מבדיקת N12 עולה כי כתוצאה מבהלת נגיף הקורונה מזהים בתיאטראות ובבתי הקולנוע בישראל ירידה חדה במכירות הכרטיסים, זאת על אף שהאולמות קטנים יחסית ומכילים הרבה פחות אנשים מהגבול עליו הודיע משרד הבריאות - 2,000 איש. בתיאטרון הלאומי "הבימה" מדווחים כבר על 25-30% ביטולים ובקאמרי על 10-15%, בבתי הקולנוע של הוט סינמה ויס פלאנט גם כן מרגישים ירידה משמעותית.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

שבע הצגות גדולות עבור ארגונים כמו ביה"ח שיבא, קופת חולים מכבי וצה"ל כבר בוטלו בתיאטרון הבימה על רקע משבר הקורונה. "כל המבטלים קבעו תאריכים ליוני-יולי ועד עתה לא נאלצנו לבטל אף הצגה לציבור הרחב ואף אחת בפריפריה", מדגיש מנכ"ל הבימה, נעם סמל. "שמנו מכשירי חיטוי סמוך לאולמות וביצענו ניקיון יסודי, וגם השחקנים שלנו קיבלו הוראה חד משמעית לא לנסוע לחו"ל. מי שנוסע לא חוזר לעבוד. הציבור מוזמן להגיע ולצפות בהצגות שלנו בשלושת האולמות בתל אביב שבכולם ההתכנסות מותרת על פי הנחיות משרד הבריאות".

"אני מאמין שאם יכריזו על סגירת מערכת החינוך זה יהיה בד בבד עם התרבות, ואנו נערכים להחלטה כזאת", מוסיף סמל. גם ללא מגפת הקורונה "הבימה" חווה לא מעט קשיים כלכליים והוא מנוהל היום בליווי צמוד של בית המשפט המחוזי. "יכול להיות שנגיע למצב שנצטרך להוציא את עובדי התיאטרון לחל"ת", אומר סמל, "התיאטרון בישראל הוא ציבורי, במצב קיצון שכזה המדינה תהיה חייבת לעזור".

נעם סמל, מנכ"ל הבימה (צילום: ארכיון הקאמרי)
נעם סמל, מנכ"ל הבימה | צילום: ארכיון הקאמרי

גם בתיאטרון הקאמרי כבר חווים את השפעת בהלת הקורונה, אם כי בעצימות פחותה - שם מדווחים על 100-150 ביטולים ביום וגם כן על כמה אירועים לחברות וארגונים שבוטלו. "האמת אני מאוד מופתע שאין ירידה דרמטית יותר בתפוסה של האולמות", אומר היום רן גואטה, מנכ"ל הקאמרי ל-N12. "זה בסופו של דבר בזכות המשמעת שלנו להנחיות משרד הבריאות, בימים של מועקה וחרדה יכול להיות שהתיאטרון הוא מקום מפלט להמשיך באיזושהי דרך את החיים שלהם".

"אנחנו תאטרון שמתקיים 80% מהכנסות עצמיות, ולא ברור כמה המדינה תוכל לסייע במקרה חס וחלילה של סגירת התיאטרון", אומר גואטה, "אם זה יקרה, מצב שאני לא רוצה לדמיין אבל אנחנו נערכים אליו, תהיה פה הקפאה של ההפקות ויהרסו פה דברים בעולם התרבות שנבנו לאורך שנים. כמו שאנחנו רואים בחברות אחרות במשק, יהיו גם הוצאות לחל"ת, יש פה אלפי אנשים שיהיו בבעיה ואנחנו לא רוצים להגיע לשם".

רן גואטה מנכ"ל הקאמרי (יח''צ: כפיר בולוטין)
רן גואטה מנכ"ל הקאמרי | יח''צ: כפיר בולוטין

ברשתות בתי הקולנוע עדיין לא משחררים נתונים מדויקים, אך מדווחים גם כן על ירידות משמעותיות ומבהירים כי החשש הכבד הוא לקראת הפסח. "פסח זה החג של הקניונים ובתי הקולנוע, ועדיין אי אפשר לדעת מה יהיה", אומרים לנו ברשת הוט סינמה, "ההחלטה אם לשחרר סרטים חדשים לקראת הפסח היא של המפיקים והיא עוד לא התקבלה, אנחנו נצטרך לחכות ולראות מה יהיה. אנחנו נערכים לכל תרחיש ועדיין לא יודעים מה יהיה".

מיס פלאנט נמסר: "אנו אכן קשובים ועוקבים אחר ההנחיות הרשמיות של משרד הבריאות והרשויות ונוקטים את כל האמצעים להבטיח, שבתי הקולנוע יהיו בטוחים לעובדים ולצופים שלנו, כמו גם נערכים לכל תרחיש אפשרי. אנו משקיעים תשומת לב יתרה לניקיון ושמירה על היגיינה, הדרכנו את הצוות על נהלי עבודה, שטיפת ידיים, חיטוי משטחים וכד'".

"אנחנו שמחים לומר כי למרות הירידה בתפוסות האולמות בימים האחרונים, יש קהל שמגיע ונהנה בבתי הקולנוע. פעילויות פורים והסופ"ש במתחמים בכל רחבי הארץ מתקיימות אצלנו כרגיל ואנחנו ממשיכים את השגרה עבור אלו שמחפשים את אופציות הבילוי".