כשמשרד האוצר הודיע בתחילת השבוע על הענקת שישה מיליארד שקלים לעסקים הגדולים, קבוצת "פוקס" הייתה הראשונה להודיע על חזרה הדרגתית לשגרה. הקבוצה הודיעה שתפתח ביום חמישי כ-300 חנויות ותחזיר אלפי עובדים מתוך ה-8,400 שהוציאה לחל"ת. יחד עם זאת, ל-mako כסף נודע כי רובם הם עובדי חנויות (לצד עובדי מטה) המשתכרים לרוב שכר מינימום, ורבים מהם יחזרו ל-80% משרה בלבד.

מנכל קבוצת "פוקס", הראל ויזל, ניצב בראש המאבק של התאגדות רשתות האופנה והמסחר, שהוגדרה מאז על ידי רשות התחרות כהתאגדות לא חוקית. לפני הסיכום עם האוצר, דרשה ההתאגדות 10,000 שקל עבור כל עובד שיחזור מחל"ת ופיצוי בהיקף של 10% מהמחזור של מרץ אפריל אשתקד. משרד האוצר התנגד בתוקף לדרישה, מאחר שהעובדים היו זכאים לדמי אבטלה בעת שהייתם בחל"ת.

ברקע ניצב המצב איתו ייאלצו להתמודד רשתות האופנה מרגע החזרה לשגרה. חזרה לפעילות תחייב את הרשתות לשוב ולשלם שכירות ושכר לעובדים ולהתמודד עם שורת ההוצאות הקבועות אשר מותאמות לפדיון של אותן רשתות בשגרה. אולם חזרה לפעילות כעת, בכפוף לדרישה למדוד חום בכל חנות ולייצר הפרדה בין לקוחות למוכרים, לצד מגבלה חריגה על מספר הלקוחות שיוכלו להיכנס בכל פעם - מעלה ספק האם אותן רשתות יצליחו להגיע לפדיון של 50 אחוז ביחס לשגרה שהתנהלו בה טרום המשבר.

בנוסף לעלויות הללו, קיים בקרב הרשתות חשש כי הציבור שגם ככה חלק ניכר ממנו נותר ללא הכנסה, ובמקביל חושש לבריאותו, לא יבוא לחנויות. כדי לשלם שכר לעובדים ודמי שכירות, רשתות הקמעונאות זקוקות לתזרים שיאפשר להן לנהל את ההוצאות שלהן. במציאות הנוכחית הן מעריכות כי אין ביכולתן לעשות זאת. 

הלחץ של הקמעונאיות הגדולות, שאיימו לא לפתוח את הסניפים בלי מענקים, הכריע לבסוף את משרד האוצר בראשון בערב. האוצר הודיע כי יעניק לכל חברה מיליוני שקלים, ובסך הכל יסייע לחברות בשישה מיליארד שקלים. גובה המענק תלוי במספר העובדים שהחברה מעסיקה, ונועד "לשימור והחזרת עובדים למעגל התעסוקה במשק".

בהתאגדות רשתות האופנה ביקשו להדגיש כי המאבק נוהל למען כלל הסקטורים וכלל העסקים. לדבריהם, פקידי האוצר הסכימו ליישם את המתווה רק לגבי העסקים הקטנים – ובצל הלחץ של ההתאגדות, הוא הורחב גם לעסקים עם מחזור הגבוה מ-20 מיליון שקלים.

בהודעת קבוצת "פוקס" על חזרתה לשגרה נמסר כי ההתארגנות החלה כבר "אתמול בבוקר", לצורך הכנסת קולקציות קיץ חדשות לחנויות וסידורן. לקבוצת פוקס יש כ-720 חנויות - רבות מהן בקניונים – וביניהן המותגים פוקס, פוקס הום, ללין, שילב (שמקצתן נשארו פתוחות לאחר שהוגדרו כמפעל חיוני), נייקי, בילבונג, אמריקן איגל, סאקס ומנגו.

אך למרות הסיוע הממשלתי לקבוצה, העובדים שמשרתם תקוצץ לא יחזרו למשרה מלאה גם אחרי פתיחת הקניונים. חלקם אף לא יחזרו כלל בימים הקרובים מאחר ובקבוצה החליטו ללכת על מהלך של "פעימות" במסגרתו יחזרו בכל כמה שבועות רק חלק מהעובדים.

הצרכן הישראלי לא צפוי להתנפל על חנויות האופנה והמסחר עם פתיחתן, כך שקיצוצים עלולים להיות גורלם של עובדי הרשתות האחרות בתקופה הקרובה. ככל הנראה, עשרות אלפי עובדים ימשיכו לחיות באי וודאות בחל"ת – ואחרים יצטרכו להסתפק בשכר נמוך יותר.

למרות המלצת ההתאגדות לפתוח את החנויות כבר מחר, רשת "המשביר לצרכן" כבר הודיעה על דחיית פתיחת הסניפים ל-1 ביוני 2020. יתר הרשתות מתארגנות לפתיחה ביום חמישי הזה או ביום ראשון בתחילת השבוע הבא.

בקבוצת קסטרו-הודיס  סירבו להתייחס באופן ישיר לנושא ומסרו: "אנו לא נתייחס בשלב זה לנושא רק נאמר כי חנויות רחוב של הקבוצה אכן יפתחו ביום חמישי".

תגובת רשת "פוקס" תעודכן מיד כשתתקבל במערכת