התכנית הכלכלית יוצאת לדרך: שר האוצר משה כחלון ערך הערב (שני) הצהרה מיוחדת שבה פירט את הצעדים שהממשלה תתחיל לנקוט כדי לסייע למשק הישראלי לצלוח את משבר הקורונה. בין הבשורות המשמעותיות שמציע משרד האוצר: הרחבת הזכאות לדמי אבטלה לכאלה שעבדו 6 חודשים במקום שנה שלמה עד עכשיו ולעובדים שחצו את גיל 67. כמו כן – עצמאים יזכו לסיוע בחודשיים הקרובים בגובה ממוצע של כ-7000 שקלים. כחלון התייחס למצב המשק הישראלי לנוכח הקורונה, ואמר כי הוא מעריך שיחזור לתפקוד בהדרגה לאחר חג הפסח.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ישראל מגדילה באופן משמעותי את גובה הסכום המוקצה להתמודדות עם משבר הקורונה, וכעת הוא עומד על 80 מיליארד שקלים. התכנית, שגובשה במשרד האוצר ואושרה הערב על ידי הממשלה, מציעה מערך סיוע כלכלי לחודשים הקרובים, לאור ההתפתחויות המשמעותיות שחווה המשק בתקופה האחרונה. "ישראל תחזור לאיתנות כלכלית", פתח שר האוצר את התייחסותו. "המצב הזה לא יימשך לנצח, אני מאמין שאחרי חג הפסח המשק יחזור לתפקד בהדרגה", אמר בראיה אופטימית. 

התכנית, שלדברי כחלון היא "הגדולה והרחבה שידעה הכלכלה הישראלית אי פעם", מחולקת ל-4 רבדים: מתן המענה הדרוש בהיבט הרפואי והבריאותי, סיוע ברמה התעסוקתית לשכירים ולעצמאים שנפגעו מהמצב, תמיכה בעסקים הקטנים ותכנית האצה רחבה למשק בהסתכלות על היום שאחרי. "נעשה את הכל כדי לחזק ולייצב את המשק בתקופה הקשה, גם אם נצטרך להקצות משאבים נוספים", אמר השר כחלון, מתוך הבנה שאולי לא מדובר בצעד המשמעותי האחרון שתנקוט הממשלה. אלה הם עיקרי התכנית:

החלק הראשון - תחום הבריאות והרפואה: 11 מיליארד שקלים

בחלק זה של המתווה, הממשלה שמה לעצמה כיעד להרחיב את סל האפשרויות הרפואיות להתמודדות עם הנגיף המתפשט בישראל. מתוך הסכום שהוקצה להיבט זה, המדינה שמה לעצמה כיעד מספר אמצעים: ביצוע של 20 מיליון בדיקות קורונה עד סוף השנה, המשך רכישת מכונות הנשמה, מסיכות, ציוד מגן וציוד רפואי נלווה נוסף.

כוח אדם רפואי נוסף צפוי להיות מגויס למאבק בנגיף, לצד תגבור מערך המעבדות ופעילות מד"א. בכל הקשור ליכולת הטיפול בחולים, הסכום ישמש גם להגדלת מספר מיטות האשפוז לחולי קורונה בבתי החולים ברחבי הארץ, בניית מתחמי בידוד בבתי החולים והקצאת בתי מלון בהם ישוכנו חולים וכאלה ששבו ארצה מחו"ל. 

החלק השני - סיוע לעובדים: 20.6 מיליארד שקלים

חלק ניכר מהתקציב המיוחד ייושם בכל הקשור לסיוע לאזרחים ברמה התעסוקתית, לאחר שרבים עד כה הוצאו לחל"ת או פוטרו, וכך גם מצבם של העצמאים ובעלי העסקים מחמיר מיום ליום. "אנחנו פורסים רשת ביטחון לשכירים ולעצמאיים", ציין כחלון. 

