מרוץ מבוהל לרכישת מסכות להגנה מהידבקות במחלות התעורר בעקבות התפשטות נגיף קורונה הסיני. מסכות רפואיות אלה אוזלות במהירות מהמדפים ברחבי העולם, וגם בישראל מתקיים סחר ער במלאי הנותר.

בישראל מדווחים יצרנים וקמעונאים על עלייה של מאות אחוזים בביקוש למסכות, הן ברשתות הפארם והן בהזמנות ישירות מהמפעלים המוכרים מסכות ייעודיות, בהם מגן אופטיק ורתך טכנולוגיות.

ברחבי העולם, מבייג'ינג עד קליפורניה, אנשים אוגרים מסכות ומרוקנים את המלאי בחנויות המקוונת ובקניונים.

נגיף הקורונה שהתגלה בסין לפני כחודש גרם למותם של יותר מ–130 בני אדם ולהידבקות של יותר מ–6,000 איש ברחבי העולם, רובם בסין. הנגיף עובר מאדם לאדם בדרכי הנשימה, וייתכן שגם במגע. בתגובה להתפשטות הטילה סין עוצר תחבורתי על ערים שמאכלסות עשרות מיליוני אנשים, חברות תעופה השביתו טיסות, מדינות אחרות אסרו תחבורה אווירית לסין וממנה והטיסו בחזרה לגבולותיהן אזרחים, ואמצעי חירום רפואיים — בהם הכנסת נוסעים מסין להסגר בבריטניה — ננקטים.

באמזון (+0.26% 1858), בעליבאבא (+0.85% 212.02) ובחנויות רבות המוכרות את המסכות נותרו ללא מלאי. ברחבי סין, הונג קונג וסינגפור, רבבות בני אדם עומדים בתורים במשך שעות בחנויות ובבתי מרקחת במטרה להשיג מסכה.

גם בכמה אזורים בארה"ב, מסכות הפנים אזלו לגמרי מהמדפים. לפני כשבוע, בעקבות פרסום על הידבקות של אדם בנגיף בצפון-מערב ארה"ב, מלאי המסכות הרפואיות החל להיגמר בבתי המרקחת בסיאטל, לפי חדשות BBC. בוושינגטון מורגש מחסור דומה מאז סוף השבוע, והמלאי מתחיל לאזול במקומות רבים נוספים בארה"ב, לרבות ניו יורק, לוס אנג'לס ושיקגו.

עלייה של מאות אחוזים במכירות

בישראל מדווחות רשתות הפארם סופר־פארם ו–Be על זינוק במכירות מסיכות היגייניות לפנים. בחלק מהסניפים כבר אזל המלאי. מפעל מגן אופטיק בראשון לציון דיווח כי בימים האחרונים נמכרו 20 אלף מסכות — עלייה של מאות אחוזים ביחס לעתות שגרה. לפי נציגי המפעל, בימים כתיקונם נמכרות כמה מאות יחידות בחודש.
 
בעוד המסכות הפשוטות נמכרות במחיר של 1–10 שקלים ליחידה ואינן עומדות בתקן הנדרש להגנה מחומרים מסוכנים, עלותן של המסכות העומדות בתקנים הנדרשים ממשרד הבריאות וממשרד הבריאות הסיני ומתאימות להגנה מפני נגיף הקורונה (התקן הנדרש לנשמיות הוא N95, התקן והמקביל האירופי הנפוץ יותר בארץ הוא FFP2) הוא 75–180 שקל.

אישה לובשת מסכה בסין (צילום: רויטרס_)
מתגוננים מפני וירוס הקורונה | צילום: רויטרס_

מגן אופטיק מייצר מסכות בתקן FFP2. נועה מגן, סמנכ"לית תפעול במגן אופטיק, מסבירה: "בשגרה מדובר במסכות שמתאימות לעבודה עם חומרים מסוכנים ולצורך להתגונן מפני זיהום אוויר ומחלות. באופן רגיל אנחנו מוכרים אותם בעיקר למעבדות ולמפעלים תעשייתיים, אבל בימים האחרונים הטלפון לא מפסיק לצלצל, ויש ביקוש אדיר. גם אנשים פרטיים ממש מתעניינים בתקן, ומבקשים מסיכה שתעניק להם הגנה מלאה".

