אחרי פרסום החמרת ההנחיות בעקבות הקורונה - האוסרות על התכנסות של עשרה אנשים ומעלה וסגירת מקומות הבילוי - בעלי מסעדות, בתי קפה ובילוי חוששים מההשלכות הקשות של המהלך. "אנחנו קיימים 66 שנים ומעולם לא סגרתי את הדלת של המסעדה", סיפרה היום (שבת) ל-N12 לירון קרן, הבעלים של מסעדת "רחמו" הוותיקה בירושלים. "זו מכה קשה מאוד עבורנו. אני יכולה להבין את כל המצב הבריאותי, אבל לסגור הרמטית את העסק נראה לי הזוי ברמות שאי אפשר לתאר".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"אני חושבת שצריך למצוא פתרון למקומות שמוכרים טייק-אווי ואוכל הביתה, כדי להשאיר לנו אפשרות מינימלית לשרוד", הוסיפה. עוד אמרה בדאגה: "מה יקרה אחרי הקורונה, מי ידאג לנו אז? בתקופת הפיגועים בירושלים, למשל, עוד היינו מכניסים כספים - כך לא נוכל להכניס אפילו שקל. זה לא באשמתנו".

עוד תהתה קרן: "מה אני אומרת לעובדים שלי? 'לכו עכשיו לביטוח לאומי'? אני לא יודעת לאיזה דרך ללכת כדי לשרוד. אני חושבת שמסעדה כמו שלי, צריכים לאפשר לי להשאיר את המטבח פתוח ולא להחליט על סגירה הרמטית".

גם גליה אביחיל, הבעלים של קפה אביחיל בירושלים, חוששת מהשלכות ההנחיות החדשות. "בשבועות האחרונים יש חרושת של שמועות, כך שאני מחכה קודם כל להנחיות הרשמיות מפי ראש הממשלה", אמרה. "אנחנו ערוכים לעבוד במתכונת של משלוחים בלבד במידה שזה יתאפשר, ויכולים גם לצמצם את שטח הפעילות שלנו כדי להקטין את התקהלות האנשים במקום. מהממשלה והרשויות המקומיות הייתי מצפה לעזרה ולא לדחייה של דברים, למשל הודיעו לנו שניתן לפרוס לתשלומים את הארנונה או לדחות אותה בחודש. מבחינתי זה כביכול עזרה לטווח הקצר, אבל בטווח הארוך זה מייצר לנו רק נזק. דחיית תשלום היא לא עזרה - רק ביטול מסים זו עזרה. את הצעדים למען בריאות הציבור צריך לעשות בשיקול דעת, תוך הבנה שיש עסקים שכן יכולים לעמוד בסטנדרטים של עבודה בתנאים סטריליים עם מעט עובדים".

מסעדת רחמו (צילום: רון ירקוני)
מסעדת רחמו | צילום: רון ירקוני

כנרת דעבול-וירניק, מנכ״לית רשת ג'פניקה, נערכת גם היא. "רשת המסעדות שלנו נערכת לכל התרחישים האפשריים, ואנו קשובים להוראות משרד הבריאות", הדגישה. "אנו מקווים שבמידה ויתאפשר נוכל להמשיך ולהפעיל את מערך המשלוחים שלנו, על מנת להמשיך ולתת מענה מלא ללקוחות הרבים שמבקשים משלוח שלנו בשגרה - ובימים אלו כפליים. כל עוד יתאפשר, אנו  נמשיך לדאוג ולשרת את כולם באהבה רבה. בריאות איתנה לכולם".

יעקב, הבעלים של "כנאף", כנאפה בשרי בשוק מחנה-יהודה, אומר כי הוא עלול לפטר עובדים בשל הפגיעה שיחווה העסק שלו. "זו פגיעה קשה לכלכלה והתקווה היא שהעסקים יחזרו כמה שיותר מהר לשגרה - אם יוכרז סגר, צפויים אצלנו צמצומים", הסביר. "אין ספק שזו מכה קשה מאוד לעסקים אם ידרשו מאיתנו לסגור. אנו מצפים מהממשלה ומהרשויות המקומיות שיסייעו לעסקים הקטנים".

בתוך כך, עוד לפני פרסום ההנחיות, הודיעו מסעדות ברחבי הארץ על ההחלטה לסגור את שעריהן עד להודעה חדשה. השף יובל בן-נריה, הבעלים של מסעדות 'טאיזו' ו'יאפאן' כתב: "היום בבוקר קיבלנו את אחת ההחלטות המקצועיות הקשות מאז פתיחת המסעדה. בצער רב ומתוך חשש אמיתי לשלום העובדים והאורחים שלנו - החלטנו לסגור את המסעדות טאיזו ויאפאן עד להודעה חדשה. אנו עושים כמיטב יכולתנו לדאוג לאנשים שלנו בימים קשים אלה, ומסתכלים קדימה בתקווה". גם מסעדת היוקרה טורקיז הודיעה היום ללקוחותיה: "אנו נאלצים לקבל החלטה מקצועית וקשה ביותר ומודיעים על סגירת מסעדת טורקיז במתחם Sea and Sun עד להודעה חדשה. מקווים לחזור אליכם בקרוב, שנשמע בשורות טובות ורק בריאות".