במרכז הסיוע נמצאת הזכאות לדמי אבטלה, שהורחבה מאוד במסגרת התכנית. משך הזמן הדרוש לקבלת דמי אבטלה יקוצר מ-12 חודשי תעסוקה ל-6 חודשים. כמו כן, עובדים שנמצאים בחל"ת יזכו אף הם כעת לדמי אבטלה.

ישנה בשורה גם לבני ה-67 ומעלה שעבודתם הופסקה בעקבות המשבר - והם יזכו למענק בגובה של עד 4,000 שקלים, בנוסף לקצבת הזקנה, בחודשיים הקרובים. עצמאים יזכו לשני מענקים חודשיים: עד 6,000 שקלים בחודש הנוכחי, ועד 8,000 שקלים בחודש הבא. 

דורשי עבודה, לשכת התעסוקה (צילום: באדיבות לשכת התעסוקה)
הרחבת הזכאות לדמי אבטלה. לשכת התעסוקה | צילום: באדיבות לשכת התעסוקה

החלק השלישי - תמיכה בעסקים: 40.7 מיליארד שקלים

התקציב הגבוה ביותר מתוך התכנית הופנה לסיוע לבתי העסק במדינה. יינתן מענק לעסקים בגובה 6 מיליארד שקלים, הוקמה קרנות הלוואה מטעם המדינה לסיוע לעסקים הקטנים והבינוניים, וקרן נפרדת לסיוע לעסקים הגדולים. 

הבשורה הגדולה מגיעה בכל הקשור לתשלומי הארנונה. האוצר החליט לבטל את תשלומי הארנונה לעסקים שנסגרו, לתקופה של שלושה חודשים - ממרץ ועד מאי, וזאת במימון ממשלתי. "מדובר בביטול ארנונה, לא בדחייה. לא רצינו להגיע למצב שעסק שנסגר ישלם ארנונה, כי אין לו מאיפה", הסביר כחלון.

כמו כן, יהיה החזר של מקדמות מס, בעלות של כ-3 מיליארד שקלים בגין החודשים פברואר ומרץ. המדינה אף תעניק סיוע תזרימי בהיקף של 9 מיליארד שקלים, שיכלול דחיות תשלומים וביניהם: מע"מ, ארנונה, חשמל ומים ואגרות ממשלתיות.

החלק הרביעי - המרצת המשק ביום שאחרי המשבר: 7.7 מיליארד שקלים

חלקה האחרון של התכנית מגיע מתוך צפיית פני עתיד, כדי לשקם את המשק הישראלי בעת סיום משבר הקורונה. במסגרת השיקום, ייוצרו פתרונות מימון להייטק שיתנו מענה תזרימי לחברות הייטק קטנות ובינוניות בעלות של 1.5 מיליארד שקלים.

בנוסף, יושקעו 300 מיליון שקלים לשיפור השירותים הדיגיטליים, שהפכו מרכזיים מאוד בימים אלה, וביניהם הלמידה המקוונת. סכום נוסף של 4.8 מיליארד שקלים יוקצה לטובת האצת המשק מחדש. 

לא להשתמש (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
בתכנית: סיוע לעסקים. קניון עזריאלי בימי הקורונה | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

"יכול מאוד להיות שיש כמה אוכלוסייות שרואות עצמן נפגעות מהתכנית", אמר השר. "אנחנו נקצה עוד 70 מיליון שקלים כדי לטפל באוכלוסיות אלה, לא נפגע ולא נזנח אף אחד", הוסיף. 

בסיום דבריו אף התייחס השר כחלון למעמדו הפוליטי, והצהיר כי הוא צפוי לפרוש מתפקידו ומהחיים הציבוריים. "לאחר יותר מ-17 שנים בשירות הציבורי, עם הרכבת הממשלה החדשה אני מתכוון לפרוש מהחיים הפוליטיים. אמשיך לשרת את הציבור גם כאזרח מן השורה", סיכם כחלון. 

אלה כל פרטי ההטבות לעובדים: