אחרי מרץ השחור בשווקים הפיננסיים, חזרו השווקים לעלות, ובאפריל החזירו החוסכים כמחצית מההפסדים שנצברו במרץ. עד היום החזירו החוסכים בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות וכן המשקיעים בקרנות נאמנות את רוב ההפסדים. 

קרנות ההשתלמות שהן מוצר עם צבירות גדולות בשל היתרונות הגלומים בו, בעיקר לצורך מס, השיגו בחודש אפריל תשואה ממוצעת של 5%. מדובר בקרנות הכלליות שהן למעשה רוב התעשייה. ככלל, הקרנות הכלליות, מפזרות את כספן על פני האפיקים המקובלים - אגרות חוב ומניות לפי שיעורים מקובלים (רוב לאגרות חוב). במקביל יש כמעט לכל הגופים גם קרנות השתלמות מתמחות במניות ובאג"ח.

מתחילת השנה בולטת קרן ההשתלמות של ילין לפידות. הקרן אמנם הסבה הפסד של 5.11%, אך יחסית לאחרות מדובר בהפסד "צנוע". שנייה לילין, אלטשולר שחם עם תשואה שלילית של 5.4%. השתיים מובילות את התחום כבר עשור עם תשואה חיובית שנתית של קרוב ל-10% בשנה ונהנות מצבירות ענק במקביל גם לצבירות בקופות הגמל בכלל.

בשנה האחרונה השתלבה בין הקרנות הדומיננטיות גם קרן ההשתלמות של בית ההשקעות מור. מדובר עדיין בקרן קטנה, אך היא מספקת תשואה נאה. מתחילת השנה היא הצליחה לספק תשואה חיובית של 0.89% והיא למעשה מובילה בתשואת הקרנות הכלליות לתקופה זו. הבעיה שבקרן קטנה ניתן לייצר במקרים רבים רווחים עודפים וזה לא בהכרח יהיה אפשרי כשהקרן תגדל. עם זאת - בשורה התחתונה, וזה מה שמעניין את המחזיקים, הקרן הניבה תשואה עודפת למחזיקים בה.

גוף דומיננטי נוסף - אנליסט מוביל בחודש אפריל את התשואות עם 5.92% כשמתחילת השנה הוא סיפק תשואה שלילית של 6.98%. המשותף לגופים האלו - ילין לפידות, אלטשולר שחם, אנליסט ומור הוא שהם בתי השקעות שמסתמכים על הבעלים שלהם ואנשי מפתח שהם אנשי השקעות. הגופים האלו נתפסים לאורך זמן כדומיננטיים בשוק ההון בבחירת השקעות ספציפיות (להבדיל מבחירה במכשירים עוקבים) ומעקב שוטף אחריהן כדי לייצר תשואה עודפת. אחרי הכל, התשואה העודפת על פני זמן בקרן השתלמות וקופת גמל מיוחסת לניתוח מניות ובחירה נכונה של מניות.

מנגד, הגופים האחרים שבמקרה או שלא במקרה רובם אינם בשליטה של הבעלים, אלה חברות גדולות (לרבות חברות הביטוח) שמספקות תשואה די פושרת בשנים האחרונות. זה נכון לקרנות ההשתלמות וכן לתעשיית קופות הגמל בכלל וזה תקף גם לתעשיית קרנות הנאמנות, אם כי שם כמות השחקנים גדולה יותר.

הכתבה פורסמה במקור בביזפורטל