המשכיר שלכם מתעמר בכם? ההורים שלכם זקוקים לליווי רפואי, ונגמרו לכם ימי החופשה? יש מה לעשות. כל זכות, אתר הזכויות של ישראל, חוגג בימים אלה עשר שנים להקמתו ומספר לכם על עשר זכויות שאולי לא הכרתם. לגזור ולשמור.

  1. ימי מחלה כאשר אחד ההורים חולה

    כל העובדים השכירים יודעים שיש להם מכסת ימי מחלה שנתית, ורובם גם יודעים שאפשר לנצל ימי מחלה כאשר אחד הילדים חולה. אבל האם ידעתם שתוכלו לנצל חלק מהימים לטיפול בהורה חולה? לפי חוק, ביכולתכם לזקוף עד שישה ימים של היעדרות בשנה בשל מחלת הורה, כולל ההורה של בן או בת זוגכם. זאת, בתנאי שההורה תלוי בזולת וזקוק לסיוע. כך, אין צורך לקחת יום חופש על ליווי של ההורה לטיפול רפואי או על שהות לצידו בבית החולים. למעשה, החל מהיום השני ישולמו לכם דמי מחלה.

  2. סיוע בשכר דירה לזוגות עם הכנסה נמוכה

    משרד הבינוי והשיכון מסייע בשכר דירה לאנשים מקבוצות מסוימות, ביניהם נשים הסובלות מאלימות בתוך המשפחה, דרי רחוב ואסירים משוחררים. לצד זאת, ייתכן שגם אתם זכאים. במבחן ההכנסות של משרד הבינוי והשיכון מפורטות התכניות השונות, עבור זוגות עם או בלי ילדים, שיכולות להגיע ליותר מ-1,000 שקל בחודש.
  3. אי המתנה בתור

    אולי שמעתם על הכרטיסים לאזרחים ותיקים שנשלחו בדואר על ידי הממשלה, אותם ניתן להציג כדי לקבל פטור מעמידה בתור במקום ציבורי. הכרטיס נועד לייעל הליכים, אך למעשה איננו נחוץ: הזכות לפטור מעמידה בתור היא זכות חוקית שמתייחסת לאנשים מעל גיל 80, לנשים בהריון ולאנשים עם מוגבלות נפשית, שכלית או אוטיזם.
  4. משכיר לא יכול לדרוש תשלום על שיפוצים שלא יזמתם

    משכיר דירה שרוצה להשביח את הנכס שלו - מוזמן לעשות כן, אבל לא להשית את סכום השיפוץ על השוכרים שלו. הדבר מנוגד לחוק ויכול להביא לתשלום פיצויים בהמשך.
  5. זיכוי ממס הכנסה בשל תרומה

    אם חשוב לכם לתרום לחברה, אבל תשמחו גם לקבל משהו בחזרה - יש זכות שכדאי שתדעו עליה. נכון לינואר 2020, מי שתרם מעל 190 ש"ח לעמותה או ארגון המוכרים על ידי רשות המסים, זכאי לזיכוי ממס הכנסה לאותה השנה. יש מקומות עבודה שמעניקים לשכירים את הזיכוי במסגרת המשכורת החודשית. הזיכוי הוא בגובה 35% מסך התרומה לאדם, כלומר אדם שתרם 1,000 ש"ח (למקור אחד או לכמה מקורות במצטבר) יקבל זיכוי ממס בסך 350 ש"ח.
  6. ויתור על ביטוח שארים

    אם אתם רווקים ללא ילדים, אתם יכולים להגדיל את החיסכון הפנסיוני שלכם ולהוריד עלויות. ברירת המחדל של קרנות הפנסיה היא לייחד חלק מהכספים לצורך ביטוח שארים – אך מאחר שאין לכם כאלה, תוכלו להודיע לקרן שאתם מעוניינים לוותר על הביטוח. כאשר הסטטוס שלכם ישתנה, תוכלו להחזיר את ביטוח השארים. שימו לב שבעת הויתור תוכלו לרכוש כיסוי מיוחד שיבטל את תקופת האכשרה אם תרצו לחדש את הכיסוי בעתיד, כך שקרוביכם יהיו מכוסית מידית.
  7. איסור על אפליה בקבלה לעבודה על בסיס לבוש דתי

    בראיון עבודה יש לקבל מועמד על פי כישוריו והתאמתו לתפקיד. על פי חוק, אסור לפסול מועמד על בסיס מגדר, נטייה מינית, לאום, דת או מוגבלות. בית הדין לעבודה הטיל בשנה האחרונה תשלום פיצויים בגובה 50 אלף שקלים על משרד שסירב לקבל לעבודה אישה שהגיעה לראיון עם חיג'אב. בפסק הדין נאמר כי פסילה של אישה על בסיס פריט הלבוש מהווה אפליה על פי דת.
  8. הזכות לכוס מים במסעדה

    התיישבתם במסעדה ביום קיץ? מגיע לכם קנקן מים קרים לשולחן. לא רק כי זה שירות טוב, אלא כי זה החוק. מסעדות לא יכולות לחייב אתכם לרכוש מים מינרלים או שתייה מסוג אחר - ועליהן להגיש לכם מי ברז צוננים מקנקן. ואגב, לא רק בימי הקיץ.
  9. ביטול עסקה באינטרנט

    חשוב שתכירו את הזכויות שלכם בתור צרכנים. מול אתרים בחו"ל אין לנו הרבה כוח, אבל בכל הקשור לאתרים ישראלים – דווקא כן. ביכולתכם לבטל עסקה בתוך 14 יום בעזרת הודעה לעסק; אזרחים ותיקים, עולים חדשים ואנשים עם מוגבלויות יכולים לבטל עסקה עד ארבעה חודשים ממועד ביצועה.
  10. הזכות למתורגמן בהליכים מסוימים

    אנשים שלא שולטים בשפה העברית זכאים לנוכחות של מתורגמן בדיון משמעת של ילדים במוסדות החינוך. כמו כן, הם זכאים למתורגמן בוועדה רפואית של ביטוח לאומי. הם גם זכאים לקבל מידע על הטיפול הרפואי שלהם בשפת אמם, ובמקרה שצריכים לחתום על טופס הסכמה - ניתן להוציא אותו לא רק בעברית אלא גם בערבית, ברוסית ובאמהרית.