סוכנות דירוג האשראי בין-לאומית פיץ' הותירה את הדירוג של ישראל על רמתו הגבוהה מלפני פרוץ מגיפת הקורונה, A+, ולא הורידה אותו למרות המשבר הכלכלי. אלא שלצד השבחים לכלכלת ההייטק "בעלת הערך המוסף" של ישראל, הדו"ח של פיץ' לא חוסך ביקורת על התנהלות הממשלה וקובע: "הדינמיקה הפוליטית הפריעה לטיפול בתחום הפיסקלי".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

השבוע הודיע משרד האוצר שהגירעון לשנת 2020 עמד על 160 מיליארד שקלים – הגבוה בתולדות המדינה. אלא שלפי סוכנות הדירוג, הבעיות התחילו עוד לפני הקורונה, בשל המשבר הפוליטי בו מצויה ישראל כבר תקופה ארוכה, שמונע העברת תקציב מדינה מסודר מאז שנת 2019.

פיץ' מעריכה שתקציב המדינה לא יאושר לפני הרבעון השלישי של 2021 ולא צופה "תהליכי ריסון" בשנה הקרובה, דהיינו העלאת מיסים או קיצוצים. עוד חוששים בסוכנות כי "הקיטוב הפוליטי בישראל עלול למנוע אימוץ של צעדי התכנסות פיסקליים".

החברה צופה שהגירעון הממשלתי יישאר גבוה בשנת 2021, כ-9% מהתמ"ג, לאחר 11.7% בשנת 2020, ויצטמצם ל-4.3% מהתוצר ב-2022. בהתאם לתחזית החברה, יחס החוב הציבורי לתוצר צפוי לעמוד על כ-76% בשנת 2020, ולהמשיך לטפס עד ל-80% לערך ב-2023. יחס זה גבוה מעל הנתון החציוני המשוער לשנת 2020 עבור מדינות בדירוג A, ונובע מההלוואות הרבות שגייסה ישראל כדי לממן את חבילות הסיוע בתקופת הקורונה.

"הגידול המתמשך בגירעון המבני, מ-0.5% מהתמ"ג בשנת 2015 ל-4% בשנת 2019 – תוצאה של הסכמים קואליציוניים יקרים ותחזיות הכנסות אופטימיות – מעלה שאלות ביחס ליכולות ולנכונות של הרשויות לטפל במגמת העלייה בחובות הממשלתיים ברגע שההלם הנוכחי יתפוגג", כך נכתב בדו"ח, בהתבטאות חריפה מגדר הרגיל של סוכנות הדירוג.