מאות סטודנטים לרפואה התגייסו בחודש האחרון להתנדבות במערך בדיקות הקורונה, לאחר שהבינו כי כוח העבודה והידע שלהם חיוניים למאבק בנגיף. מדובר בעבודה במשמרות ארוכות, באוהל חם וכמובן בסיכוי היחשפות לנגיף, למרות אמצעי הזהירות. היום (שני), חודש וחצי אחרי, הם תוהים מדוע המערך החשוב והמשמעותי במאבק נשען על מתנדבים ולא יכול לשלם להם - למרות התקציבים שהוזרמו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מספר גופים יזמו את שיתוף הפעולה בין הסטודנטים לרפואה ומד"א, חלק ממאמץ ביצוע בדיקות הקורונה. מיד לאחר מכן נפתחו קבוצות וואטסאפ, אליהן הצטרפו מאות סטודנטים לרפואה שרק רצו לעזור. "ההרגשה של כולם הייתה שחייבים להקים מערך בדיקות כזה ומהר להשתלט על הנגיף", מציינת א', סטודנטית לרפואה. "לא חשבנו בכלל על כסף או על העובדה שאנחנו הראשונים שנחשפים לחולים, הייתה תחושה של שליחות".

אחרי ההתגייסות, הסטודנטים הבינו שלמרות שהוזרמו תקציבים למערך הבדיקות, ושהם אלה שעליהם נשענת העבודה מלבד למתנדבי מד"א, הם לא מקבלים שכר על כך. "אני פוטרתי משתי העבודות שלי בעקבות הקורונה", מוסיפה א'.

"למה דווקא סטודנטים לרפואה לא מקבלים?"

א' מציינת גם כי בקבוצות של הסטודנטים מגיעים בלי סוף הצעות להתנדבות מגופי בריאות שונים, אך אף אחד מהם לא מעוניין להעסיק אותם בשכר. "חשוב לי להמשיך לתרום מהידע שלי. אבל אני חייבת לשלם שכר דירה, לכן חשוב לנו לעצור שנייה ולשקול את העניין", הוסיפה. 

ר', סטודנטית נוספת לרפואה מספרת כי מדובר בהכשרה מקצועית שהם קיבלו, ולדבריה – לא כל אחד יכול לעשות את הבדיקות האלו. "השקענו בלימודים האלו הרבה כסף וזמן ואנחנו רואים שכל מי שתורם למשבר באופן מקצועי מקבל על זה שכר. אז למה דווקא סטודנטים לרפואה לא מקבלים?", הוסיפה. 

"חייבת להבין איך אני מפרנסת את המשפחה שלי"

רוב הסטודנטים לרפואה שנמצאים שמוכשרים לבצע את הבדיקות נושקים לגיל 30 או עברו אותו. חלקם נשואים עם ילדים, שנאלצים לגרד כסף בעבודות מזדמנות בזמן הלימודים כדי לשרוד. "אומרים לנו 'בואו להתנדב, תתנו מעצמכם', וברור שזה התחיל מתחושת שליחות, אבל עכשיו זה מרגיש שהמדינה פשוט מנצלת אותנו בצורה הצינית ביותר", מוסיפה ר'. "הרי אם נפסיק להתנדב לא יהיו בדיקות קורונה. אני חייבת להבין איך אני מפרנסת את המשפחה שלי". 

"בתקופה הזו שהמשק חווה משבר כלכלי יש חשיבות לתת לאנשים מקומות עבודה ולשלם להם במיוחד איפה שצרך אותם", מציינת ע' סטודנטית נוספת לרפואה, "למה בעצם לא לגייס לעבודה את האנשים שנחוצים שיצאו מהבית לעבוד ולתגמל את מי שעושה את הדברים האלה. ואז הם יוכלו להרים את הראש מעל המים ולקנות בכסף בעסקים אחרים ובכך להניע את הכלכלה", היא מוסיפה. 

מהתאחדות הסטודנטים לרפואה בישראל נמסר: מעל 2000 סטודנטיות וסטודנטים לרפואה מתנדבים בפרוייקט נטילת הדגימות ללא כל תמורה, במסגרת המאמץ הלאומי לאתר את חולי הקורונה. כעת אנו מגייסים עבורם תרומות למענקים שיחולקו למתנדבים, באמצעות עמותת ״קו לחיים״. ניתן לתרום באתר:
kavlachayim.co.il/medicalstudents