במסגרת ההתמודדות עם השלכות משבר הקורונה על המשק הישראלי, היום (שני) יציג משרד האוצר את התכנית הכלכלית לעצמאים בפני הממשלה. במסגרת התכנית, שמגיעה לאחר דיונים קדחתניים וממושכים בימים האחרונים, יינתן סיוע לבעלי העסקים ולעצמאים: כספי פיצויים, ביטול ארנונה ל-3 חודשים והקלה בתשלומי החשמל והמים. הבוקר יצאה שיירת מכוניות של אלפי עצמאים לכיוון הכנסת במחאה על מצבם הקשה בעקבות המשבר. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הסיוע הכספי יינתן מטעם המדינה בשתי פעימות. בשלב הראשון, יועבר מענק של עד 6,000 שקלים עוד לפני חג הפסח. בחודש הבא, יוענקו 6,000 שקלים נוספים. בנוסף, על פי בכירים באוצר, הקריטריונים למתן ההקלות יתבססו על גובה ההכנסה החודשית של כל בעל עסק.

מסתמן כי בעלי הכנסה חודשית של 2,000 עד 10,000 שקלים בחודש יזכו למענק מהמדינה בגובה של 60% מהכנסתם. עצמאים שהכנסותיהם נעות בין 10,000 ל-16,000 שקלים בחודש יקבלו מענק בשווי של 6,000 שקלים. לגבי עצמאים ששיעור הכנסותיהם גבוה יותר: למרוויחים בין 16,000 ל-20,000 שקלים בחודש יינתן מענק אחד בסכום הקטן מ-6,000 שקלים, בעוד בעלי הכנסה של למעלה מ-20,000 שקלים לא יזכו למענק. 

עיקרי התכנית הכלכלית שתוצג היום לממשלה
עיקרי התכנית הכלכלית שתוצג היום לממשלה

במהלך שצפויה הממשלה לאשר, האוצר מתכנן צעדים נוספים שיקלו על הקשיים אותם חווים העצמאים בימים אלה. אחד מסעיפי התכנית הוא הקמת קרן פיצוי של 5 מיליארד שקלים לעסקים קטנים, שצפויה לשמש בין השאר למתן מענקים נוספים לעצמאים בהמשך. בנוסף, התכנית תביא לביטול תשלומי הארנונה של בעלי העסקים למשך 3 חודשים, וכן הקלה בתשלומי החשמל והמים. 

לא להשתמש (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
העסקים יקבלו סיוע. חנויות סגורות בקניון עזריאלי בשל הקורונה | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

היום עלו לירושלים אלפי עצמאים, להפגין מול משכן הכנסת בעקבות מה שהם כינו כ"אוזלת ידה של הממשלה והפקרת ציבור העצמאיים במשבר הקורונה". לפי הערכות המשטרה, בהפגנה השתתפו למעלה מ-5,000 בני אדם. עו"ד רועי כהן, נשיא ארגון העצמאים והעסקים בישראל, אמר בפתח האירוע: "מדינת ישראל הפכה למדינה לשני עמים - לשכירים שמקבלים את מלוא הזכויות ועצמאים שמופקרים לגורלם".

הממשלה תתכנס היום לגיבוש הנחיות נוספות להמשך המאבק בהתפשטות הקורונה. בראש המהלכים המסתמנים נמצא האיסור על התקהלויות - שצפויות להצטמצם מ-10 בני אדם ל-2 בלבד. כמו כן, משרד הבריאות דורש להגביל עוד יותר את מספר האנשים שיכולים להגיע למקום עבודתם בו זמנית: מ-30% ל-15% בלבד מהעובדים. במקביל, ל-N12 נודע כי שר הבריאות ליצמן ביקש מראש הממשלה להטיל סגר על העיר בני ברק.