צרכני החשמל בישראל עשויים להרוויח מקריסת מחירי הגז הנוזלי בעולם: ברקע התפשטות מגיפת הקורונה, ב"גלובס" דווח כי דירקטוריון חברת החשמל אישר בישיבתו האחרונה רכישת מטעני גז נוזלי בהתראה קצרה - מתוך כוונה לנצל את השפל חסר התקדים במחירים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

על פי הדיווח החברה סיכמה לאחרונה על רכישת שני מטעני גז נוזלי לאספקה באוגוסט במחיר המוערך בכ-3.5 דולרים, אולם יש באפשרותה לרכוש מטענים נוספים ובמחירים נמוכים אף יותר. מי שעשויים להפסיד מכך הם ספקי הגז המקומיים ובעיקר מאגר לוויתן שמציע לחברת החשמל את הגז במחיר של 4.79 דולרים.

בשבוע שעבר הכריזו חברות אנרגיה ממשלתיות בסין על הפעלת סעיפי "כוח עליון" והפסקת רכישות גז טבעי נוזלי (גט"ן - LNG), בשל ירידה דרמטית ובלתי צפויה בביקוש לגז טבעי בכלכלה השנייה בגודלה בעולם. הסיבה לירידה היא התפרצות נגיף הקורונה, הגורמת לפגיעה קשה בפעילות הכלכלית בסין.

טיהור כיכר באזור ווהאן (צילום: רויטרס_)
טיהור כיכר באזור ווהאן | צילום: רויטרס_

ההכרזה צפויה להוריד דרמטית את מחירי הגז הטבעי הנוזלי לאספקה מיידית (Spot) לאחר שהמחירים כבר רשמו שפל של כל הזמנים בגלל חורף חמים מהצפוי באסיה. בארה"ב, שבה הפקת הגז עולה משנה לשנה, הורידו עודפים גדולים של גז את מחירי Henry Hub לפחות מ-2 דולרים ליחידת חום. כעת, בעקבות הפסקת המשלוחים לסין, צפויה ירידה נוספת ומשלוחי גז שכבר יצאו לעבר סין יישארו ללא קונה - מה שמייצר הזדמנויות לרכוש את הגז הנוזלי במחירים נמוכים במיוחד.

חברת החשמל משלמת כיום 6.3 דולרים ליחידת חום עבור הגז שהיא רוכשת ממאגר תמר, בהתאם להסכם מ-2012. חיבור מאגר לוויתן לחוף הישראלי בדצמבר האחרון אפשר לחברת החשמל לצמצם ב-75% את כמות הגז היקר שהיא קונה מתמר. חברת החשמל קיבלה הצעה מלוויתן לרכוש את הכמות שהתפנתה במחיר של 4.79 דולר ליחידת חום. המעבר הזה לבדו הביא להורדה של 3.3% בתעריף החשמל ב-2020.

אלא שלחברת החשמל יש אפשרות להוזיל עוד יותר את מחיר החשמל - אם תרכוש גז טבעי נוזלי, על חשבון הכמות שהיא מתכוונת לרכוש מלוויתן. האפשרות לייבא לישראל גז טבעי נוזלי נוצרה בזכות מצוף ימי המאפשר לייבא לישראל מטעני גז טבעי נוזלי (מצוף ה-LNG) מכל מקום בעולם. מדובר במתקן שהוקם מול חופי חדרה, במרחק 10 קילומטרים בעומק הים ובעלות של חצי מיליארד שקלים לתקציב המדינה. הפרויקט נעשה כדי להקל ולו באופן זמני על המחסור החריף בגז לאחר שהמצרים הפסיקו את אספקת הגז לישראל דרך סיני ולפני שהחלה הזרמת הגז מתמר.

הנדסת חשמל (צילום: By Lumppini, shutterstock)
צילום: By Lumppini, shutterstock

לצד המצוף חכרה חברת חשמל מגזזת, אניית ענק שמסוגלת לקלוט גז נוזלי ולהפוך אותו בחזרה לגז. מאז 2012 משתמשת חברת החשמל במצוף לייבוא מטעני גז טבעי נוזלי בעסקאות שהיא מבצעת בשוק. מדובר במטענים שחברת החשמל רוכשת מלקוחות בינלאומיים, חלקם מזדמנים. מיכליות גט"ן פוגשות את המגזזת באזור קפריסין, מזרימות אליה הגז הנוזלי - וזו חוזרת למצוף, מחזירה את הגז הנוזלי למצב גזי ומזרימה אותו דרך המצוף הימי מערכת ההולכה הארצית.

מחירים אטרקטיביים בשוק

בעת הפעלת המצוף ב-2012 עמדו מחירי ה-LNG על כ-18 דולרים או יותר ובגלל המחיר היקר נעשה בהם שימוש רק בימי ביקוש השיא בקיץ, כשכמות הגז מ"תמר" לא הצליחה לספק את כל הביקושים.

אלא שבשנים האחרונות יורדים מחירי הגט"ן בהדרגה, מה שמאפשר לחברת החשמל להשיג גז במחירים שיכולים להתחרות במחירי "תמר". באפריל בשנה שעברה, למשל הצליחה חברת החשמל לרכוש מטען אחד במחיר של 4.8 דולר ליחידת חום ובסך הכל רכשה בכל 2019 כ-10 מטענים. מדובר בכמות כוללת של 0.8 מיליארד מ"ק (צריכת הגז השנתית של חברת החשמל היא בסביבות 5 מיליארד מ"ק).

הנאום המלא של יפתח רון טל (צילום: החדשות)
צילום: החדשות

המחירים האטרקטיביים בשוק מעלים השאלה מדוע המדינה לא עושה שימוש נרחב יותר במצוף הימי, כדי להגביר את התחרות במשק הגז ולהוזיל את המחיר החשמל לצרכן. לאחר שבעבר תוכננו מצופים נוספים, כולל אחד מול חופי תל אביב גברו בתקופה האחרונה הקולות הקוראים להפסיק את השימוש במצוף בגלל עלויות התפעול שלו, או להותיר את השימוש בו לעתות חירום בלבד.

מחברת החשמל נמסר בתגובה, כי "דירקטוריון חברת החשמל אישר רכישת שני משלוחי גז טבעי נוזלי על מנת לשמר את איכות הגז הטבעי שעל אוניית הגט"ן ולהתאימו לגז המסופק משדות הגז הישראליים. בנוסף, אישר הדירקטוריון רכישות מטעני גז נוזלי בהתראה קצרה, ככל שיידרשו". בחברה הוסיפו כי למרות שמחירי הגז הנוזלי היום נמוכים יש לזכור כי הם עשויים להשתנות בהתאם לתנאים בשוק.

הכתבה המקורית פורסמה ב"גלובס"