החוויה המוכרת ביותר לתיירים שעוברים בין חנויות המזכרות בעיר העתיקה בירושלים היא קריאות הרוכלים, שמנסים למשוך את תשומת לבם בתקווה שייכנסו לחנותם ויקנו מזכרת. אלא שקבוצת התיירים הסינית שצעדה בין החנויות בשבוע שעבר זכתה לקבלת פנים אחרת לגמרי: "הסוחרים צעקו עלינו 'רוּחוּ, רוחו', שנלך משם. זה היה כמו להסתובב עם מצורעים" – כך סיפר יובל בן ארי, מורה דרך שמתמחה בקבוצות מסין.

שניים מחברי הקבוצה שהדריך בן ארי בשבוע שעבר היו מהעיר ווהאן – בירת מחוז חוביי, מוקד ההתפרצות של וירוס הקורונה. החל בשבוע הקרוב ולמשך החודשיים הבאים, ייאלץ בן ארי לשבת בבית, לאחר שכל קבוצות התיירות מסין שהיו אמורות להגיע לישראל ביטלו את הגעתן בגלל התפשטות הנגיף הקטלני.

"אני מודה ששמחתי לסיים את העבודה עם הקבוצה הזו. אמנם היא יצאה מסין כבר לפני שלושה שבועות, כך שלא היתה אמורה להישקף ממנה סכנה — אבל הישראלים שראו אותנו לא ידעו את זה", אומר בן ארי. "מסעדות שהזמנו בהן מקומות התקשרו אליי ואמרו לי במפורש לא להגיע עם הקבוצה; הסתובבנו עם מסכות והיתה הרגשה שכל הזמן אנשים מנסים להתרחק מהם. נסענו באוטובוס עם חלונות פתוחים, ובאיזשהו שלב התחלתי חשוב על ההדרכה הזאת כעבודה בסיכון גבוה".

בתוך שנה: קפיצה של 49% בתיירות מסין

ב-2019 הגיעו לישראל כ-156 אלף תיירים מסין – זינוק של 49% בהשוואה ל-2018. חלקם הגיעו במסגרת תיירות עסקית, אך רבים עשו זאת במסגרת קבוצות מאורגנות כדי לטייל בארץ, ועליהם התבססה פרנסתם של מורי הדרך הדוברים סינית. "בדרך כלל משריינים אותנו חודשים קדימה, אבל עכשיו הלוח שלי ריק. זה לא רק אצלי — יש בישראל כ–100 מורי דרך שמתקיימים מתיירות הסינית, והם יישבו עכשיו בבית ללא הכנסה. זאת בעיה גדולה מאוד, כי כולנו עצמאים ואין לנו אפשרות לדרוש דמי אבטלה", אומר בן ארי.

"1.5 מיליארד סינים יושבים עכשיו בבית, אז אני לא רוצה להתבכיין – אבל מדובר כאן בהפסד הכנסה משמעותי", אומר ערן כהן, שמטייל גם הוא בימים אלה גם הוא מורה דרך שעובד בעיקר עם קבוצות תיירים מסין. "כל מה שנקבע לחודשים הקרובים התבטל. הכל קרה מעכשיו לעכשיו, ואני מקווה שזה יסתיים מהר".

כהן, גם הוא מטייל בימים אלה עם קבוצה שיצאה מסין לפני שלושה שבועות, מתאר חוויה דומה לזו שתיאר בן ארי: "אנחנו מגיעים למסעדות ואני צריך להסביר שהקבוצה הזאת יצאה מסין מזמן — אבל רואים איך אנשים מתרחקים ואפילו שואלים אותי 'איך אתה יכול להדריך אותם'. גם לסינים זו תחושה לא נעימה. כואב לי עליהם", אומר כהן.

לגל הביטולים יש השפעה דרמטית על מצבם של מורי הדרך. "בנינו לעצמנו שם בשוק של התיירות הסינית, וגם אם אנחנו יכולים להדריך באנגלית – נתקשה לקבל הזמנות מקבוצות תיירים ממדינות אחרות, כי אנחנו לא נמצאים בקשר עם האנשים הרלוונטיים, שבדרך כלל עובדים עם מדריכים קבועים", מוסיף כהן. "בכל זאת, אני אופטימי ומקווה שבתוך חודשיים זה יעבור. הכל חלק מסיכוני המקצוע.

תיירים סינים בירושלים (צילום: אמיל סלמן, TheMarker)
תיירים סינים בירושלים | צילום: אמיל סלמן, TheMarker

"מי שהוא עצמאי בתחום התיירות יודע שהוא צריך לחסוך לשעות הקשות. כל חודש אני משלם סכומים גדולים מאוד לביטוח הלאומי, אבל להבדיל משכירים – ברגע האמת, כשנוחת עלינו אירוע שהוא כמו גזרה משמים ואין לנו שליטה עליו, הביטוח הלאומי לא עומד לצידנו. זה מאוד מתסכל", מוסיף כהן.

לדברי בן ארי, "בחודש הקרוב היתה אמורה להגיע ההצפה הגדולה של התיירות מסין, אחרי ראש השנה הסיני – כלומר, הוירוס הזה פוגע בשיא עונת התיירות, בעיתוי הכי גרוע שקיים. אבל זה אופי העבודה. מורי דרך יודעים שיכול ליפול טיל על תל אביב ושהם ימצאו את עצמם ללא עבודה, אז הם שמים כסף בצד. החשש הוא שזה יימשך יותר מחודש-חודשיים, ואז נהיה בבעיה. 150 אלף תיירים מסין לא מחזיקים את ענף התיירות – אבל הם בהחלט מחזיקים אותנו".

