לאן נעלמו שלושה מיליארד שקלים? דוח חדש של המרכז להעצמת האזרח שבדק את חמש השנים האחרונות חושף נתונים מטרידים על "תקציבים אבודים" - תקציבים שלא נוצלו במשרדי הממשלה השונים. הסכום הכולל של התקציבים הללו: שלושה מיליארד שקלים. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

היכן לא נוצל הכסף? במשרד הרווחה, למשל, ישנה תוכנית לאומית לילדים בסיכון, הפועלת בשילוב חמישה משרדים. התקציבים שמשולבים עם משרדי הקליטה וביטחון הפנים עומדים יחד על 9.5 מיליון שקלים – אולם פחות מ-40% מהם נוצלו. תוכנית נוספת, לשיפוצים וציוד עבור קשישים, תוקצבה בכשני מיליון שקלים – ורק 4% מהתקציב נוצל.

תוכניות לעידוד תעסוקה קיבלו תקציב של יותר מ-33 מיליון שקלים – אולם השתמשו רק בכמחצית ממנו. אך זה הרבה יותר ממה שנוצל לתשלום עבור גנים ומעונות יום לעולים מאתיופיה, לו הוקצה תקציב של יותר מ-3.5 מיליון שקלים – ורק אחוז בודד נוצל במהלך 2018. לעידוד העסקת אקדמאים עולים ניתן למשרד העלייה והקליטה תקציב של כ-35 מיליון שקלים – מהם נוצלו רק 45%.

הכספים שלא נוצלו הופיעו בכ-100 סעיפי תקציב שונים. למה הסכומים נותרים ללא שימוש? או שהסכום כולו לא נחוץ, ואז ניתן להעבירו למטרה אחרת – או שמדובר בתכנון לקוי מצדם של המשרדים.

"ניתוח התקציב מעלה מדי שנה שורה ארוכה של סעיפים שאינם מנוצלים בפועל ושהכספים שמקצים להם מתגלגלים משנה לשנה לאורך שנים ואינם מועברים לטובת מטרות חברתיות אחרות", אומרת מנכ"לית המרכז להעצמת האזרח, עינת פישר-לאלו. "דווקא בשנה כזאת, של גירעון משמעותי ושל צפי לקיצוץ נרחב בתקציב, אנחנו קוראים למשרדי הממשלה לבדוק את הסעיפים האלה והלסיט מראש את הכספים הרבים האלה לטובת מטרות אחרות, שבהן כן ניתן יהיה לממש את התקציב בטווח זמן סביר".

ממשרד הרווחה נמסר בתגובה: "בתוכניות המדוברות שיטת התקצוב והחיוב שונה עקב היותן בין משרדיות ורב שנתיות, המתבססות על התחייבויות עתידיות. גם בתוכניות אלו בסופו של דבר סעיפי התקציב ינוצלו במלואם".