"כל שקל שהממשלה נותנת לציבור היא גם לוקחת מהציבור. לממשלה אין כסף משלה. מי ישלם את הכסף שהממשלה שופכת בימים אלה, כשכרגע גם מדובר בהפסד של 100 מיליארד שקל תוצר? קוראים להגדיל את הגרעון הממשלתי – מי ישלם את החוב? הציבור ועוד עם ריבית", אומר הכלכלן עומר מואב, פרופסור לכלכלה במרכז הבינתחומי בהרצליה ואוניברסיטת ווריק (קובנטרי).

"כהורים אנחנו רוצים לעזור לילדים שלנו, והיום כולם מציעים בעצם - בואו נזרוק את החובות על הילדים שלנו. זו התנהגות חזירית ולא רציונלית, לפחות של חלק מהציבור. הרי לא כולם נפגעים מהמשבר הזה בצורה שווה; יש רבים שהכיס שלהם עמוק דיו כדי לספוג את הפסד ההכנסות הזמני, ויש רבים שאפילו מתעשרים עכשיו.

"לצערי, כרגע הממשלה בראשות נתניהו מנהלת את המשבר באמצעות שליפות. כרגע הוא מגיב ללחצים ואין תכנית כלכלית סדורה. אין לצדו, ואני יודע את זה מאנשים במערכת, צוות של מומחי כלכלה. צריך להקים גוף של מומחים בתחום מאקרו כלכלה לצד נתניהו. אפשר לנתב את הכסף לציבור בצורה יותר חכמה".

ציבור העצמאים דורש פטורים מארנונה, האזרחים מבקשים לקצץ את התשלומים על חשמל, מים, ארנונה. מה דעתך על זה?

"זו שטות גמורה. גם ככה חברת החשמל נמצאת בחוב ענק. מי יחזיר לה את ההנחה שתתן ללקוחות? הממשלה - כלומר אנחנו ועוד עם ריבית. הסיטואציה היא שמצד אחד עסקים קורסים, ומצד שני הם חייבים לספקים שלהם כסף. האם הממשלה צריכה להתערב ביחסים בין עסקים לספקים? למשל, להנחות - עכשיו לא צריך לשלם שכר דירה.

"ניקח לדוגמה בעלים של נכס שמשמש כאולם אירועים. מתקשר אליו מי שמפעיל את האולם ומבקש לא לשלם בתקופה זו שכר דירה כי אין לו הכנסות. מה יאמר בעלי הנכס לשוכר? לך לכול הרוחות, אני אמצא שוכר אחר? זה לא המצב היום. למשכיר אין אלטרנטיבה ולכן יש להניח שהוא יילך לקראת השוכר ויוותר לתקופה על שכ"ד, כי אם מפעיל האולם יפשוט את הרגל, ממילא לא יוכל לשלם לו את חובותיו".

ומה עם הבנקים? יש להם רווחים עצומים בשנים האחרונות.

"יש הנחיה בגדול של בנק ישראל ללכת לקראת הלקוחות. גם כאן - כול לקוח יכול לפנות לבנק שלו, והם יבחנו אפשרויות של פריסה מחדש של החוב, או הקלות אחרות, תלוי בנתוני הלקוח. הבנקים מבינים את הסיטואציה, יש להם אינטרס ללכת לקראת הלקוחות שלהם, הם לא מטומטמים. זה אמנם לא הפתרון האידיאלי עבור כול האזרחים. אבל לבקש שהממשלה תתערב בהתנהלות הבנקים – זה פתח להמון בעיות".