היקף פעילות קטן ביחס לתיירות מרוסיה

התיירות מסין מדורגת במקום השמיני בין מדינות המקור המובילות בתיירות הנכנסת לישראל, אך עדיין מדובר בפלח קטן מתוך 4.5 מיליון כניסות תיירים שנרשמו ב-2019. מקורות בענף התיירות טוענים כי אף שהתיירות אינה נתח משמעותי מהשוק כמו התיירות מארה"ב, צרפת או רוסיה – אין לדעת לאן תוביל התפשטות הנגיף.

תיירים סינים בחוף בקיסריה (צילום: רמי שלוש, TheMarker)
תיירים סינים בחוף בקיסריה | צילום: רמי שלוש, TheMarker

לדברי ד"ר ערן כתר, מרצה לתיירות במכללה האקדמית כנרת, "המצב בישראל טוב, כי תעשיית התיירות פה מבוזרת יחסית. אמנם מורה הדרך שלמד מנדרינית והמלון הבודד שהסתמך על לקוחות מסין נפגעו – אבל עדיין רוב העסקים בענף התיירות בישראל מחולקים לכמה שווקים כמו ארה"ב, רוסיה וצרפת. גם נראה שביטולי הטיסות וחסימת הנכנסים מסין בוצעו בזמן.

"צריך לזכור ששליש מהתיירות הנכנסת לישראל היא של אנשים שמגיעים לבקר משפחה ולא יוותרו על הביקור בקלות; התיירות העסקית מבוססת על אנשים אמידים שלא צפויים להפסיק להגיע; וגם התיירות הדתית תמשיך".

מושי ורד, מבעלי חברת התיירות ורד השרון, כבר צימצם את הפעילות שלו עם קבוצות תיירים מסין. "בסין יש לי משרד עם 14 עובדים שהורדנו עכשיו ל-50% משרה, והודענו לבעלי הנכסים שלנו שם שלא נשלם שכר דירה בחצי השנה הקרובה. הם הבינו את זה. ברגע שיש משבר הם מתגייסים". בניגוד למורי הדרך, ורד טוען שלאובדן ההכנסות לא תהיה השפעה משמעותית על פעילותו: "בשנה שעברה הבאתי 10,000 סינים לישראל והיום אני עם אפס – אבל זה לא משהו שישבור אותי. זה לא מזיז לי מבחינה כלכלית".

תיירות סיניות בכותל (צילום: אמיל סלמן, TheMarker)
תיירות סיניות בכותל. "קצב הנסיעות יעמוד ביחס ישיר להתפשטות המגיפה" | צילום: אמיל סלמן, TheMarker

עם זאת, ורד מוטרד מהתפשטות הנגיף למדינות אחרות. "אנשים יחשבו פעמיים אם לטייל בעולם. אני לא חושב שזה מתחיל ונגמר בסין. אני לא פסימיסט, אבל אם אנשי עסקים כבר אמרו לי שהם לא נוסעים אם הם לא חייבים – על אחת כמה וכמה תיירים. המטוס זה המקום הכי מסוכן. ככל שהנגיף יתפשט למדינות נוספות, אנשים יוותרו על טיסות".

בענף חוששים בעיקר מירידה כלל־עולמית בתיירות, כשאנשים יחשבו פעמיים אם להזמין חופשה בחו"ל שתאלץ אותם לעבור דרך שדה התעופה ולשהות במטוס.

"זאת הבעיה הכי גדולה שלנו – שלאנשים יהיה פחות חשק להזמין טיסות. הם יגידו לעצמם שעדיף לחכות ולראות מה קורה עם המגיפה", אומר רונן קרסו, מנכ"ל איסתא הולידייס. "אפשר לומר שקצב הנסיעות יעמוד ביחס ישיר להתפשטות המגיפה".

דנה לביא, מנכ"לית קבוצת הדקה ה-90, מספרת כי בחברה לא נתקלו עדיין בירידה בהזמנות ליעדים במדינות המערב – אך היא צופה הסטת ביקושים והזמנות מאסיה לאזורים אחרים. "אסיה כולה בבעיה, אז ארה"ב, אירופה ואגן הים התיכון צפויים ליהנות מכך, עד שאנשים יירגעו. כבר עכשיו אנחנו רואים ירידה קלה בהזמנות לתאילנד ולפיליפינים, וזה יוצא דופן כי תאילנד היא יעד פופולרי מאוד בקרב משפחות לתקופת חג הפסח". גם בחברת גוליבר לא דיווחו על ירידה בהזמנות ליעדים באירופה.

תייר סיני בוותיקן (צילום: רמי שלוש, TheMarker)
תייר סיני בוותיקן | צילום: רמי שלוש, TheMarker

בבתי המלון הישראליים שקיבלו באחרונה הודעות ביטול מקבוצות מתוכננות מסין, אומרים כי מדובר בפגיעה מינורית יחסית. "ביטלו לנו עשר קבוצות בסך הכל. חבל שזה קורה דווקא בינואר־פברואר, שגם כך הם חודשים חלשים מבחינת תיירות – אבל זה ייגמר בקרוב", אומר חיים דוק, סמנכ"ל שיווק ברשת המלונות פרימה. לדברי ענת אהרן, סמנכ"לית השיווק ברשת פתאל, גם אם מביאים בחשבון את הגידול המשמעותי במספר התיירים מסין – עדיין מדובר בשוק קטן למדי שבו קבוצות קטנות מזמינות חדרים שבועיים־שלושה מראש.

אסף בן דב, מנהל השיווק של רשת מלונות קראון פלאזה, מספר כי במלונות הרשת בוטלו הזמנות של מאות חדרים בגלל עצירת התיירות מסין – אך לדבריו, "זה לא נתח מרכזי בפעילות שלנו ואנחנו מנסים למלא את החדרים בשווקים אחרים".