רוכשים מסיכות לקרובים בחו"ל

 
לדבריה, המפעל מכר בימים האחרונים כמעט 20 אלף מסכות, והביקוש אינו דועך: "הרבה אנשים שרוצים לטוס לחו"ל חוששים, והם קונים מסכות גם לעצמם וגם לקרובי משפחה ולחברים שגרים במקומות שבהם אזל המלאי".

חברה נוספת שהרימה תרומה נאה להעלאת מכירת המסכות בישראל היא כיל (-0.35% 1442): החברה רכשה השבוע מחברת רתוך טכנולוגיות כ–20 אלף מסכות וכ–200 חליפות מגן ייחודיות לשימוש בבית החולים, בהשקעה של כ–50 אלף דולר — ולפי הערכות, סיימה ברכישה אחת את המלאי שבמחסני הספק. מדובר במסיכות מסוג P3 העומדות בתקנים של גורמי הבטיחות בסין. כיל מעסיקה בסין כ–2,000 עובדים בתחום הדשנים ותרכובות הברום.

מגן טוענת כי יש חשיבות רבה לתקן, מאחר שהמסכות הרגילות אינן מבטיחות הגנה מלאה מחשיפה לווירוס: "יש אנשים שטועים וקונים ברשתות הפארם מסכות מנתחים. מדובר במסכות ששומרות שמי שעוטה אותן לא יזהם אחרים בנשימתו, אבל הן אינן מגינות מפני זיהומים חיצוניים".
 
בשל חיסול המלאים בסין, מיהרו סינים שנמצאים בחו"ל לרכוש מסכות — בייחוד את דגם N95 שמייצרת ענקית התעשייה האמריקאית 3M — כדי לשלוח לבני המשפחה בסין או למכור אותן באינטרנט, לעתים קרובות דרך וויצ'אט, אפליקציית המסרים המיידיים של טנסנט הסינית. לאור הנסיקה בביקוש הודיעה 3M כי תגביר את הייצור של מסכות פנים במתקני החברה בסין ובמקומות נוספים ברחבי העולם. המתחרה האניוול הודיעה גם היא על הגברת הייצור.

ממשלת סין נלחמת בתופעה המתגברת של מכירת מסכות מזויפות ושל גביית יתר עבור מסכה. יותר מ–80 חנויות בפלטפורמה המקוונת טאובאו שבבעלות עליבאבא, מכרו, לכאורה, זיופים של מסכת N95 של חברת 3M, כך דיווחה התקשורת הסינית ביום שני. החברה מסרה כי הסירה מהפלטפורמה חנויות שמכרו את המוצר המזויף, לאחר ש–80 מיליון מסכות נמכרו תוך יומיים.

בתוך כך, לשכת המסחר הישראלית בסין (Ischam) בשיתוף עם אינוניישן, שלחה לסין כ–100 אלף מסיכות הגנה, חלוקים וכפפות. 25 אלף מהם מסוג העומד בתקן Halyard n9, ועוד 75 מסוג 3plytie on (מסיכת מנתחים). התרומות גויסו מבתי חולים ישראליים ומחברות נוספות במשק, בהן נטפים ו–YPLAN הסינית.

"קיבלנו פניות ישירות מגורמים בסין לגבי המחסור החמור במסכות ההגנה, ומיד התגייסנו כדי לסייע באספקת מסכות. בזמן קצר הצלחנו לגייס 100 אלף מסכות, ובשעות הקרובות הן יישלחו לסין", מסרה צליל קליימן, מנהלת לשכת המסחר הישראלית בסין.

הכתבה פורסמה לראשונה באתר TheMarker

כתבות נוספות:

דיל המיליארדים: הסוכריה שמציעה הוט אם יאושר לה מיזוג עם פרטנר
למה הבן של המיליארדר הרוסי שוכר דירה ב-500 דולר לחודש?