החלטתם של הדוכס והדוכסית מסאסקס, הנסיך הארי ומייגן מרקל, לפרוש מתפקידם המלכותי, עוררה סערה בממלכה המאוחדת. "נפעל להשגת עצמאות כלכלית", אמרו בני הזוג, הורים טריים לארצ'י, בהודעתם הרשמית.

ההחלטה הולידה בדיחות רבות על טייס מסוקים מובטל וזוגתו כוכבת הטלוויזיה, על כפית הכסף שתלווה את בן המלוכה, נכד למלכה הידועה ביותר בעולם, ועל רישום זכויות למותג Sussex Royals. המלכה אליזבת השנייה העניקה את הסכמתה הצוננת להחלטה - בגילה המתקדם ועם שחיקתו של מותג המלוכה הבריטי, אין היא חפצה בשערוריות נוסח אלו שהתעוררו סביב כלתה המנוחה, דיאנה.

פרשנים אמרו שהפרישה קשורה לסכסוך בין הארי לאחיו הגדול, הנסיך ויליאם, שהתפתח במשך חודשים לפני ההודעה, או לגזענות של המשפחה והתקשורת הבריטית כלפי מרקל. מורין דאוד, פרשנית "ניו יורק טיימס", הזכירה את הטראומה שעבר הארי כילד שאמו, כדבריה, "רקדה טנגו מסוכן עם הצהובונים, באופן שגרם להארי לסלוד מהמשחק הזה... כל קליק של פלאש של מצלמה הזכיר לו את מותה של אמו", שנהרגה בתאונת דרכים, כשפפראצים רודפים אחריה.

הסכומים שעומדים מאחורי בית המלוכה הבריטי:

דאוד העלתה סברה שהזוג מסאסקס ירצה להקים אימפריית לייף סטייל נוסח Goop של גווינת' פאלטרו. אין לשלול שמייגן והארי ינצלו את מעמדם לעשות כסף מהסוג הזה, אולי פחות סביב קרם לפנים ויותר סביב תמות הומניטריות.

ההשוואה לפאלטרו, סוג של אצולה הוליוודית, אולי אינה מקרית. עד כמה שתוארי האצולה יוקרתיים והחיים בארמונות ואחוזות נוחים, בני משפחת המלוכה הבריטית, אפילו המלכה עצמה, רחוקים מלהיות עשירים כמו העשירים החדשים של העולם - אילי טכנולוגיה, פיננסיירים ואפילו חייטי צמרת, כמו הבעלים של זארה וגוצ'י.

מקורות ההכנסה של המלכה, שהיא ראש הממלכה וגם ראש הכנסייה האנגליקנית, נובעים מכמה מקורות עיקריים, אולם הם מיועדים ברובם לכיסוי הוצאותיה במסגרת תפקידה, ולתחזוקת המעונות שבהם היא מתגוררת.

הנסיך הארי ומייגן מרקל (צילום: Chris Jackson / Staff, GettyImages)
צילום: Chris Jackson / Staff, GettyImages

קצבה שנתית

מאז 2012 נקבעה על פי חוק קצבה שנתית (Sovereign Grant) לשליטי בריטניה, שמקורה בנכסי הנדל"ן שבבעלות הכתר. הנכסים (Crown Estate) אינם אישיים של המלכה, אלא של מוסד הכתר. בשנת הכספים 2020-2019 הקצבה היתה 107 מיליון דולר. כ-15% מההכנסות מהנכסים האלה משמשות למימון הוצאות המלכה. השאר הולך לקופת האוצר.

הקצבה השנתית נבדקת מדי חמש שנים על ידי נאמני בית המלוכה – ראש הממשלה, שר האוצר וחשב בית המלוכה.

קרן האוסף המלכותי

אלה הכנסות המתקבלות מנכסים ועבודות אמנות המוחזקות בנאמנות על ידי המלכה עבור צאצאיה ועבור האומה, כמו ארמון בקינגהאם, טירת וינזור, אוסף האמנות המלכותי, טאואר אוף לונדון. ההכנסות מגיעות ממכירת כרטיסים למבקרים, וכמו נכסי הכתר, הולכות ברובן לאוצר המדינה ומיעוטן לטובת תחזוקת מעונות המלכה.

דוכסות לנקסטר

זהו אוסף של קרקעות (שטח 184 קמ"ר), נכסים ומבנים המוחזקים בנאמנות עבור המלכה בנפרד מנכסי הכתר. השכירות מהנכסים מהווה מקור עצמאי של הכנסה למימון הוצאות המלכה שאינן מכוסות בקצבה השנתית. ב-2019 היתה ההכנסה 27 מיליון דולר.

הנסיך וויליאם בביקור בירושלים (צילום: GettyImages - Robin Nunn)
צילום: GettyImages - Robin Nunn

הון אישי

למלכה תיק השקעות הכולל את נכסיה הפרטיים ומממן את הוצאותיה הפרטיות, כולל אחוזות שירשה מאביה, אך הסכום לא ידוע.

לשאר בני המלוכה יש נכסים הקשורים לתארים שאותם ירשו או קיבלו מהמלכה. לדוגמה, הנסיך צ'רלס, הראשון בתור לירושת הכתר, קיבל בשנה שעברה 28 מיליון דולר בהכנסה מדוכסות קורנוול שהוקמה ב-1337, כדי לספק הכנסה ליורש העצר. תקציבים נוספים לנסיך מוויילס מגיעים מהקצבה השנתית של המלכה ומתקציבים אחרים של משרדים ממשלתיים בבריטניה.

כמחצית מהכנסתו השנתית של הנסיך צ'רלס וזוגתו משמשת למימון הוצאות במסגרת תפקידיו רשמיים, כרבע משולם כמס, והיתרה (9 מיליון דולר ב-2018, לדוגמה) מתחלקת בין ילדיו, חשבון חסכון והוצאות לא רשמיות. לשני הנסיכים, ויליאם והארי, יש גם הון פרטי שירשו מאמם, דיאנה. הונו הפרטי של הארי הוערך ב-2018 ב-40-25 מיליון דולר, לפי אתר מאני.קום.