נתונים של משרד האוצר ובנק ישראל מעידים על מיתון עמוק, ונראה שהפתרון היחיד הוא העלאת מיסים וקיצוץ בתקציב. אך בגלל שהמשק כבר במיתון, קיצוצים בעת כזו יכולים לפגוע במשק עוד יותר. בנק ישראל הציע לשר האוצר החדש ישראל כ"ץ פתרון שעשוי לפתור את הבעיה. במקביל, התפרסמו נתוני האבטלה, ונרשם נתון מבקשי העבודה הנמוך ביותר ביממה מאז התחיל משבר הקורונה.

לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

לפי הנתונים של משרד האוצר ובנק ישראל צפויה התאוששות כלכלית מרשימה מאמצע השנה הבאה. השאלה שצריכה להישאל היא כמה עסקים ישרדו כדי להגיע לנקודה הזו של ההתאוששות. הממשלה החדשה תצטרך לקבל בשלושת החודשים הקרובים החלטות דרמטיות באשר להתנהלות מול המיתון.

בנימין נתניהו וישראל כ"ץ, ארכיון (צילום: מארק ישראל סלם, פלאש/90 )
שר האוצר ישראל כ"ץ וראש הממשלה נתניהו | צילום: מארק ישראל סלם, פלאש/90

הבעיה המרכזית היא שהממשלה נמצאת בשיעורי גירעון מאוד גדולים. אפשר לצמצם גירעון באמצעות קיצוצים והעלאות מיסים, אבל כשעושים קיצוצים והעלאות מיסים למשק שכבר מצוי במיתון, זה מדרדר אותו למיתון עוד יותר חריף. ולכן, זו הדילמה המרכזית שאיתה יתמודד שר האוצר החדש ישראל כ"ץ בבואו לתכנן את תקציב המדינה לשנת 2021.

ברקע האתגר הגדול הזה, בנק ישראל הציג לאוצר סוג של חבל הצלה, והציע: לא חייבים לבצע קיצוצים על ההתחלה. אפשר להמתין עם הקיצוצים עד לאמצע שנת 2021, ורק כשנתחיל לראות התחלה של התאוששות במשק, תונחת מכה של קיצוצים. חבל ההצלה הזה עשוי להיות מאוד נוח לפוליטיקאים.

הנגיד החדש: הריבית לא תעלה (צילום: החדשות‎)
בנק ישראל הציע לדחות את הקיצוצים לשנה הבאה | נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון | צילום: החדשות‎

מלבד בעיית המיתון והגירעון, בפני שר האוצר ניצבת דילמה נוספת: מה לעשות במענק של 6 מיליארד השקלים שהבטיח ראש הממשלה לעסקים? מדובר במענק של 6,000 או 7,000 שקלים על כל עובד שהעסקים יחזירו לעבודה. יש לחץ בעיקר מצד הרשתות הקמעונאיות לתת את הכסף הזה. במשרד האוצר לא ממהרים לחלק אותו ואומרים: אנחנו ניתן את הכסף רק למי שיחזיר 60-70 אחוזים מהעובדים.

שיעור האבטלה: זה הנתון המעודד מהיממה האחרונה

651 דורשי עבודה חדשים נרשמו בשירות התעסוקה ביממה האחרונה. מדובר בנתון הנמוך ביותר של דורשי עבודה ביממה מאז תחילת משבר הקורונה. מתחילת ההקלות במשק, מהתאריך 19.04, חזרו לעבודה 183,089 עובדים למשק, כך לפי נתוני הביטוח הלאומי. עם זאת, במקביל, באותה תקופה גם נרשמו 101,276 דורשי עבודה חדשים. חשוב לציין גם ש-724,657 איש עדיין לא חזרו מהחופשה ללא תשלום שיצאו אליה בעקבות משבר הקורונה.

חנות בירושלים מתמודדת עם הנהלים החדשים (צילום: עמית ולדמן, N12)
כמה מהעסקים ישרדו את המיתון? חנות בירושלים מתמודדת עם נוהלי הקורונה | צילום: עמית ולדמן, N12

הנתונים האלה מעלים את השאלה מה יהיה נתון האבטלה בסיום המשבר הזה? בנק ישראל פרסם היום תחזית מעודכנת, וחזה ששנת 2020 תסתיים בשיעור אבטלה של 8.5% אחוזים, ובתום שנת 2021 שיעור האבטלה יהיה 5.5 אחוזים. זה שיעור אבטלה גבוה יותר מההערכה הקודמת שפורסמה, וזה רחוק מאוד מהנתונים שהתרגלנו לראות במשק הישראלי.