש מרץ עם, התפרצות הקורונה והכניסה לסגר - החלו הדאגות. "אני יושבת בלילות וחובשת כל יום מה יהיה מחר ועושה לי רשימות", סיפרה. "מה אני אמורה לשלם? מאיפה אני אמשיך? רמת החרדה שתוקפת אותי היא מאוד גדולה".

אזרחים ותיקים שעבדו והוצאו לחל"ת בקורונה לא קיבלו קצבה מביטוח לאומי אבל אחרי מאבק תקשורתי הוחלט לאפשר להם לקבל מענקים מיוחדים, בסכום הנמוך  - 4,000 שקלים לחודש, אבל גם זה - אושר עד חודש מאי, מיוני הם צריכים להסתדר בעצמם. "אני מרגישה שמדינה בוגדת בנו, פשוט ככה, אני מרגישה נבגדת", אמרה גאיה.

שירות תעסוקה (צילום: נתי שוחט, פלאש/90 )
שירות תעסוקה | צילום: נתי שוחט, פלאש/90

לפני ארבע שנים, גאיה חלתה בסרטן ועד היום היא נמצאת בטיפולים וזקוקה לכדורים – דברים שעולים כסף. "ויתרתי על נסיעות לבדיקות בתל אביב, ולא סיפרתי לאף אחד שבעצם אין לי כסף אפילו לנסוע", סיפרה בעצב. "אף אחד לא מבין את המצבים האלה, שאת צריכה לוותר על סופר או על בית מרקחת".

דליה טרייביץ' בת ה-70 מורת דרך מחיפה, סיפרה שהחשש הכי גדול שלה בימים אלו הוא טיפול השיניים שתצטרך לעבור בקרוב. אחרי תשלומי החשבונות בזמן הקורונה ועם המענק הנמוך של 6,000 שקלים לחודשיים, לא נשאר לה כמעט כלום. "התנתקתי מהכבלים, אני חוסכת בפירות וירקות, אני חוסכת איפה שאני יכולה לחסוך", סיפרה דליה. "זה פשוט זורק אותי לעוני ברור. אני אוכלת חסכונות מעט ששמתי לשעה מאוד אפלה".

טלי ניר מנכ"לית עמותת 121 - מנוע לשינוי חברתי אמרה: "למה למשוך אותם עם המצוקה הכספית ועם המצוקה הנפשית הזו ולא להחליט לתת להים את הסיוע אנשים צעירים מהם וזכאים לאבטלה זכאים לשבעה חודשי דמי אבטלה. אז למה להפלות אותם?".

לפי הערכות של משרד הרווחה, סיוע והעברת מענקים לאזרחים ותקים יעלה כ-90 מיליון שקלים - אזרחים שכל חייהם שילמו מיסים. שר הרווחה החדש, איציק שמולי, פנה למשרד האוצר ולראש הממשלה בדרישה להאריך את הזכאות גם לחודש יוני. אבל בינתיים נראה שיש זמן להתלבט כשהחובות של עשרות אלפי אזרחים ותקיים הולכים וגדלים.